eddy DRUPPEL schreef op vrijdag 5 februari 2010, 15:09:
> Karen Koomans schreef op vrijdag 5 februari 2010, 13:57:
>> Heeft een paard dat zwaar werk verricht méér nodig dan alleen gras en hooi?
>>
>> Het antwoord is waarschijnlijk JA, ALS je een paard hebt dat er fysiek op

>
> Neen ,helemaal niet .Mijn spanjolen hadden nog nooit een zak voer gezien
> en zijn in de bergen opgegroeid Maar ook "the big white" trekt het niet
> op topmomenten ZONDER bijvoer !!
Oké, dan is de vraag wat hij tekort komt. Puur en alleen energie?
Of misschien bepaalde stoffen die wel in Spaanse kruiden voorkomen en daar door paarden worden gegeten, maar die in het NL'se/Belgische gras/hooi rantsoen ontbreken? Het zou ook beide kunnen zijn, een gemis aan bepaalde stoffen die ervoor zorgen dat de omzetting van grassen in energie heel effectief verloopt?
> hoor ! Wat jij zware arbeid noemt is eigenlijk "a walk in the park " kan
> me best voorstellen dat ,indien de gemiddelden opgedreven worden ' je op
> serieuze problemen stuit als je vasthoud aan het hooi/gras principe alleen
> !!
Prima, de enige reden waarom ik praatte over "zware arbeid" is omdat dat de discussie helderder maakt (althans, dat dacht ik). Dan hoeven we namelijk niet te gaan discussiëren over wat zware arbeid precies is, maar kunnen we discussiëren over de vraag of hooi en gras voldoende is om een paard "zwaar" te laten werken. Zwaar, op z'n minst in vergelijking met de meeste particulier gehouden recreatiepaarden, zoals de meeste PN forummers ze hebben.
> 'K denk dat de manier van paarden houden : postzegelweitjes/Geen tot
> weinig beweging, en volop vreten tot ze ontploffen, een vertekend beeld
> geeft van de manier waarop een paard zijn energie kan omzetten .
Postzegelweitjes en geen/weinig beweging is niet zo gezond, daar zijn we het wel over eens! En het is zelfs ronduit ongezond, als de paarden zoveel kunnen vreten dat ze er veel te dik van worden.
> Een paard
> zou een lange afstandsloper moeten zijn en bovendien in zijn
> levensbehoeften kunnen voldoen op een schrale grasmat !! Bij paarden die
> presteren gaat die ballon echter niet op,merk ik ! En ik niet alleen Karen
> !
Als dit jouw ervaring is (en kennelijk is dat zo), wat denk jij dan dat de verklaring is? Misschien weet je het niet en dat lijkt me geen schande, want het zou me niets verbazen als er nog geen eenduidige verklaring voor te vinden is, in alle literatuur en onderzoeksrapporten die we kunnen vinden... Maar het punt is, dat je het probleem pas zo goed mogelijk kunt verhelpen, als je uitgaat van een bepaalde reden/oorzaak van het probleem.
Zit er sowieso te weinig energiewaarde in hooi/gras? Dat lijkt mij heel onwaarschijnlijk, want zoals je zelf al schrijft zijn paarden van nature lange afstandslopers en zij halen hun energie uit grassen.
Is je Spanjaard in het eerste jaar dat hij bij jou was misschien overgestapt van zijn natuurlijke vetverbranding naar koolhydraatverbranding? Mogelijk omdat "onze" grassen meer en/of andere koolhydraten bevatten dan de Spaanse natuurgrassen?
Hmm, dat lijkt mij niet absoluut onmogelijk maar ook niet erg waarschijnlijk. De kans dat zoiets kan, lijkt mij wel toenemen naarmate het paard in verhouding meer gras heeft gegeten, en minder hooi. Geen idee hoe groot die kans daadwerkelijk is, misschien zo goed als nul!
Op een pagina over het Atkins dieet las ik iets over Keto-sticks die je kunt bestellen. Hou die sticks in je urine (of die van je paard?!) en je kunt zien of je lichaam op de koolhydraat verbrandingsstand staat ingesteld, of de vetverbrandings stand. Zouden die sticks werken om dat op dezelfde manier voor je paard te bepalen? Zou een interessant hulpmiddel kunnen zijn, als het werkt!
Een derde theoretische mogelijkheid gaf ik hierboven al aan: misschien eet een paard in de Spaanse bergen regelmatig wat kruiden, die een bepaalde essentiele stof bevat (een stof die ontbreekt in gras/hooi)?
Ik geloof wel in het belang van biodiversiteit, ook als het gaat om een gezond menu voor een paard! Dat geloof ik op basis van mijn boerenverstand -- 't is niet zo dat ik ergens een sluitend bewijs hiervoor heb gevonden.
Als dát de verklaring is, dan zou je alleen kruiden die dat stofje bevatten hoeven bijvoeren en dan zou het goed moeten gaan. Maar ja, welk stofje... en (dus) welk kruid?
Weet iemand nog andere (theoretische) verklaringen?
Wat precies voer je nu bij Eddy (liefst inclusief merknaam, zodat we wellicht de precieze samenstelling/ingredienten kunnen terugvinden)?
grt,
karen