Els Kleverlaan schreef op dinsdag 15 december 2009, 12:06:
> Ben het wat het voeren betreft met je eens. Maar wilde alleen
> een onderbouwde waarschuwing plaatsen waarom mensenvoer niet zo
> goed is voor (probleem)paarden voor diegenen die dat misschien
> nog niet helemaal door hebben.
Ik vind dat je dat goed hebt gedaan yes! Op dit forum las ik laatst toch een paar keer iets in de trend van "ik geef zemelen aan mijn paardje want dat zijn vezels en dat is goed voor hem".

Jouw mail haalt die stelling prachtig onderuit.
> Wat ik zelf nog steeds niet begrijp is, waarom onze Willem van
> gras wel bevangen raakt, maar van hooi van datzelfde land niet.
> Dan moet er toch iets veranderen door het drogen.
Misschien is het wel enkel en alleen omdat het door het drogen minder snel wordt verteerd in het spijsverteringsgestel van het paard en daardoor een mindere piek geeft.
> Nu heb ik onlangs geleerd dat als je gekookte aardappelen en
> pasta af laat koelen, het voor de mens verteerbare zetmeel,
> omzet naar resistant starch, wat niet opneembaar is. Hetzelfde
> geld voor oudbakken brood.
Hey wat leuk, was dat een betrouwbare bron? Misschien moet ik Frans even een bak gekookte warme pasta voorzetten die hij eet op een lege maag, daarna moet hij op een paar momenten zijn bloedsuikerwaarde meten. Zelfde truucje de dag erna met dezelfde hoeveelheid pasta maar dan koud. Lijkt me een goede test.
> Misschien dat er tijdens het droogproces van gras naar hooi ook
> wel iets dergelijks gebeurd. Maar daar heb ik nog niets over
> kunnen vinden.
Hm, zou wel interessant zijn he.