InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
1696 berichten
Pagina 28½ van 114
Je leest nu alle berichten van "Karen Koomans"
Volg datum > Datum: vrijdag 19 februari 2010, 12:3219-2-10 12:32 Nr:192959
Volg auteur > Van: Karen Koomans Opwaarderen Re:192957
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: wijken voor druk, wel of niet? Structuur
Karen Koomans
Homepage
Nieuwe Pekela
Nederland

Jarig op 20-1

1696 berichten
sinds 7-2-2004
P.S.: met respect voor Piet, en voorál zijn DVD over clicker training, maar toen ik net op zijn site nog even las wat er staat op de pagina op clickertraining, vond ik dat wel héél beknopt.... Daarom hier nog een link waar wordt uitgelegd wat clickertraining is:
clickertraining.html" target=_blank>http://www.dogweb.nl/gedrag/clickertraining.html

Op die site gaat het over honden, maar daar wordt de methode niet anders van. De methode is geschikt voor álle dieren.

grt,
Karen
Volg datum > Datum: vrijdag 19 februari 2010, 12:3519-2-10 12:35 Nr:192961
Volg auteur > Van: Karen Koomans Opwaarderen Re:192958
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Zadel voor Namkje en mij?! Structuur
Karen Koomans
Homepage
Nieuwe Pekela
Nederland

Jarig op 20-1

1696 berichten
sinds 7-2-2004
Lees even over het Cair systeem van Wintec ;-)
Zie bijv. http://www.aleashop.be/showinfo.asp?language=nl&pagina=Product%20info&IDnr=67281 -- click op "meer over het Cair systeem, dan opent er een pdf bestand die uitlegt wat het is.
Volg datum > Datum: vrijdag 19 februari 2010, 12:5219-2-10 12:52 Nr:192968
Volg auteur > Van: Karen Koomans Opwaarderen Re:192960
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Filmpje wat ik verkeerd doe of wat hij wil zeggen? Structuur
Karen Koomans
Homepage
Nieuwe Pekela
Nederland

Jarig op 20-1

1696 berichten
sinds 7-2-2004
Goovaerts Carlien schreef op vrijdag 19 februari 2010, 12:33:

> Hihi zo jong ben ik ook niet ale 18 :-P
> Nu kan ik al meer mijn eigen weg gaan.

Mijn petje heel diep af voor jou Carlien!

Dápper van je om een filmpje hier te plaatsen en om te vragen wat je kunt verbeteren, en wat het is dat jouw paard je wil duidelijk maken. Je bent (dus) ook duidelijk begaan met hoe hij zich voelt.

Jouw paard kan met jouw hulp een veel fijner leven krijgen dan hij nu heeft en het is me duidelijk dat dat juist is wat je wilt. Super, dat je durft te vragen hoe je dat gaat bereiken, en dan niet alleen vragen aan de mensen van wie je al les hebt en/of die ook "bij jou op stal staan" - maar ook hier! Kan menig paardeneigenaar nog wat van leren.

Ook super dat je bij de Poedertoren gaat stage lopen. Zeker weten dat je daar een hoop kunt leren!

Over het filmpje. Ik zie héél veel dingen gebeuren. Ik wil benadrukken dat je beter, meer en sneller zult leren door les te krijgen van iemand die veel weet van paardentaal. Zo iemand weet dan óók van lichaamstaal (dus hoe jij met lichaamstaal duidelijk kunt maken aan je paard, wat je vraagt). Dan kan iemand jou dingen voordoen, jou dingen laten ervaren, etc. Dat gaat niet via een forum.
Dus: commentaren die je op dit forum leest n.a.v. het filmpje kunnen je wel een stapje verder helpen, maar het kan niet een goede lesgever vervangen. Ik weet 't, dat is al gezegd, maar omdat ik het zo belangrijk vind (en het allerbelangrijkste: paard in de wei!) herhaal ik 't nog eens ;-)

Over jouw paard: er is geen sprake van dominantie. Je paard doet werkelijk zijn best om te doen wat jij vraagt en hij is totaal niet bezig om te kijken of hij het kan winnen van jou, of iets dergelijks. Hij vindt jou leuk (!), hij wil graag jouw positieve aandacht! Soms krijgt hij dat, maar op andere momenten vraagt jouw paard er om en dan word jij - in de ogen van jouw paard - boos en stuur je hem weg. Jouw paard begrijpt het niet: "wanneer zijn we nou vriendjes, en wanneer niet?"

Ik schrijf op dit moment niet méér details omdat ik denk dat je die wel van Pien zult krijgen.

Zet 'm op, veel succes!
Karen

P.S.: o ja, begrijpelijk misverstand: in Vlaanderen betekent wandelen met je paard dat je er op zit. In NL betekent het dat je náást je paard loopt :-)
Volg datum > Datum: vrijdag 19 februari 2010, 13:2519-2-10 13:25 Nr:192970
Volg auteur > Van: Karen Koomans Opwaarderen Re:192951
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: definitie van een goede opfok ? Structuur
Karen Koomans
Homepage
Nieuwe Pekela
Nederland

Jarig op 20-1

1696 berichten
sinds 7-2-2004
Marlies Sanders schreef op vrijdag 19 februari 2010, 12:12:

> Zou het niet kunnen zijn dat jouw ponies deze opvoeding niet geleerd
> hebben toen zij jong waren? lees dus: veel te jong bij de moeder weg? niet
> in normaal kuddeverband opgegroeid?

Ik denk dat dat heel goed mogelijk is, inderdaad. Zeker is het nuttig om veulens samen met volwassen paarden te laten lopen, maar dan moeten die volwassen paarden met gróte voorkeur wel normaal sociaal ontwikkeld zijn! Heel veel paarden zijn dat niet, omdat wij mensen die paarden in hún jeugd niet in een goed samengestelde kudde hebben laten opgroeien.

Eén van mijn paardjes hier, Donna. Ik heb heel lang gedacht, om haar gedrag te verklaren/te vergoeilijken, "zij is nu eenmaal dé alpha merrie van ons kuddetje". Inmiddels kijk ik daar anders tegenaan. Kort door de bocht gezegd denk ik nu: "zij is nu eenmaal een enorme bitch met ook nog eens een vrij absurde mate van voernijd".
Ik neem het Donna niet kwalijk! Ik weet niets van haar veulentijd, wel het één en ander van haar tiijd tussen 3 en 14 jaar oud (en vanaf die leeftijd is ze bij mij). Ik denk dat veel, zo niet alles, van haar buiten-proportionele agressie naar andere dieren toe - 't is niet alleen naar paarden - daar zijn oorsprong vindt.

Ik weet heel veel van honden, veel meer dan over paarden. Ik heb veel honden gezien die nooit meer hond-natuurlijk-sociaal zullen en kunnen worden, als gevolg van "een verkeerde opfok". Sommige van die honden kunnen nog best leren om te functioneren in een groepje met vaste samenstelling, en ze kunnen leren om andere honden niet aan te vallen maar te negeren (althans, zeker zo lang de eigenaar erbij is). Zo zie ik dat nu ook meer bij paarden. Door schuld van mensen zijn er types zoals mijn Donna. Een veulen in de groep erbij mét Donna zou m.i. een érrug slecht idee zijn.

grt,
Karen
Volg datum > Datum: vrijdag 19 februari 2010, 13:4419-2-10 13:44 Nr:192974
Volg auteur > Van: Karen Koomans Opwaarderen Re:192970
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: definitie van een goede opfok ? Structuur
Karen Koomans
Homepage
Nieuwe Pekela
Nederland

Jarig op 20-1

1696 berichten
sinds 7-2-2004
P.S.: wij mensen verergeren de situatie vaak ook nog eens door voerplaatsen te maken, in een minder aantal dan dat er paarden zijn en/of (te) dicht bij elkaar.

In dat opzicht heb ik deze winter weer wat geleerd... arme paarden, dat ik daar zo lang over doe ;-( ! In de winter verergeren Donna's drift-, bijt- en ik-schop-jou-in-elkaar buien met een factor 10 (of zo). Valt bij mij éindelijk het kwartje dat paarden die niet op postzegels leven normaal gesproken overál voer in hun buurt hebben (elk paard van de kudde, bedoel ik). Dus "voernijd" is in zo'n situatie nergens voor nodig, behalve wellicht wanneer de kudde eens een keertje iets byzonders vindt (1 boom waaronder afgevallen vruchten liggen, bijvoorbeeld).

Wat doen wij (ik, althans), we voeren hooi in plukken, of in hooibakken/-netten, what ever. Ik verspreidde het hooi altijd al wel, maar ik zie nu dat ik de verschillende porties niet slim genoeg verdeelde. Met als gevolg dat Donna vaak en met redelijk succes - al vretend - probeert om álle voerplekken op te eisen, én dat de afstand daartussen zo klein is dat mijn arme andere dieren (paarden, ezels, geiten) niet altijd voldoende tijd hebben om te vluchten, buiten het bereik van Donna's tanden en hoeven. Hoe dom kun je (ikke) zijn....

Ook als de oppervlakte een postzegel blijft, kun je door "paden" aan te leggen (lintje of hekwerk ertussen) veel meer vluchtruimte creëren. Nú moet Donna een eindje rennen, dan een 180 graden bocht maken en opnieuw rennen, om de bult hooi aan de ándere kant van een schriklint op te eisen. Soms zijn grote verbeteringen zó simpel - achteraf bezien - dat ik niet snap hoe ik dat dan zo lang níet kon zien...

grt,
Karen
Volg datum > Datum: vrijdag 19 februari 2010, 14:0719-2-10 14:07 Nr:192981
Volg auteur > Van: Karen Koomans Opwaarderen Re:192972
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: wijken voor druk, wel of niet? Structuur
Karen Koomans
Homepage
Nieuwe Pekela
Nederland

Jarig op 20-1

1696 berichten
sinds 7-2-2004
Piet schreef op vrijdag 19 februari 2010, 13:27:

> :-) Heb je niet op de knop artikelen gedrukt denk ik.

Klopt ;-)

> Daar staat ook nog wel wat hoor, maar inderdaad niet de "je steekt je
> hand uit en wacht tot ie 'm raakt met zijn neus" verhaaltjes. .
> Ik wil je graag uitleggen waarom niet.

Ja, duidelijk verhaal Piet en terecht/herkenbaar. Ik ben er erg vóór dat een ieder die met CT begint éérst jouw DVD's bestudeert. Heel veel beter dan alleen geschreven informatie. DOEN dus, iedereen die dit leest en overweegt om met een paard te gaan clicker trainen!!

Hoewel met honden het risico op gevaarlijke situaties inderdaad veel kleiner is dan met paarden, is het risico dat een niet zo goed voorbereide beginnende clicker trainer met honden ermee stopt "omdat het niet werkt", vergelijkbaar groot. Erg jammer, omdat de methode wel degelijk super werkt... maar, zoals bij élke methode waarmee je probeert een dier te trainen, het inzicht en de vaardigheden van degene die de methode toepast zijn wel degelijk heel belangrijk. Ontbreekt daaraan iets (te veel), dan "lukt" de methode niet.

Les nemen van een ervaren, goede clicker trainer die óók met paarden veel ervaring en kunde heeft is natuurlijk ook een heel goede manier om te starten. Maar helaas zijn er van zulke mensen nog maar heel weinig.

Trouwens, als iemand graag een keer bij mij wil komen komen om iets te leren over CT met paarden, of andere dieren, welkom! Zo lang je er maar begrip/respect voor hebt dat ik als gevolg van een chronische ziekte nog al eens een afspraak moet verzetten, als blijkt dat ik op de dag van de afspraak een erg slechte dag heb. Je mag komen met of zonder paard. Kom je zonder, dan heb ik hier dieren genoeg (paarden en andere) die gráág willen laten zien hoe CT werkt. En nee, een kennismaking kost niks... ;-)

grt,
karen
Volg datum > Datum: vrijdag 19 februari 2010, 17:0519-2-10 17:05 Nr:193012
Volg auteur > Van: Karen Koomans Opwaarderen Re:192984
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Welk zadel voor mij? Structuur
Karen Koomans
Homepage
Nieuwe Pekela
Nederland

Jarig op 20-1

1696 berichten
sinds 7-2-2004
Dankjewel voor je uitgebreide toelichting, Egon.
Ik snap nu wat je bedoelt, en ik waardeer je "sorry" (ik voelde me inderdaad persoonlijk aangesproken, ook al wist ik wel dat je het niet tegen mij had. Wat je schreef kon desondanks zó op mij van toepassing zijn.)

Overigens ben ik het met je laatste bericht voor het grootste deel (95% of zo) met je eens. Over die circa 5% waar we misschien een klein beetje van mening verschillen wil ik niet mieren**ken, lijkt me niet nuttig en nergens voor nodig!
Ben niet meer boos!! 8-S

high five
Karen
Volg datum > Datum: vrijdag 19 februari 2010, 17:1819-2-10 17:18 Nr:193014
Volg auteur > Van: Karen Koomans Opwaarderen Re:193011
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: hengst of ruin Structuur
Karen Koomans
Homepage
Nieuwe Pekela
Nederland

Jarig op 20-1

1696 berichten
sinds 7-2-2004
Moeilijk besluit, vind ik. Voor alle meningen hier geschreven, valt wel iets te zeggen.

Eén ding heb ik nog niet gelezen hier. Een hengst heeft hormoongedreven behoeftes om te dekken. Hoe zielig is het, wanneer hij daartoe nooit de gelegenheid heeft?

Hoe zit dat eigenlijk in de natuur? Krijgt een "zwakke" hengst ooit of waarschijlijk nooit gelegenheid om te dekken? Of - of zeg ik nu iets heel doms :-8 - vinden die hengsten een andere manier om hun sexuele driften te vervullen? Honden bijvoorbeeld (huishonden), daarvan weet ik dat sómmige reuen vaak en graag een kussentje of ander voorwerp "verkrachten". En er zijn reuen (zeldzaam, maar toch) die samenleven en elkáár dekken. "Rijden" bij honden kan ook onderdeel zijn van het willen onderwerpen van de ander, maar dát bedoel ik hier niet. Ik bedoel reuen die om beurten elkaar "dekken" en daarbij tot een zaadlozing komen.

Natuurlijk kan iets dat in de natuur gebeurt óók zielig zijn (het paard frustreren). Dus "natuurlijk" hoeft niet altijd de maatstaf te zijn (bijv. als "zwakke" hengsten in de natuur nooit 's aan hun sexuele gerief komen).

grt,
Karen
Volg datum > Datum: vrijdag 19 februari 2010, 17:2519-2-10 17:25 Nr:193016
Volg auteur > Van: Karen Koomans Opwaarderen Re:193008
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: vasectomie Structuur
Karen Koomans
Homepage
Nieuwe Pekela
Nederland

Jarig op 20-1

1696 berichten
sinds 7-2-2004
Arie Schenkel schreef op vrijdag 19 februari 2010, 16:33:

>
> Da's een goeie Pien, Ik heb me suf zitten googelen op het onderwerp, wat
> nog niet meevalt tussen al die katten en honden verhalen, maar niets
> gevonden vwb leeftijd. Zelfs een DA geraadpleegd maar die kwam niet verder
> als dat het bij paarden niet gebruikelijk is. Maar daar was ik al een
> beetje achter.
>
> groeten Arie.

Ik heb geen specifieke informatie hierover mbt paarden. Maar wel algemene info (op andere dieren van toepassing - dus wellicht ook op paarden?). Bijvoorbeeld geitenbokken. Als je een bok jong castreert, groeit hij op tot een slungelig uitziend dier. Met de hoogte van een bok, maar niet de breedte en de bespiering. Qua uiterlijk lijkt hij zijn hele volwassen leven op een slungelige puber.
Als je een bok jong steriliseert (vasectomie), dan is zijn groei en zijn lichaamsverhoudingen volkomen normaal. Je kunt niet aan het dier zien dat het gesteriliseerd is (terwijl je een gecastreerde bok zó herkent).

grt,
Karen
Volg datum > Datum: vrijdag 19 februari 2010, 17:3919-2-10 17:39 Nr:193019
Volg auteur > Van: Karen Koomans Opwaarderen Re:193015
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: wijken voor druk, wel of niet? Structuur
Karen Koomans
Homepage
Nieuwe Pekela
Nederland

Jarig op 20-1

1696 berichten
sinds 7-2-2004
Piet schreef op vrijdag 19 februari 2010, 17:24:

> e m kraak schreef op vrijdag 19 februari 2010, 14:26:
>
>> Piet schreef op vrijdag 19 februari 2010, 13:27:
>>
>>> Ik denk dat het met honden, hoewel inderdaad het principe niet anders is,
>>> toch wat eenvoudiger ligt.
>>
>> Waarom ben je dat gaan denken?
>
> misschien is de will to please bij een hond nóg
> groter dan bij een paard,

Dat wordt vaak gezegd of gedacht. Ik geloof daar helemaal niets van.

> misschien omdat een hond al als pup
> geconfronteerd wordt met mensenlijk gedrag en aanwijzingen krijgt dat hij
> niet mag schooien.

Ja, helemaal mee eens. Als mensen puppy's zouden laten opgroeien zoals dat veelal met veulens gebeurt... precies: dan zou je jong-volwassen en volwassen honden zien met precies het soort gedrag dat een niet of laat opgevoed paard vertoont.
Andersom is net zo waar: als je een veulen zou laten opgroeien zo als goede hondenfokkers en -eigenaren met puppy's doen, dan zou dat dier net zo veel "will to please" hebben en net zo weinig ongewenst schooigedrag als honden.

Nog een toevoeging: omdat een pony/paard veel groter en sterker is dan een gemiddelde hond, is de gemiddelde mens véél sneller bang om een opdringerig paard rustig maar zelfverzekerd aan de kant te zetten dan een opdringere hond. Bange/onzekere mensen gaan nóg meer trainingsfouten maken dan ze misschien toch al deden, waardoor het dier gemakkelijker nóg meer opdringerig kan worden, etc. Die twee factoren versterken elkaar.

grt,
Karen
Volg datum > Datum: vrijdag 19 februari 2010, 17:4819-2-10 17:48 Nr:193020
Volg auteur > Van: Karen Koomans Opwaarderen Re:193017
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: hengst of ruin Structuur
Karen Koomans
Homepage
Nieuwe Pekela
Nederland

Jarig op 20-1

1696 berichten
sinds 7-2-2004
Frans Veldman schreef op vrijdag 19 februari 2010, 17:28:

> Het is denk ik ook een vorm van antropomorfisme om te denken dat
> mannetjesdieren altijd aan sex denken. ;-)

Ja, dat denk ik ook.

Bij honden: de meeste reuen zijn ook NIET bezig met sex, tótdat er een loopse teef wordt geroken. Maar, er zijn uitzonderingen (zie m'n vorige bericht).
En er zijn ook uitzonderingen naar de andere kant van het spectrum. Zo'n lullo reu (een komkommer??) heb ik zelf. Als die een loopse teef tegenkomt, zelfs als die teef uitnodigt om gedekt te worden, denkt mijn hond vaak wel aan ballen, maar dan uitsluitend in de vorm van ténnisballen. Dáár "leeft-ie voor". De kans is wel groot dat als ik mijn hond veel tijd zou geven met zo'n teef, hij op een gegeven moment wel zou ontdekken dat.... Dus die tijd geef ik hem maar niet! In zo'n situatie tover ik meteen een tennisbal te voorschijn. Kijk 's Fred (zo heet-ie), een bálletje... Grinn!

grt,
Karen
Volg datum > Datum: vrijdag 19 februari 2010, 17:5819-2-10 17:58 Nr:193023
Volg auteur > Van: Karen Koomans Opwaarderen Re:193020
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: hengst of ruin Structuur
Karen Koomans
Homepage
Nieuwe Pekela
Nederland

Jarig op 20-1

1696 berichten
sinds 7-2-2004
Effe tussendoor:
ik vergeet nooit meer dat tijdens de állereerste les die ik ooit zelfstandig (zonder andere trainer erbij) aan een groep hondeneigenaren gaf er een Jack Russelltje was, die tijdens mijn inleidende praatje een stijve kreeg. Nu, dat kun je nog negeren hè.... maar eh, toen we met het praktijk gedeelte aan de slag gingen, blééf die stijve maar groeien, én groeien =-)

Ik heb - ook in ál die jaren honden trainen daarna niet meer - nog nóóit zoiets gezien! Die lul werd zó groot, dat 't hondje letterlijk niet meer normaal kon lopen. Hij struikelde over z'n leuter!!

Ik heb die mensen uiteindelijk even apart genomen, ahum (hondje op m'n arm genomen), en ze geadviseerd om te stoppen met die les en 't hondje maar even rust te geven, weg bij de andere honden (hebben we later ingehaald mbv een privéles). Daarna aan de groep uitgelegd waarom die mensen weggingen. Niet dat er nog iemand was geloof ik, die die enórme leuter nog niet gezien had - behálve dan de eigenaren van dat hondje zélf $1

grt,
Karen
Volg datum > Datum: vrijdag 19 februari 2010, 18:0819-2-10 18:08 Nr:193025
Volg auteur > Van: Karen Koomans Opwaarderen Re:193021
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Trainen blind paard (was: Hooi en gras als voeding ) Structuur
Karen Koomans
Homepage
Nieuwe Pekela
Nederland

Jarig op 20-1

1696 berichten
sinds 7-2-2004
Ja, ik heb dezelfde bedenkingen als Piet.
Nu is het natuurlijk óók weer zo dat als iets (een hulpmiddel) als prettig wordt ervaren door de trainer/eigenaar, het (dus) heel goed kan werken.

Het is niet zo dat ik er zwaarwegende bezwaren tegen heb, maar persoonlijk vind ik het niet prettig werken en heb ik het idee dat 't het voor het dier ook niet gemakkelijker maakt (eerder integendeel).

Toch: proberen of dat iets is wat past bij jou en je dier, dat kan nooit kwaad natuurlijk. Als Inge het (kennelijk) een prettige manier van werken vindt, dan kan dat ook zo zijn voor een ander.

grt,
Karen
Volg datum > Datum: vrijdag 19 februari 2010, 18:1719-2-10 18:17 Nr:193026
Volg auteur > Van: Karen Koomans Opwaarderen Re:193004
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: insuline resistentie Structuur
Karen Koomans
Homepage
Nieuwe Pekela
Nederland

Jarig op 20-1

1696 berichten
sinds 7-2-2004
vagebond schreef op vrijdag 19 februari 2010, 16:13:

> Okay, ja helaas komt de marstal leverancier niet meer langs, dus ben ik op
> zoek naar een ander merk, dat in de buurt verkocht wordt.

Wat voor soort voer zoek je dan?

grt,
Karen
Je leest nu alle berichten van "Karen Koomans"
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
1696 berichten
Pagina 28½ van 114
 InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!

Deelnemers online: 0 verborgen deelnemers.
contact