Ans Jondral schreef op zaterdag 10 oktober 2009, 19:35:
> De reden dat ik hem soms longeer is net omdat ik hem niet
> teveel wil belasten. Het paard vindt longewerk trouwens erg
> leuk. Hij is daar heel alert en fanatiek in. En ik weet niet
> hoe jij zou longeren, maar brainless rondjes lopen lijkt mij
> niet de bedoeling?
> En waar haal je dat dat paard stress heeft? Dat is net wat ik
> probeer te vermijden.
Longeren en niet teveel belasten.... dat is zoiets als natuurlijke hoefijzers. Contradictio interminis.
Een paard is gemaakt om rechtuit te bewegen. Op het moment dat je hem continu laat draaien, longeren/wendingen rijden/voltes rijden/in een bak rijden, belast je het paard op een onnatuurlijke manier.
De pees die over het pijpbeen ligt glijdt bij het draaien ook niet meer recht tussen de griffelbeentjes in. De griffelbeentjes zijn messcherp. Ik heb ze hier liggen, je kan er brood en misschien zelfs wel vlees mee snijden. Door steeds te draaien glijdt de pees langs die scherpe kantjes en komen er rafeltjes aan de pezen.
Zie hier voor een anatomie plaatje
http://www.hoofcare.nl/map_voor_lezingen/de_ondervoet/lezing_de_ondervoet.htmlVeel dressuur paarden hebben 'gaten in de pezen'. Niet zo verwonderlijk als je nagaat dat rijden in de bak continu draaien betekent en hooguit 30 meter rechtuit. Dat rafelen gaat maar door en er onstaan zwakke plekken in de pezen. Het paard gaat de weide op met zijn hoefijzers, gaat uit zijn dak, glijdt door en de zwakke plekken springen open. Dus paard mag niet meer op de wei want daar krijg je kapotte pezen van. De mensen realiseren zich niet dat ze avond aan avond bij het trainen die zwakke pleken zélf erin hebben gereden!
Om het geheel nog eens extra snel kapot te rijden. Doen heel veel ruiters bandages of peesbeschermers om, die de pezen extra strak tegen de botten drukken. Eén onregelmatigheidje op het bot en de pees wordt er tegen kapotgeschuurt. Bovendien kan de warmte niet weg en loopt de temperatuur gevaarlijk hoog op. Zo hoog dat eiwitten gaan stollen en schade aanrichten aan de pezen.
Kortom:
Longeren is schadelijk, geestdodend én nergens voor nodig. Je kan je paard ook beweging geven aan de hand wandelend. Of naast een stepje (fiets iets gevaarlijker) of als handpaard. Ook een paard inrijden kan prima zónder longeren.
Ik heb er hier drie staan die ingereden zijn zonder ooit een rondje aan een touw te hebben gelopen
