De dieren worden voornamelijk via het bloed besmet, door insectenbeten of besmet materiaal (naalden,…). De dieren blijven hun hele leven besmet en vormen zo een besmettingsbron voor andere paarden. Er bestaat geen behandeling of vaccin. Besmette dieren worden dus afgemaakt om de verdere verspreiding van de ziekte te vermijden.
Elk verdacht of bevestigd geval van de ziekte bij een paard moet onmiddellijk, via de Provinciale controle Eenheid, aan het FAVV worden gemeld.
Niek werd in september door de
DA ook hiervan verdacht en moest in quarantaine met zijn weidemaatje.
Diagnostiek: verdenking op basis van onverklaarbare koorts die niet reageert op behandeling, maar ook van toevallige koorts en van vermagering ondanks goede eetlust. Het bloedstaal wordt verzonden naar het CODA voor een immuno-diffusietest.
Wat wordt hier verstaan onder onverklaarbare koorts die niet reageert op behandeling.
Niek kreeg koortsverlagende middelen waarna de koorts wel zakte maar naar een tijd weer opliep. In mijn ogen reageerde hij dus wel op de behandeling.(DA gaf aan dat hij continue hoge koorst bleef houden)
Hij kwam niet van een paardenmarkt (wat de
DA dus beweerde)
Stond ook al meer dan een jaar in Duitsland (niet slechts 3 weken vlgns DA)
Wij waren dus hoogst verbaasd over de info die de
DA had doorgegeven aan de Veterinaire dienst in Duitsland.
Witte marsmannetjes hebben 2 uur na de melding bloed afgetapt bij beide paarden maar gaven de verdenking al weinig kans nadat ze de juiste info hadden gekregen van de stalhoudster.
(zo en nu ff uitzoeken hoe de quotefunctie werkt, heb nu ff een copie gemaakt)