Nils Vellinga schreef op vrijdag 11 december 2009, 23:41:
> Hmm, dat streek
eigen kan je ook wat ruimer nemen als "rond
> om Zwolle"

> Maar ook Seizoen gebonden, is belangrijk.
> Wij
noordeuropezen, hebben niet zoveel met zuideuropees
> voedsel, laat staan van rond de evenaar en in de winter heeft
> het weinig nut om zomer voedsel te eten.
> Vitaminen en mineralen komen niet overeen met de noden van de
> jaargetijden in je leefklimaat.
> Dit even, om het ingewikkeld te maken

> Nils en Olly
Dan leg je wel een heeeel groot gewicht aan zomer/winter aanpassing van ons lijf. Ik zie daar geen reden toe, de mens met zijn lijf en zijn fysieke behoeftes worden amper beinvloed door zomer/winter verschillen. Wel iets maar ook niet meer dan dat. En zelfs dat iets is nog moeilijk hard te maken, het meer de theorie die dit van belang kan achten.
Economisch gezien is dichterbij wat verstandiger, geen uitstoot bij vervoerskosten, dát is wel een punt van belang.
Onverhit eten staat dichter bij de natuur, mooi uit gedrukt!
Ik eet rauw, ook omwille van een theorie, en dat is mijn experiment. Ooit begonnen daarmee door info over "instinctief eten". Argumenten die ik daar vond zijn oa. dat wij mensen 10 miljoen jaar bestaan en pas de laatste 10 duizend jaar verhit zijn gaan eten. Ons lichaam is dus gevolueerd met rauw eten en die 10 duizend jaar heeft daar weinig aan kunnen veranderen. Er zijn aanwijzingen (ik ken de bewijzen niet) dat de grote en gezondheid van mensen door die overgang 10 duizend jaar geleden, toen de landbouw in zwang kwam, flink achteruit ging. De normale leeftijdsduur van mensen zou 120 jaar zijn en dat kelderde naar 40 als gevolg van gekookt eten. 10 duizend jaar doen we er nu al over om dit weer op te kunnen schroeven naar 80 jaar. Ik zeg niet dat dit allemaal waar is, ik blijf liever open voor alle mogelijkheden en ga verder met mijn experiment. Verder werd er beschreven dat alleen mensen gekookt eten en dieren niet, waarom aan die extreme uitzondering vast blijven houden? En dan eten verhitten en onder een microscoop zien wat er van de cel structuur is overgebleven, eet smakelijk, dat wil je niet weten noch eten, als je dit vergelijkt met de mooie beelden van onverhit voedsel. Het is enkel cultuur dat we eten verhitten, verder is er geen enkel reden waarom we dit zouden doen. Hoogstens zijn we dusdanig verzwakt met voedsel kunnen verteren dat de overschakeling even wennen is, meer niet. En wees niet bang, er is nog niemand die ik ken die op grond van mijn info dit ook geprobeerd heeft, prima ook goed, bekeringsdrift heb ik allang niet meer hier in. Tis dat je er na vraagt en dan mag je alles weten.
Groet, Michiel