InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
5061 berichten
Pagina 259½ van 338
Je leest nu alle berichten van "Frans Veldman"
Volg datum > Datum: maandag 1 februari 2010, 20:351-2-10 20:35 Nr:190347
Volg auteur > Van: Frans Veldman Opwaarderen Re:190337
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: is gras wel zo gezond voor een paard? Structuur

Frans Veldman
Homepage
Drenthe
Nederland

Jarig op 22-10

5061 berichten
sinds 1-1-2003
Karen Koomans schreef op maandag 1 februari 2010, 17:59:

Ik moet het forum afmaken, heb eigenlijk geen tijd, maar vooruit, toch even in t kort:

> Gras kan in slechte omstandigheden 25+% suikers/zetmeel
> bevatten (bron ondermeer

Let op het woordje "kan".
Bij groeizaam weer (In NL/BE boven de 10 graden Celcius) is het suikergehalte vrij laag, omdat alle suiker wordt verbruikt voor de groei.

> Dus dan bevat gemiddeld (USA) grashooi 100 gram suiker per kilo
> hooi.

Geen suiker, maar koolhydraten.
En dan komen we bij de grootste valkuil van dit hele verhaal: Je kunt geen suikers met suikers vergelijken! Een enorm belangrijk aspect is hoe die suikers "verpakt" zitten.

Een glas frisdrank bevat evenveel koolhydraten als een volkoren-boterham.
Betekent dit nu dat voor een diabeet een glas frisdrank hetzelfde is als een volkoren-boterham?
Nee dus: In het eerste geval komen de suikers binnen 5 minuten vrij, zorgen voor een enorme suikerpiek, en in het tweede geval komen ze gedurende een paar uur vrij, omdat volkoren-brood nou eenmaal veel trager verteert.

Paarden zijn gemaakt om hooi te verteren, een voedingsmiddel dat de voedingsstoffen zeer moeizaam prijsgeeft. Voer zo'n dier zo'n zetmeel koek, en het bloedsuikergehalte piekt gigantisch, omdat de suiker veel te gemakkelijk en dus snel vrijkomt. De piek duurt niet zo lang inderdaad, want zo snel als de suiker vrijkomt is de bron ook weer "opgedroogd", maar het duurt lang genoeg om ellende te veroorzaken. Na die suikerpiek daalt het bloedsuikergehalte ook weer even snel als het is gestegen, en die forse daling zorgt voor een hongergevoel. Hierdoor ontstaat weer vreetlust, waardoor er weer te veel wordt gegeten met weer een suikerpiek tot gevolg, enzovoorts.

Paarden zijn gewoon niet geschikt voor het consumeren van voedingsconcentraten. Punt. Ieder supplement is een concentraat, en dus problematisch voor paarden. Zie hier het probleem van Pavo: het maakt niet uit wat ze uitvinden, maar zolang het een concentraat is en niet verpakt zit in een pak hooi, is het niet geschikt voor paarden. Het is Pavo en haar aandeelhouders er aan gelegen dat die kat niet uit de zak komt. Ze verkopen in feite een non-product, tenzij ze alsnog boer worden en hooi gaan verkopen, maar dat vinden de aandeelhouders niet leuk. ;-)

Als je echt perse vitaminen en mineralen wilt verstrekken naast het hooi, gebruik dan een supplement zonder koolhydraten.
Voor de fabrikant niet zo leuk, want dan heb je gewoon een poeder, en gezien de hoeveelheid die je een paard veilig kan bijvoeren kom je uit op een halve theelepel of zo.
Koek en snoep doen het goed bij onwetende penny-meisjes, dus bakken ze toch maar koeken, met zogenaamd "weinig" suiker/zetmeel....

Frans

"If your only tool is a hammer, you tend to see every problem as a nail"
Volg datum > Datum: maandag 1 februari 2010, 22:171-2-10 22:17 Nr:190359
Volg auteur > Van: Frans Veldman Opwaarderen Re:190356
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: is gras wel zo gezond voor een paard? Structuur

Frans Veldman
Homepage
Drenthe
Nederland

Jarig op 22-10

5061 berichten
sinds 1-1-2003
Karen Koomans schreef op maandag 1 februari 2010, 21:58:

> Verwarrend: er staat toch echt % suiker (sugar)!
> Er staat verder:
> "Sugar was determined using the procedure by Hoover and
> Webster as outlined in their publication "Determination of
> Nonstructural Carbohydrates".
>
> Nonstructural Carbohydrates zijn toch "snelle" koolhydraten, of
> heb ik het mis?

Het is beslist verwarrend allemaal.
Vaak wordt "suikers" geschreven terwijl er koolhydraten wordt bedoeld, met name in de Engelstalige landen is het normaal om koolhydraten aan te duiden als "sugars". In Nederland bedoelen we met suiker doorgaans de zoetsmakende koolhydraten.
Koolhydraten is de grootste gemene deler, dit bestrijkt het hele gebied van glucose tot cellulose.
Het begint met een enkelvoudige COH-groep tot lange ketens COH-groepen.
Een officiele definitie waar "suiker" geen "suiker" meer wordt genoemd is er volgens mij niet. Ergens op de schaal wordt het "zetmeel" genoemd.
Globaal genomen kun je zeggen dat hoe langer de keten is, hoe trager de vertering. Het lichaam gebruikt alleen de enkelvoudige vorm, dus alles moet daar naartoe worden omgezet.
Alle suikers die een zoete smaak geven zijn korte ketens, en hebben dus weinig vertering nodig.
Omdat ze in Engelstalige landen alle koolhydraten suiker noemen hebben ze voor de snelle koolhydraten de term "NSC" uitgevonden, oftewel NonStructural Carbohydrates.

Frans

"If your only tool is a hammer, you tend to see every problem as a nail"
Volg datum > Datum: dinsdag 2 februari 2010, 10:122-2-10 10:12 Nr:190382
Volg auteur > Van: Frans Veldman Opwaarderen Re:190374
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: is gras wel zo gezond voor een paard? Structuur

Frans Veldman
Homepage
Drenthe
Nederland

Jarig op 22-10

5061 berichten
sinds 1-1-2003
Piet schreef op dinsdag 2 februari 2010, 7:34:

>> oftewel: voor een paard met suiker-gerelateerde problemen
>> adviseert de auteur om te streven naar hooi/voeders met een NSC
>> percentage van ten hoogste 10% (van de droge massa) .

NSC beslaat ook starch, oftewel zetmeel. Zetmeel valt wel onder de koolhydraten, maar neemt al een stuk trager op dan de zoetsmakende suikers. Het zijn wel koolhydraten, maar "pieken" minder snel.

>> De suiker % in de tabel waarnaar ik eerder verwees zijn
>> gedefinieerd als NSC, dus alle zeer korte (snelle) koolhydraten
>> plus zetmeel.

Zemeel zijn geen zeer korte en zeer snelle koolhydraten.

>> Dan zijn die percentages toch 1 op 1 te vergelijken met een
>> percentage suikers/zetmeel, zoals gegeven door (bijvoorbeeld)
>> Pavo?
>> Indien niet, wat voor type koolhydraten zie ik dan over 't
>> hoofd waardoor de vergelijking mank loopt :-S ?

Ok, er zijn eigenlijk TWEE problemen die koolhydraten kunnen veroorzaken:
1) Aantasting darmflora.
Dit kan worden veroorzaakt door alle koolhydraten, dus ook de trage. Waarschijnlijk zelfs met nadruk de trage, want de snelle bereiken de dikke darm niet eens, zijn al opgenomen voor die tijd.
2) Insulineresistentie.
Dit wordt vooral veroorzaakt door de "pieken" in de suikerhuishouding. Dus snelle koolhydraten, maar ook "portiegewijs" voeren van paarden. En door een jarenlang overschot aan koolhydraten, die wellicht de dikke darm nooit bereiken en dus geen HB veroorzaken, maar wel een gestaag opbouwende ongevoeligheid voor insuline.

Voor beide problemen is het gunstig als de doorstroom van de koolhydraten zoveel moelijk wordt vertraagd. Dus ze horen verpakt te zitten in zoveel mogelijk vezels.
Als je dezelfde koolhydraten die in zo'n koek zitten zou verstoppen in 10 kilo hooi, dan zou het probleem veel minder groot zijn, wellicht is er dan niet eens meer een probleem.

Voor de suikerverwerking is zelfs ook bepalend hoe lang het goedje in de mond blijft van het paard. In speeksel zit amylase, en dat zet zetmeel om in suikers. Het is voorbereidend werk. Het zal duidelijk zijn dat in een koek, hap slik weg, amylase minder goed zijn werk kan doen in grofstengelig hooi. En dat je in bij zo'n koek dus meer kans hebt op koolhydraten die de dikke darm weten te bereiken dan bij hooi.

Enfin, het vergelijk is moeizaam omdat alle koolhydraten meestal op een hoop worden gegooid, en allemaal "suiker" worden genoemd, of "zetmeel" ineens tot de "snelle suikers" wordt meegeteld. Verder is er wel een globaal verband tussen de lengte van de ketens, maar je kan op kleiner niveau niet zeggen dat een kortere suiker altijd sneller wordt opgenomen dan een langere suiker. Het lichaam heeft voor specifieke suikers weer aparte enzymen die een "short-cut" in de vertering bewerkstelligen.

Zelfs bij mensen, waarbij er wereldwijd miljoenen diabetici vallen te tellen, is er nog maar relatief weinig bekend over de problematiek rond de verwerking van koolhydraten.
Wat ze ook bij mensen echter constateren, is dat problemen in de koolhydraatstofwisseling minder vaak voorkomen bij mensen die "natuurlijker" eten. En dan heb ik het niet over biologisch geteelde groenten, maar over het soort voedsel. Eten wat je in een relatief klein gebied rond je leefomgeving kan vinden. Dus vis, of vlees, allerlei groenvoer dat niet zoet maar eerder bitter smaakt. Geen granen, aardappelen, of rijst, want dat zijn allemaal producten die je van nature nooit in een grote concentratie bij elkaar zult vinden.
Ook bij mensen weten we inmiddels dat het "tellen van koolhydraten", zoals nog niet zo heel lang geleden werd aangeraden voor diabeten, pointless is. Je kan geen frisdrank tegen botterhammen wegstrepen, ook al bevatten beide evenveel koolhydraten.

De koolhydraatstofwisseling wordt verder ook nog beinvloed door allerlei externe factoren, zoals stress, beweging, en algehele gezondheid. Veel diabetici moeten bij een griepje veel meer insuline spuiten.

>> Tot slot: de auteur attendeert erop dat paarden die veel of
>> uitsluitend in water geweekt hooi eten, meer gevaar lopen op
>> een vitaminen en/of mineralen tekort dan paarden die ongeweekt
>> hooi eten.

Yep. En daarom ben ik niet zo'n voorstander van het weken van "slecht" hooi. Je gooit het kind met het badwater weg. En dan moet je het ontstane vitamine- en mineralengebrek weer aanvullen met een koek of zo? =-)

Frans

"If your only tool is a hammer, you tend to see every problem as a nail"
Volg datum > Datum: dinsdag 2 februari 2010, 10:212-2-10 10:21 Nr:190383
Volg auteur > Van: Frans Veldman Opwaarderen Re:190375
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: is gras wel zo gezond voor een paard? Structuur

Frans Veldman
Homepage
Drenthe
Nederland

Jarig op 22-10

5061 berichten
sinds 1-1-2003
Christel Provaas schreef op dinsdag 2 februari 2010, 8:33:

> Ik heb zelf ook de indruk dat bij (halve) stalpaarden hb minder
> voorkomt dan bij in het weiland gehouden paarden. Niet
> wetenschappelijk onderbouwd hoor, maar gewoon wat ik zie. Bij
> maneges en ook fora waar paarden veel meer op stal gehouden
> worden hoor je er werkelijk nooit over tenzij er eentje cushing
> heeft en op dit forum is hb schering en inslag.

Waarom zie je meer HB problemen bij PN-ers dan bij stalpaarden?

1) Stalpaarden hebben vaak hoefijzers. "Gevoelige hoeven" worden zo gemaskeerd. Veel van die paarden lopen vrolijk rond op hoeven die voor "PN-ers" absoluut als "HB-achtig" zouden worden geclassificeerd. Het probleem is er wel, maar wordt niet gezien. Wat je niet ziet is er niet.

2) Stalpaarden zijn duur. Duur in onderhoud. Ze moeten meestal geld opbrengen. Hebben ze teveel last van HB, dan gaan ze naar de slacht. Ik denk dat het aantal paarden dat bij "PN-ers" vanwege HB naar de slacht lager is dan dan bij stalpaarden. PN-ers sparen de HB-paarden als het ware op.
Veel van die paarden die steeds weer HB hebben zijn paarden die "gered" zijn uit een stalregiem.
"PN-ers" hebben niet alleen de neiging om HB-paarden op te sparen, maar om ze ook nog eens in te zamelen.

3) Veel "PN-ers" hebben PN ontdekt juist omdat ze met een probleempaard zaten. Omdat ze er achter kwamen dat het ondanks de vaardigheden van de hoog-opgeleide hoefsmid, en de wonderkoeken van Pavo, toch niet lukte om het paard gezond te krijgen. PN is een beetje een vangnet voor probleemgevallen, dus is het logisch dat het aandeel probleempaarden hier wat groter is dan op de manege.

Frans

"If your only tool is a hammer, you tend to see every problem as a nail"
Volg datum > Datum: dinsdag 2 februari 2010, 10:242-2-10 10:24 Nr:190384
Volg auteur > Van: Frans Veldman Opwaarderen Re:190380
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: is gras wel zo gezond voor een paard? Structuur

Frans Veldman
Homepage
Drenthe
Nederland

Jarig op 22-10

5061 berichten
sinds 1-1-2003
Spirithorses schreef op dinsdag 2 februari 2010, 9:30:

> Ik denk dat veel mensen die hun paard altijd op stal houden
> gewoon heel anders naar hun dier kijken en dingen niet willen
> of kunnen waarnemen. Deze week alleen al 5 (!) TweedeKans
> Paarden aangeboden gekregen, bijna allemaal stalpaarden met
> problemen.

YES!
Precies wat ik ook al zei: de probleemgevallen uit het stalregiem hebben de neiging om te migreren naar het PN-regiem. Dus is het niet zo verwonderlijk dat je bij PN-paarden meer problemen lijkt te zien dan bij stalpaarden. Maar hier kun je dus allerminst de conclusie aan verbinden dan een stalregiem toch gezonder is. ;-)

Frans

"If your only tool is a hammer, you tend to see every problem as a nail"
Volg datum > Datum: dinsdag 2 februari 2010, 16:342-2-10 16:34 Nr:190446
Volg auteur > Van: Frans Veldman Opwaarderen Re:190436
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Nieuwsbericht Infectieuze Anemie Structuur

Frans Veldman
Homepage
Drenthe
Nederland

Jarig op 22-10

5061 berichten
sinds 1-1-2003
Wil schreef op dinsdag 2 februari 2010, 15:33:

> Snap het niet... als ik doorklik is de achtergrond heel
> donkergroen.
>
> Nou... dan kopiƫren we het toch even hier?
> Neem aan dat Cindy dit wel goedvind...

YES!

Ik vroeg me al af of iemand op het idee zou komen om het bericht hier op het forum te zetten. Als dit forum nou toch al de helpdesk van Cindy wordt dan is het wel zo handig als het betreffende bericht hier ook staat, dan hebben we inhoudelijk ook nog iets aan deze discussie in onze nieuws-rubriek. ;-)

Frans

"If your only tool is a hammer, you tend to see every problem as a nail"
Volg datum > Datum: dinsdag 2 februari 2010, 16:392-2-10 16:39 Nr:190447
Volg auteur > Van: Frans Veldman Opwaarderen Re:190311
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Nieuw forum Structuur

Frans Veldman
Homepage
Drenthe
Nederland

Jarig op 22-10

5061 berichten
sinds 1-1-2003
Aankondiging:

Over een uur of wat wordt dit forum afgesloten. Lezen kan nog wel, maar schrijven niet meer.
Ondertussen heb ik dan de kans om het oude forum volledig over te zetten naar het nieuwe forum, zonder dat er steeds weer berichtjes bijkomen. ;-)

Ik hoop kort daarna het nieuwe forum open te kunnen stellen.

Jullie kunnen gewoon de oude forumknoppen en -links blijven gebruiken.

Frans

"If your only tool is a hammer, you tend to see every problem as a nail"
Volg datum > Datum: dinsdag 2 februari 2010, 17:222-2-10 17:22 Nr:190454
Volg auteur > Van: Frans Veldman Opwaarderen Re:190448
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Nieuwsbericht Infectieuze Anemie Structuur

Frans Veldman
Homepage
Drenthe
Nederland

Jarig op 22-10

5061 berichten
sinds 1-1-2003
Cindy Helms schreef op dinsdag 2 februari 2010, 16:50:

> mmhhh mijn helpdesk?

;-)

> Mijn bedoeling is gewoon dat als ik nieuwe
> info heb, dit aan zoveel mogelijk mensen kan meedelen. Ik heb
> niet van iedereen hier op het forum een mailadres, anders
> stonden ze in mijn mailinglist.

Als je de mensen op dit forum wilt bereiken, dan kun je toch gewoon de tekst eventjes knip-en-plak hier neerzetten?
Als je alleen maar een link wilt neerzetten, daar hebben we een link-afdeling voor.

Bekijk het even van een andere kant: Over een paar jaar lezen we de nieuws-rubriek nog eens terug, zien dan een topic waar alleen maar een link in staat die dan wellicht niet eens meer bestaat, geen idee waar het over ging, met vervolgens een hele discussie erachteraan over de kleuren van de betreffende website. Lekker inhoudelijk nieuwsbericht!

Het forum is bedoeld om over iets te discussieren, waarbij het topic-begin dan wel iets discussieerbaars moet bevatten. Met name voor de nieuws-rubriek wil ik het toch wel een beetje to the point houden.

No hard feelings hoor! :-)

Frans

"If your only tool is a hammer, you tend to see every problem as a nail"
Volg datum > Datum: dinsdag 2 februari 2010, 17:512-2-10 17:51 Nr:190456
Volg auteur > Van: Frans Veldman Opwaarderen Re:190453
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Nieuw forum Structuur

Frans Veldman
Homepage
Drenthe
Nederland

Jarig op 22-10

5061 berichten
sinds 1-1-2003
Ok, dat was het dan.

Schrijven is niet meer mogelijk nu.

Hoop in een uur of zo weer terug te zijn.

Frans

"If your only tool is a hammer, you tend to see every problem as a nail"
Volg datum > Datum: dinsdag 2 februari 2010, 18:222-2-10 18:22 Nr:190457
Volg auteur > Van: Frans Veldman Opwaarderen Re:190456
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Nieuw forum Structuur

Frans Veldman
Homepage
Drenthe
Nederland

Jarig op 22-10

5061 berichten
sinds 1-1-2003
> Ok, dat was het dan.
>
> Schrijven is niet meer mogelijk nu.
>
> Hoop in een uur of zo weer terug te zijn.

Hoop dat ie het nu weer doet...

Frans
Volg datum > Datum: dinsdag 2 februari 2010, 19:362-2-10 19:36 Nr:190458
Volg auteur > Van: Frans Veldman Opwaarderen Re:190457
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Nieuw forum Structuur

Frans Veldman
Homepage
Drenthe
Nederland

Jarig op 22-10

5061 berichten
sinds 1-1-2003
Frans Veldman schreef op dinsdag 2 februari 2010, 18:22:

>> Ok, dat was het dan.
>>
>> Schrijven is niet meer mogelijk nu.
>>
>> Hoop in een uur of zo weer terug te zijn.
>
> Hoop dat ie het nu weer doet...

Dat was hem dus niet, nu wel?
Volg datum > Datum: dinsdag 2 februari 2010, 20:302-2-10 20:30 Nr:190460
Volg auteur > Van: Frans Veldman Opwaarderen Re:190459
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Nieuw forum Structuur

Frans Veldman
Homepage
Drenthe
Nederland

Jarig op 22-10

5061 berichten
sinds 1-1-2003
van lennep schreef op dinsdag 2 februari 2010, 20:29:

> Nouwwww , ut lijkt erop!!!!! YES! YES! YES!
> highfive

Alleen die highfive nog he? ehm
Volg datum > Datum: dinsdag 2 februari 2010, 20:432-2-10 20:43 Nr:190468
Volg auteur > Van: Frans Veldman Opwaarderen Re:190466
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Nieuw forum Structuur

Frans Veldman
Homepage
Drenthe
Nederland

Jarig op 22-10

5061 berichten
sinds 1-1-2003
Isabel van der Made schreef op dinsdag 2 februari 2010, 20:40:

> gefeliciteerd! highfive

high five
Je leest nu alle berichten van "Frans Veldman"
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
5061 berichten
Pagina 259½ van 338
 InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!

Deelnemers online: 0 verborgen deelnemers.
contact