Jacqueline v d Berg schreef op dinsdag 15 december 2009, 13:48:
> Jacqueline v d Berg schreef op dinsdag 15 december 2009, 13:48:
>
>> Jacqueline v d Berg schreef op dinsdag 15 december 2009, 13:27:

Ja, dat weet ik, dat ze het in allerlei prebiotica voor paarden doen. Ze doen het ook in hondenvoer en in mensenvoer, want ¨ze¨ hebben ontdekt dat het ¨heel gezond¨ is.
Wat ik eerder schreef, voor mensen schijnt het gezond te zijn, omdat het de goede darmbacteriën voedt. Darmbacteriën zorgen voor fermentatie en kunnen zo de inuline gebruiken. Zelf heb ik er dan weer mijn twijfels over of het alleen door de ¨goede¨ darmbacteriën wordt gebruikt, het is namelijk een suiker en daar smult ook de candida-bacterie van, die je maar beter niet in overvloed in je darmen kunt hebben.
Paarden kunnen inuline dus helemaal afbreken tot glucose en kunnen het dan gewoon opnemen in hun bloed. M.i. bereikt het de darmbacteriën dan niet eens. Er is i.i.g. aangetoond dat het in grote hoeveelheden bevangenheid kan veroorzaken. Google maar eens op inulin en laminitis, leesstof zat. Wat het precies doet is schijnbaar niet helemaal duidelijk. Sommigen beweren dat het voor een explosie van darmbacteriën zorgt, die dan weer toxinen afgeven die het paard vergiftigen. Anderen denken dat deze darmbacteriën massaal afsterven en zo voor vergiftiging zorgen. Daar de inuline de darmbacteriën niet of nauwelijks bereikt, lijkt me dat allebei niet heel waarschijnlijk.
Nog een optie is dat de inuline door het paard wordt afgebroken tot glucose en omdat inuline een heel lange keten koolhydraten is, levert dat best veel glucose op. Dat wordt opgenomen in het bloed, daardoor stijgt de suikerspiegel, daardoor wordt insuline aangemaakt en vervolgens zou het paard zich vergiftigen met zijn eigen insuline (en het is ook al aangetoond dat paarden
hoefbevangenheid krijgen van een flinke dosis insuline).
Kies zelf maar wat je de meest logische optie lijkt.
Inuline zit inderdaad in veel planten, maar de grootste hoeveelheid zit over het algemeen in de wortel, zo ook bij paardenbloem en cichorei.
De groenten die voor mensen worden geteeld, staan heel ver van de natuur af. Ze worden ook steeds zoeter ¨gekweekt¨, omdat mensen dat lekkerder schijnen te vinden. Spruitjes, die vroeger zo bitter waren, smaken nu ronduit zoet. Zoet betekent gewoon dat er meer koolhydraten in zitten.
In de meeste koolsoorten zitten ook veel anti-oxydanten, vooral als je de kool eerst snijdt en dan nog een paar dagen laat liggen. Ik kan niet zeggen of het één opweegt tegen het ander, dus of je moet kiezen voor de anti-oxydanten of tegen de koolhydraten.
Info uit advertenties of productaanprijzingen kan je maar beter met een korreltje zout nemen. De paardendrogist verkoopt ook vast nog wel knoflook voor je paard, terwijl daar van bekend is dat het bij paarden bloedarmoede kan veroorzaken.
Els.