Julia el Mecky schreef op vrijdag 22 januari 2010, 11:37:
> Hoi allemaal,
> Ik ben benieuwd naar jullie meningen over hooi versus kuilgras
> voor paarden. Wie voert wat? Mijn paard kreeg een tijd geleden

> mijn paard iig). Bij de andere paarden die bij hem staan merk
> ik het ook: vaak niet mooie mest en ze zijn eigenlijk allemaal
> of te dik (door het teveel aan suikers) of te dun (ontregelde
> stofwisseling ten gevolge van die vele suikers?). Wat ik van
Volgens mij is er nog steeds sprake van een vorm van onduidelijkheid betreffende de term : kuilvoer.
Ook kuilvoer heb je in diverse kwaliteiten. Een goede kuilleverancier kan gras maaien op het moment dat het uitgegroeid is en aren heeft geschoten.
Als het dan ook nog eens van relatief onbemest land komt met een diversiteit aan grassen en het wordt bijna volledig gedroogd ingepakt, dan is het ook "kuil", maar natuurlijk van een andere samenstelling dan de "kuil" die gewonnen wordt nadat koeienweide in het voorjaar gemaaid wordt en na 2 a 3 dagen drogen gewikkeld wordt. Het cellulosegehalte in de eerste soort zal in elk geval veel hoger zijn.
Er is echter ook een duidelijke overeenkomst: beide soorten kuil zijn wel kuil: d.i. gezuurd door de zuurstofarme verpakkingswijze.
Wij voeren al jaren de eerste soort (voor het gemak maar paardenkuil genoemd). Toch kreeg 1 van onze paarden (16 jaar) dit najaar last van haar voeten. (wordt al jarenlang door onszelf bekapt) De zolen werden gevoelig en ze liep heel beroerd.
Alles gedaan en iedereen er naar laten kijken: bekapping was in orde, inwendig (via X-rays) geconstateerd dat zij geen afwijkingen had.
Na ong. 3 maanden puzzelen, hebben wij besloten de kuil voor 90% uit haar dieet te schrappen en te vervangen door zeer stengelig hooi. Binnen 1 week was het resultaat dat de gevoeligheid zeer sterk verminderde. Bij metingen van de straalgroevendiepte bleek dat deze zich had verbeterd met ong. 1/4 inch.
Heb ik hiermee bewezen dat de kuil niet goed voor haar was? Waarschijnlijk, maar helaas niet helemaal zeker, omdat zij deze periode ook geen gras heeft gehad.
Onze bevindingen lijken de jouwe te staven, althans wat dit paard betreft.
De anderen (10) lijken nog geen klachten te hebben van dezelfde aard.
Het e.e.a. heeft me toch aan het denken gezet over hoe (on)gezond ook goede kuil voor paarden kan zijn.
En of het verzuren van het product misschien in dit geval erger is dan de gehaltes aan fructaan.