Risah schreef op dinsdag 15 december 2009, 12:15:
> Nee de spelt is idd niet voor mijn arabje.
> Die krijgt helemaal geen granen of graanprodukten.
>
> Snap jullie idee van alleen gras of hooi. Maar is het niet zo
> dat in onze weides bijna alleen engels raigras staat en
> misschien wat vergelijkbare grassen. En op de vlaktes waar
> wilde paarden leven veel gevarieerder aanbod is?
Paarden zijn "opportunistic feeders" wat betekent dat ze zich met een zeer ruim assortiment aan plantaardig voedsel kunnen voeden. Het zijn plantaardige alleseters.
Het voornaamste voedsel voor de paarden is cellulose, en dat zit in alle planten.
Vitamines maken ze zelf, of met behulp van hun darmflora. Ze zijn daarvoor dus niet afhankelijk van de plantensoort. Als ze maar voldoende cellulose binnenkrijgen, dan zit je al 99% goed.
Op de vlaktes is het aanbod niet zozeer gevarieerder, maar vooral anders. Dingen die ze hier graag eten, zoals wilgen, hebben ze daar niet. Maar evengoed geldt voor die paarden dat ze niks tekort komen ook al kunnen ze daar geen wilgen, brandnetels, zeewier, bloemkool en dat soort spul snoepen.
Het grootste probleem met Engels Raaigras is dat het veel fructaan kan produceren. Dus met "typisch fructaanweer" zoals we vandaag beleven, kun je je paard beter wat anders laten eten.
Vergelijk het eens met katten. Dat zijn de vleesetende equivalenten van paarden. Ze kunnen leven op een ruim assortiment aan "vleeswaren". Dat katten in andere gebieden wellicht dubbelgestreepte-paarsstaart-spreeuwen en gevlekte-langneusmuizen eten wil niet zeggen dat Noord-Europese katten die "alleen maar" veldmuizen en mussen eten DUS een tekort krijgen aan iets.
De mens is een van de weinige diersoorten die WEL sterk afhankelijk is van een varieerd menu, en typisch menselijk is het dan om onze voedingsbehoeften ook op dieren te projecteren. Terwijl we toch kunnen zien dat talloze diersoorten het uitstekend doen op een supereenzijdig dieet.
Frans
"If your only tool is a hammer, you tend to see every problem as a nail."