@Maria: ik ben vegetariër, veganist in wording... (die schoenen toch altijd weer...

)
Persoonlijke noot, zoals ik het ervaar: als je ook geeft om andere dieren dan de mens kan je niet anders dan dezelfde ethische principes ook op hen toepassen. Eens je werkelijk doordrongen bent van het helse leed dat allerlei diersoorten ondergaan door toedoen van de mens kan je niet anders dan “Neen!” hiertegen zeggen. Net zoals we neen zeggen tegen oorlogen, tegen honger, tegen allerlei vormen van misbruik op de mens. Net zoals we ook trachten geen kleren te kopen die gemaakt zijn in sweatshops etcetera.
Wat dieren door ons toedoen lijden
(in de bio-industrie vanaf het opkweken, maar voor het merendeel van de ‘natuurlijker gehouden gebruiksdieren’ tenslotte uiteindelijk toch bij het ‘slachten’ (= een verdoezelend woord voor ‘vermoorden’, in dit geval meestal ‘op gruwelijke wijze kapotmaken’) zelf; en dan is er natuurlijk ook nog de pelsindustrie etc.),
dit is, om het met de woorden van de voorzitter van Eva (ethisch vegetarisch alternatief) te zeggen, een “misdaad van niet te vatten proportie”. Het is een hels bestaan en sterven voor tientallen miljarden dieren per jaar. Een, voor de meesten onder ons, ei zo na onzichtbare waanzinnige wereld, parallel aan onze zichtbare ‘normale realiteit’.
Als je dit wilt (in)zien, als je het tot je hart laat komen, dan ga je er zowiezo ook naar handelen, naar beste vermogen.
Een eetpatroon wijzigen is de eenvoudigste en eerste stap om de eigen verantwoordelijkheid hierin op te nemen.
Enkele leessuggesties:
- “Why we love dogs, eat pigs, and wear cows”, van Melanie Joy, 2010 (maar nu al verkrijgbaar). Een echte aanrader! Bespreking en deconstructie van de ‘gewelddadige ideologie’ van het carnisme. Echt de moeite!
- “Dieren eten”, van Jonathan Safran Foer. Dit in het nederlands vertaald boek is nu zowat overal verkrijgbaar. Naast zijn persoonlijk verhaal tevens interessante info en getuigenissen uit o.a. slachthuizen.
Groetjes,
Ger