Eva Saegerman schreef op dinsdag 19 januari 2010, 20:21:
> Frans Veldman schreef op dinsdag 19 januari 2010, 1:25:
>
>> amar schreef op dinsdag 19 januari 2010, 1:17:

> vraag:
> als je je paard vraagt over een balkje te stappen, en je paard
> doet dit, dan beloon jij je paard dus door de vraag te laten
> vallen (evident

)
Ik blijf denken dat het grotendeels op hetzelde neerkomt maar het is de denkpiste waar je leert gebruik van maken.Je verwacht immers altijd dat het paard iets voor je doet en dat het paard graag met je meewerkt komt omdat samen met jou dingen doen leuk is en niet omdat hij zo graag over dat balkje loopt.Dat is iets waar ik van overtuigd ben. Waarom is het dan leuk met jou die dingen te doen? Omdat er iets positief op volgt en dat kan verschillend zijn van een beloning met hapje of een tevreden positieve houding van de leider wat in een kudde toch als de meest positieve situatie wordt ervaren of en een ophemeling of en een streling wat gegarandeerd de moeite is om de volgende keer het er weer voor te doen. Je houdt dan ook op met die oefening en gaat over op een volgende zodat deze oefening positief eindigt en verwerkt wordt.
Het ophouden van de vraag kan je als het moment van de click bezien want zo werd me hierboven uitgelegd is dat niet de beloning maar de duidelijkheid van DITmoment. Je houding geeft duidelijk ontspanning, tevredenheid weer wat in kuddeverband toch een heel positieve ervaring is.Je stopt voor die keer dan ook helemaal met die oefening zodat die positief eindigt. Doe je het later opnieuw gaat het op dezelfde manier en stapt hij naast de balk, misschien heeft hij je niet goed begrepen maar op een gegeven moment weet je dat het misschien gewoon is van ik doe het gewoon ff niet. Ok maar ik blijf je wel vragen hé, er blijft idd druk en dan, houding tevreden relax, dat was het. Wat doe jij als hij de 20ste keer niet over dat balkje gaat? Rust geven betekent, ophouden met de vraag, psychisch ontspannen en daartoe uitnodigen door zelf ontspannen houding, mee zuchten of geeuwen. Kan je vanuit een ontspannen samenzijn geen vraag stellen? Je houding maakt immers duidelijk hé, aandacht ik ga je iets vragen.

> over de balk heen te stappen, uit een rustpositie, dus als rust
> zo belonend is voor een paard, dan stel je eerst een vraag, dat
> bij correct antwoord, gevolgd wordt door rust. Dat is iets dat
> ik nooit gesnapt heb
Doe je bij clickeren toch ook? Je blijft toch niet doorgaan met het gevraagde als je antwoord gekregen hebt? Geef je toch rust of ga je zonder ophouden verder?
> Eerst ontneem je het aangename, om daarna het weer te kunnen
> toevoegen als beloning?
> Nog een vraag: wat als het paard liever niet over de balk
> stapt, wat doe je dan? druk verhogen? Vraag blijven stellen? Je
> voegt er een reden toe voor het paard dat hij misschien toch
> wel beter die balk overstapt, en dan kan ik de rust die volgt
> wél begrijpen.
Vraag blijven stellen. Je gaat rond, goed jouw keuze maar ik blijf je het vragen. Vervelend dat gezeur en er over! ok stop, ik zeur niet meer, positieve houding gevolgd met GOED ZO omdat ze daar zo op kickt mijn trien.
In die optiek is de motivatie van het paard om
> wél over de balk te stappen, niet intrinsiek, niet omdat (zoals
> jij omschrijft) hij het geven van het goede antwoord op zich
> als belonend beschouwt,
Ik kan me niet inbeelden dat een paard het goede antwoord op zich als belonend ervaart? Het positieve dat er op volgt is de prikkel om het goed te doen.
maar doet hij dit omwille van het
> vermijden van de response die hem aangeleerd werd op de prikkel
> (cue om over de balk te gaan), namelijk weigeren om het juiste
> antwoord te geven wordt gevolgd door meer druk of toch iets
> onaangenaams. Ik blijf het niet snappen?
Een paard dat weigert? Wat is de oplossing voor een paard dat weigert volgens jou ?
Grtjes
Myr