Egon, je stijgt hier boven mijn (momenteel ietwat luie) vermogens uit, met al die termen.
Dat dieren die dom gehouden worden op een andere manier op bv een spiegeltest reageren lijkt me logisch. Ook bekend zijn met zal een effect hebben neem ik aan.
Ik ontken de inteligentie en gevoelsbeleving van dieren in het algemeen en paarden in het bijzonder ook in het geheel niet. Als ik dat gevoel bij dieren niet ontdekt had zou ik er net zo snel op uitgekeken geweest zijn als op een computerspel ofzo.
Wat ik alleen betwijfelde is of bv dat snavelklapperen bij albatrossen die elkaar terug zien na voedsel zoeken nou zo direct uit werd gevoerd door een "fijn gevoel". Ik twijfel er niet aan of die albatros een fijn gevoel kan hebben, want dat lijkt mij duidelijk.
Een positief gevolg van jou gedrag (of dit nu instinctief, reflectief ritueel of wat dan ook) hoeft niet direct cq per se in een "fijn gevoel" te liggen.
Misschien denk ik de andere kant op dan de discussie was, maar ik hoop dat ik mezelf een beetje duidelijk heb gemaakt.
Groetjes Karin
> Ik kreeg laatst van Inge een mail met een vraag of paarden ook
> TOM (theory of mind) kunnen hebben en zoja in welke mate - dat
> kan natuurlijk enorm van invloed zijn op gevoelsbelevingen.

> kunnen met even veel aardigheid met mensen als subject worden gedaan (is ook gedaan - met vaak heel leuke politiek incorrecte uitkomsten).
> Vervolgens ontkom ik niet aan nogmaals mijn "perceptie"-stokpaardje van stal te halen: bij communicatie is de ontvanger altijd bepalend, dus kan alleen iets dat door je paard als beloning - =positieve ervaring gecorrellleerd aan direkt voorafgaande ervaring (beloningsvenster) - ervaren wordt als beloning worden aangemerkt.
>
> Groeten, Egon
love is a bird, she needs to fly