Frans Veldman schreef op zaterdag 12 december 2009, 19:45:
> Wat doet jou denken dat alle dieren om ons heen een duidelijk
> seizoensritme hebben maar mensen niet? Dat is net zoiets als
> vaststellen dat dieren voedsel niet verhitten maar mensen wel.
> Geen seizoensritme hebben is ook erg "ondierlijk".

Fijn dat je meedenkt. De gedachte dat alle dieren een duidelijk seizoensritme hebben, is jouw gedachte niet de mijne. Dieren moeten zich wel aanpassen aan schaarse voedsel omstandigheden in de winter, dat zouden ze liever niet doen hoor en nodig hebben ze meestal ook niet. Slechts enkel soorten die zich uitzonderlijk gespecialiseerd hebben met hun winter overlevings strategie, kunnen nu niet meer zonder.
> Ja, toen gingen we koolhydraten eten. Mensen zijn geen
> planteneters, dus logischerwijs was de landbouw een
> achteruitgang.

> een oorzaak hebben in leeftijd. We waren nooit bedoeld om
> langer dan 40 jaar mee te gaan. Van nature zit onze taak er dan
> op, we hebben nakomelingen die inmiddels ook weer de vruchtbare
> leeftijd hebben bereikt.
De huidige achteruitgang na je 40 ste levensjaar, zegt nog niets over een eventuele gezondere periode, voordat we zijn gaan leven van gekookte groentes en verhit vlees. Of die vroege periode ooit gezonder geweest is, zal enkel bewezen kunnen worden aan bot fosielen uit die tijd, waarvan de leeftijd als seizoen ringen geteld kan worden. Maar inderdaad tot zolang lijkt het erop dat onze normale maximum leeftijd ongeveer gelijk is dat van de mensapen.
> ongeveer een factor 3 hoger ligt dan de normale geplande
> levensduur van het dier. Wat dat betreft klopt het prima dat
> mensen een theoretische levensduur hebben van 120 jaar en dus
> van nature gepland zijn om 40 jaar mee te gaan.
Interessant!
> Het koken van eten maakt
> dingen verteerbaar die dat anders niet zouden zijn. Voor de
> rest wordt het vooral lekker gevonden.
Vooral lekker? Gelukkig maar dat mensen hier doorgaans tevreden mee zijn. Mijn rauwe eten is net iets lekkerder hoor, vandaar dat ik nooit een terugval gehad heb, ik ben geen masochist maar een levens genieter! Weet je, baby's en jonge kinderen eten veel liever puur fruit en groente tenzij hun instinct om de tuin geleid word door gekookte mengprut uit een potje. Veel baby's weigeren dat te eten, als ze puur eenmaal geproeft hebben.
Die grotere verteerbaarheid is niet echt een voordeel, rauw eet ik bijna alles, enkel geen vlees en granen en aardappels en wat harde bonen. Of we daar niet zonder kunnen

Oja dat kunnen de meeste mensen inderdaad niet, met hun brood aardappel/rijst dieet.
> De twee grootste verschillen is dat celwanden knappen (en dus
> meer voedingsstoffen prijs geven) en dat een aantal
> ziektekiemen de verhitting niet overleeft. Beiden eigenschappen
> lijken niet een bedreiging te zijn voor de gezondheid.

Zou het zo zakelijk zijn? Het heeft zo iets onlogisch, om een levend blad onder te dompelen in kokend water en het dan als dood en slijmerig op te eten. Als een blad door watergebrek er dood uit ziet gooien we het al weg. "Levend voedsel" is de titel van een boek over dit onderwerp.
> Maar ik ben er van overtuigd dat verhitten van voedsel voor je
> gezondheid niet hoeft. Ik eet eigenlijk ook niet zoveel verhit
> voedsel, zie ook niet zoveel in het "papperige" dat je daarna
> overhoudt. Hoewel rauwe eieren en aardappelen er bij mij
> ook niet zo in gaan.
Rauwe eieren zijn heerlijk Frans, wel alleen de dooier dan, het wit smaakt niet en is niet gezond lees ik altijd. Toch eet ik eidooier nooit meer, vis is me genoeg.
> Tsja, kijk eens onder de microscoop hoe het eruit ziet als je
> erop hebt zitten kauwen? Misschien dus ook niet meer kauwen dan?
Dat valt te onderzoeken.
De beschadiging zal geen vergelijk zijn!
> Wel opmerkelijk is dat dit in zowat alle culturen wordt gedaan,
> inclusief de "onbedorven" culturen, culturen die nooit of nauwelijks in contact hebben gestaan met andere culturen.
> Een intrigerende theorie is dat van alle culturen alleen de culturen zijn overgebleven die voedsel verhitten, omdat die gezonder bleven.

> Maar hoe dan ook, het is wel stof tot nadenken.
> Dat wij de enige soort zijn die voedsel verhit is onmiskenbaar waar.
Dat we het allemaal doen, sinds 10 miljoen jaar, komt denk ik door het vlees eten (veiliger en zachter kauwen) tezamen met dat het heel lastig is om een culturele gewoonte te doorbreken. Vooral vroeger werd je er om vermoord en verstoten wat ongeveer op het zelfde neerkwam. Probeer maar eens op je blote voeten boodschappen te gaan doen, dan voel je die angst om te breken met de gangbare cultuur. Maar ook dat went

Groet, Michiel