InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
1834 berichten
Pagina 54½ van 123
Je leest nu alle berichten van "Maria Delavega"
Volg datum > Datum: donderdag 18 februari 2010, 22:5718-2-10 22:57 Nr:192891
Volg auteur > Van: Maria Delavega Opwaarderen Re:192851
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: horse-expo Structuur

Maria Delavega
Nederland


1834 berichten
sinds 30-10-2007

>Die afghaan boven die olifantenpijpen heb ik ook nog gehad. Hoe vettiger hoe prettiger!

>Marianne

Mag ik vragen wat een afghaan is? Is dat zo'n arafat-sjaal rond uwe nek gedrapeerd, of een soort hond verwerkt tot kledingstuk-vest-...?
Volg datum > Datum: vrijdag 19 februari 2010, 9:4419-2-10 09:44 Nr:192918
Volg auteur > Van: Maria Delavega Opwaarderen Re:192895
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: horse-expo Structuur

Maria Delavega
Nederland


1834 berichten
sinds 30-10-2007

>dat laatste
>zo'n binnenstebuitengekeerde afghaanse windhond
>nog warm van de verse ingewanden
>armen door de voorpoten
>warme oren rond je nek
>en onderaan de harige rand opkrullen
>tatoeren met een blauwe en een rode bic
>en klaar is keesje

Ocharme Keessie...
Nu je't zegt, ik heb nog een foto gezien van mijn pappie met zo'n jas aan. Was een bruine, halflang in een A-lijn met daaronder kanjers van olifantepijpen indeed. Ik vond hem echt knap zo, precies Jim Morrison...
Volg datum > Datum: zaterdag 20 februari 2010, 19:5020-2-10 19:50 Nr:193153
Volg auteur > Van: Maria Delavega Opwaarderen Re:190236
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Paarden in hun element Structuur

Maria Delavega
Nederland


1834 berichten
sinds 30-10-2007

Tof met die muziek erbij die verandert als hij begint te lopen.

Ik heb vandaag ook toevallig een zot moment kunnen vastleggen, ze waren geschrokken van de gevaarlijke tuinkabouter van een buurman :-)
http://www.youtube.com/watch?v=duqYkNdMbm8
Volg datum > Datum: donderdag 25 februari 2010, 11:1825-2-10 11:18 Nr:193976
Volg auteur > Van: Maria Delavega Opwaarderen Re:193912
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: kapotgelopen weide Structuur

Maria Delavega
Nederland


1834 berichten
sinds 30-10-2007

Hier ook kapotte weide, gelukkig. Paarden werden ziek van gras en doen het heel goed op hooi. Toch zal het gras er hier wel weer doorkomen, zie er nog veel staan...

Waarom niet bijvoeren in de zomer met goeie kwaliteit van hooi? Een andere weide huren voor de zomer als ze dan toch gras moeten eten waar je ze af en toe eens kan opzetten? Paarden kun je toch niet houden een ganse winter lang op een paddock alleen omdat ze het gras niet kapot zouden lopen? Gras is helemaal niet zo goed voor een paard, beweging daarentegen wel.
Ik denk als je paarden wil houden dat je dan rekening moet houden dat je een weide hebt om ze in de winter te laten verblijven en een voor de zomer als ze nodig gras moeten eten...
Met zo'n weer moet je al heel veel geluk hebben dat ze een weide niet kapot lopen...
Geloof me, herzaaien is echt het domste dat je kan doen, zie dat hier ook, zo'n gras wordt nog sneller kapot gelopen en je zal elk jaar opnieuw mogen zaaien. Zo'n jong gras is echt het slechtste dat je kan hebben voor een paard, veel te fel.
Volg datum > Datum: maandag 1 maart 2010, 9:571-3-10 09:57 Nr:194352
Volg auteur > Van: Maria Delavega Opwaarderen Re:193223
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: horse-expo Structuur

Maria Delavega
Nederland


1834 berichten
sinds 30-10-2007

@Nathalie Lagasse: super voorstelling en razend interessant! Ik heb enorm veel bijgeleerd op de horse expo.
Ik heb vooral veel gehad aan horsenality profiel. Nu begrijp ik waarom ik met bepaalde paarden goed overweg kan en andere minder :-D . Toch vind ik het een hele uitdaging om ook met de extraverte paarden om te kunnen en heb een hele hulp aan die schema's. Ik begrijp dat ik met deze paarden zoveel verkeerd heb gedaan, omdat ikzelf een ander type ben. Ook qua lesgeven aan mensen zal ik hier rekening mee houden. Ik begrijp dat als zijnde zelf right brained introvert dat ik moet oppassen om m'n lessen voor andere types aan te passen. Persoonlijk voor mij een hulp ;-)
Weet je wat ik nog een hele goeie aanvulling zou vinden? Dat er een combinatie gemaakt wordt tussen de karakters van de paarden en de trainers. Ik neem aan dat het voor een left brained introverte mens heel wat moeilijker is om met een extravert paard (left of right brained) paard te werken, om dat paard te blijven boeien....dan een mens die zelf een extravert karakter heeft. Vreemd dat in het verleden daar nooit geen trainer op gewezen heeft ipv iemand af te breken, is nochtans iets cruciaal en heeft dus vooral met karakter te maken. àls je dat weet, ja, dan ga je minder in dezelfde val gaan lopen.
Vreemd ook dat ik als introverte mens, altijd val voor extraverte paarden. Misschien omdat dat eigenlijk de leukste types zijn en ik iets zoek die mijn introverte karakter compenseert om zelf te evolueren...een hele uitdaging en met deze leiddraad een stap in de goeie richting. Niet iemand afschrijven, maar trainen en bewustworden kunnen ervoor zorgen dat je evolueert naar een evenwichtiger type...
Leuk dat Linda Parelli dit heeft toegevoegd, vrouwelijke verfijning van een methode.
Keep up the good work, ladies :-D !!!
Volg datum > Datum: maandag 1 maart 2010, 13:181-3-10 13:18 Nr:194387
Volg auteur > Van: Maria Delavega Opwaarderen Re:194379
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: horse-expo Structuur

Maria Delavega
Nederland


1834 berichten
sinds 30-10-2007

>Dit klinkt mij als muziek in de oren!

>Als er ergens een site / boek is met meer info (of meer info op 't forum kan ook, natuurlijk >:-) ) ben ik heel geïnteresseerd.

>Zó jammer vind ik het, dat er nog niet veel informatie en deskundigheid beschikbaar is >over het karakter/gedrag van een individueel paard typeren en op basis daarvan dan een >passende eigenaar zoeken, of een omgangs-/trainingsadvies voor >eigenaar/paard->combinatie aanpassen. De hondenwereld is daarin al wat verder (hoewel >ook daar nog lang niet genoeg praktisch en overal beschikbaar).

>Klaus Hempfling doet wel wat op dat gebied, maar voor mijn smaak is de info hierover die >hij publiek heeft gemaakt wat te vaag (zweverig), te weinig praktisch voor een groot >publiek.

>Karen

Ik vond het ook razend interessant. Een zoogdier is waarschijnlijk niet zuiver te catalogeren in 1 bepaald vakje, meestal combinatie, maar toch herken ik duidelijk bepaalde trekken van m'n paarden. Ik had al vaag een voorgevoel hoe ze in elkaar staken en waarop te letten, is niet 100% een verrassing, maar toch een zekere houvast, leiddraad.
Tijdens de lezing werd ons deze info aangerijkt door Nathalie Lagasse en Kim Moeyersmans, je vindt het hier terug:



Bij Savvy club kun je ook veel interessante info vinden, je moet je wel lid maken:
parellinaturalhorsetraining.com/savvy-horse-club" target=_blank>http://www.parellinaturalhorsetraining.com/savvy-horse-club

Ik ben geen Parelli addicted, maar haal datgene eruit die ik kan gebruiken. Toevallig vond ik bepaalde zaken heel erg interessant...
Inderdaad is het leuk om via karakterschets het passende paard bij je te vinden, maar je leert vooral van de paarden die totaal verschillend zijn van je eigen karakter (en neen, niet van het meest dominante paard :-) :-)). Ook met die paarden wil ik leren werken. In het dagelijkse leven, als je bvb les geeft aan mensen, moet je met alle karakters leren omgaan.
Net dié wezens brengen het je 't meeste bij die totaal verschillend zijn aan jezelf en net dié wezens leren jezelf onder controle te houden (dan komt frustratie vaak opzetten omdat het botst, terwijl je net dan vooral moet cool blijven om naar oplossingen te zoeken om de situatie aan te kunnen) als je voor iemand (paard of mens) komt te staan die niet matched met jou karakter....
Ergens ontbreekt me dus nog een combinatie van karakterschets tussen mens en paard. Hoe een left brained mens best kan omgaan met een right brained paard. Maar misschien is dit wel feeling en na een tijdje zelf in te vullen door ervaring.
Volg datum > Datum: maandag 1 maart 2010, 13:351-3-10 13:35 Nr:194393
Volg auteur > Van: Maria Delavega Opwaarderen Re:194385
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: horse-expo Structuur

Maria Delavega
Nederland


1834 berichten
sinds 30-10-2007

>Maria, ik ben ook introvert en mijn Mel is héél extrovert, ik vind haar een zalig paard en zij >is graag bij mij... ik geniet met volle teugen van haar, al haar geshow en getrippel, dat kan >me niet deren, ik vind haar prachtig.

>Ik hou niet van al die vakjes...

>Marianne

Je hebt gelijk marianne, daarom dat ik ook zei dat een wezen niet onder te verdelen is in 1 vakje. Toch hielp het me om vooral mezelf te leren kennen, maar ook m'n paard.
Het is geen wet, maar een hulp bij het trainen. Het blijven levende wezens...
1 van mijn paarden is extreem introvert RB, mijn aanpak bij haar was dus ideaal omdat we elkaar misschien het best begrijpen (ik ben geduldig, zacht en traag). Nu weet ik waarom.
Ander paard daarentegen is een totaal tegenovergsteld karakter van het mijne (extreem extrovert, vurig)...nu, met dat paard wil ik graag leren werken. Mijn kracht moet van veel dieper komen, maar als iets lukt met haar, dan geeft me dat een enorme voldoening. Misschien als ik toegeef, vind ik dat paard wel leuker dan het introverte paard. Ik leer meer afwissleing in m'n werk te steken, kalm te blijven om problemen op te lossen en vooral een doel voor ogen te hebben met zo'n paarden. Het zijn nét die zaken die me helpen om met mensen om te gaan waar ik in dagelijkse leven wat moeite mee heb (ik bedoel als je voor groep staat en bvb: moet les geven).
Volg datum > Datum: maandag 1 maart 2010, 14:011-3-10 14:01 Nr:194402
Volg auteur > Van: Maria Delavega Opwaarderen Re:194394
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: horse-expo Structuur

Maria Delavega
Nederland


1834 berichten
sinds 30-10-2007

>Google eens op " de vijf elementen paarden"!
>Hierin worden paarden in 5 groepen verdeeld: water - vuur - metaal - hout - aarde.
>Bij onze paarden klopt dit als een bus.

>Marianne

Ja hier ook klopt dit meestal redelijk (alhoewel jonge paarden evolueren en soms wel beetje combi inzit).
Stond ook in boek van Voest (Training fase 2).

Introverte mens, hangt ook weer sterk af van persoon tot persoon...ik denk dat je daar weer een enorme variatie hebt (héél intro- of héél extrovert), ook oa afhangend van left of right brained. Daarom inderdaad dat je je niet mag blindstaren op schema's en vakjes.
Ik ben bvb heel traag (hm hm niet zo fier op :-M ). Dat apprecieert dat heel introverte paardje wel, ook dat ik zacht ben. Voorbeeld, mijn vriend kan haar halster niet aandoen, voor mij buigt ze haar hoofdje naar beneden :-).
De meer extroverte paarden hebben toch wel een meer kordate, zekere aanpak nodig. Iemand zoals ik zal dan, om toch authentiek over te kunnen komen, een evolutieproces moeten doormaken en door ervaring deze eigenschappen meester maken.
Ik geloof in Ying en Yang, maar toch denk ik niet dat het in de zin is van angstige, onzekere mensen die vurige, zelfzekere paarden aantrekken. Daarom dat ik denk dat het een aanpassing en leerproces is om zo'n wezens met elkaar te leren omgaan. Daarom had ik wel iets aan die Horsenality schema's van Linda Parelli.

Volg datum > Datum: maandag 1 maart 2010, 14:111-3-10 14:11 Nr:194406
Volg auteur > Van: Maria Delavega Opwaarderen Re:194402
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: horse-expo Structuur

Maria Delavega
Nederland


1834 berichten
sinds 30-10-2007

Zeg hierboven wat tegenstrijdige dingen, omdat ik dit heel moeilijke materie vind. Ik heb er geen concrete mening over.
In feite is het iets onderverdelen die in praktijk dan weer een combinatie is van verschillende zaken.
Je moet de stuff met korrel zout nemen en eruit halen wat je denkt dat nuttig is...
Volg datum > Datum: maandag 1 maart 2010, 14:231-3-10 14:23 Nr:194413
Volg auteur > Van: Maria Delavega Opwaarderen Re:192975
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: definitie van een goede opfok ? Structuur

Maria Delavega
Nederland


1834 berichten
sinds 30-10-2007

>Ik denk dat dat heel goed mogelijk is, inderdaad. Zeker is het nuttig om veulens samen >met volwassen paarden te laten lopen, maar dan moeten die volwassen paarden met >gróte voorkeur wel normaal sociaal ontwikkeld zijn! Heel veel paarden zijn dat niet, omdat >wij mensen die paarden in hún jeugd niet in een goed samengestelde kudde hebben laten >>opgroeien.

Ik las in het boek van mark rashid dat paarden niet het dominanste paard als leider kiezen, maar het paard waar zij zich het best bij voelen en dat is dan de alfa merrie (vooral dat vb trof me over het 'kit' paardje) dat is geen bitch en dominante merrie, maar een merrie met een voorbeeldfunctie. Ik denk dat het een misse opvatting is dat mensen denken dat een dominante merrie daarom ook een goeie opvoedkundige waarde heeft binnen de groep. In het wild zijn het paarden die uitgekozen geweest zijn door de leden ervan, in onnattuurlijke stuatie's zal de sterkste het meest te zeggen hebben, maar daarvoor hebben ze niet persé een goeie opvoedkundige waarde voor de andere leden in die kudde... moeilijk allemaal...
Je leest nu alle berichten van "Maria Delavega"
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
1834 berichten
Pagina 54½ van 123
 InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!

Deelnemers online: 0 verborgen deelnemers.
contact