joop schreef op vrijdag 30 oktober 2009, 12:06:
> Wil schreef op vrijdag 30 oktober 2009, 2:34:
>
>> Merel Stoffers schreef op vrijdag 30 oktober 2009, 1:07:

> (andere middelen ook niet) Het wordt met urine en mest
> onveranderd uitgescheiden en is zeer belastend voor het milieu.
>
> groet, Letje
Hoi Letje. Door de verhalen die hier weleens gestaan hebben, maar vraag me niet meer door wie... over
ontwormen in het algemeen, dat paarden daar een terugslag van kunnen krijgen, ook gevallen van paarden met koliek (Els).
Ik denk het niet Letje... dat het gelijk uitgescheiden wordt. Het moet een bepaald niveau bereiken in de vetlaag. Dat is wat indertijd de
DA vertelde.
Dus het wordt wél op een bepaalde manier opgeslagen. Hij zei ook dat een reactie op Moxidectine vrijwel altijd dezelfde dag komt.
Daar ben ik het niet mee eens. Chaser ging bijna 2 dagen na de moxi aan de diarree, en werd daarna strontziek. Dat verhaal weet je vast nog wel.
De pest is dat we niet de vinger erop kunnen leggen.
Het verband tussen toediening van moxidectine en een vermagerd paard.
Maar dat die spuit teveel is geweest, da's voor mij zeker.
Hoe moet zo'n spuit anders werken Letje?? Het spul moet toch door de darmen heen om die bloedwormen uit te drijven? Stoffen worden toch opgenomen in de darmwand en afgegeven aan de bloedcellen?
Zo ook de moxi. En als een paard weinig of geen vetreserves heeft worden die moxi-waardes in het bloed té hoog.
Hier... even Google misbruikt...
Eigenschappen
Moxidectine is een antiparasiticum werkzaam tegen een breed scala van inwendige en uitwendige parasieten en is een tweede generatie macrocyclisch lactone van de milbemycine familie. Moxidectine interfereert met GABA (gamma-aminoboterzuur) en glutamaat aanwezig rondom de ingang van de chloride kanalen.Het netto effect is de opening van de chloride kanalen op de postsynaptische verbinding wat een instroom van chloride ionen mogelijk maakt en leidt tot een irreversibele rusttoestand. Dit resulteert in verlamming en uiteindelijk de dood van parasieten blootgesteld aan het middel. Moxidectine wordt geabsorbeerd na orale toediening waarbij maximale bloedconcentraties bereikt worden 8 uur na toediening. De biologische beschikbaarheid na orale toediening is 40%. Het middel wordt verdeeld over de verschillende weefsels maar door het lipofiele karakter vindt met name concentratie plaats in het vetweefsel. De eliminatie halfwaardetijd is 28 dagen Moxidectine ondergaat in het lichaam, door hydroxylering een gedeeltelijkebiotransformatie en de enige belangrijke weg van uitscheiding is via de faeces. Het middel is effectief tegen benzimidazole resistente Cyathostominae stammen.
Einde Google misbruik.
Maar, voordat we alleen de moxidectine de schuld geven, gedode wormen kunnen zeker ook diarree geven. Alhoewel ik geen dode bloedwormen heb gezien.
Waarschijnlijk was de hele spuit een té zware dosering voor de toendertijd graatmagere Chaser.
Zaak is dus om vrij nauwkeurig het gewicht van je paard te weten voordat je moxidectine gebruikt.
Met Ivermectine of Pyrantel moet je ook zorgvuldig zijn, maar niet zo strak nauwkeurig als met moxi.
Dat is mijn ervaring nu.
Groetjes,
Wil