InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
5061 berichten
Pagina 231½ van 338
Je leest nu alle berichten van "Frans Veldman"
Volg datum > Datum: woensdag 25 november 2009, 22:3925-11-09 22:39 Nr:180507
Volg auteur > Van: Frans Veldman Opwaarderen Re:180466
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Gras is slecht voor paarden? Structuur

Frans Veldman
Homepage
Drenthe
Nederland

Jarig op 22-10

5061 berichten
sinds 1-1-2003
Julia el Mecky schreef op woensdag 25 november 2009, 16:10:

> Mijn bekapper zei dat het echter zo is dat paarden niet goed
> tegen een grote hoeveelheid gras in het voorjaar kunnen en dat
> het immuunsysteem stelselmatig wordt afgebroken met chronische
> hoefbevangenheid als gevolg.

Dat is voor zover ik weet niet wat Jaime Jackson zegt. Er is ook geen enkele reden om aan te nemen dat het immuunstelsel door gras zou worden afgebroken. Ook de relatie tussen hoefbevangenheid en een gebrekkig immuunstelsel daar is mij niets van bekend en er is ook geen enkele aanwijzing die daarop zou duiden. Hoefbevangenheid wordt immers niet veroorzaakt door een "hoefbevangenheids virus" of bacterie. En een gebrekkig immuunsysteem geeft virussen en bacterieen meer kans. Je wordt dus eerder verkouden, maar je krijgt niet eerder last van hoefbevangenheid.

De relatie tussen gras en hoefbevangenheid is dat gras suikers kan bevatten (afhankelijk van weersomstandigheden en de specifieke soort gras) en dat suiker de hoeveelheid insuline opjaagt. Het werk van de genoemde Pollitt bestaat eruit dat hij onomstotelijk heeft aangetoond dat een verhoogd insulinepeil de kans op hoefbevangenheid doet toenemen. Ik heb een en ander in het artikel "insulineresistentie" en "voeding" op deze site geprobeerd helder uit te leggen.

Afgezien van dit alles, WAT zou je dan je paard dan wel moeten voeren? Krachtvoer is helemaal uit den boze voor wat betreft hoefbevangenheid, dus zou het hooi moeten worden? Maar hooi is gedroogd gras, en gedroogde suiker vereist nog evenveel insuline als niet gedroogd gras.

Kortom, het lijkt hier op een verhaal van "een Amerikaanse klepel horen luiden maar niet weten waar de Nederlandse klok hangt". Je paard kan dus gewoon grazen, maar let wel op weersomstandigheden die een verhoogd fructaanrisico inhouden (zie ook de fructaanindex op deze website). En overdaad schaadt! Ook voor gras. De hele dag door onbeperkt sappig gras met een verhoogd fructaangehalte naar binnen schrokken kan tot problemen leiden, vooral in combinatie met overgewicht. Jaime Jackson heeft helemaal gelijk als hij zegt dat paarden eigenlijk schraler gehouden moeten worden.

Frans

"If your only tool is a hammer, you tend to see every problem as a nail."
Je leest nu alle berichten van "Frans Veldman"
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
5061 berichten
Pagina 231½ van 338
 InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!

Deelnemers online: 0 verborgen deelnemers.
contact