Ik blijf het niet-kloppend vinden. Als een paard schrikt, mag hij wat mij betreft gerust als een paard reageren: kop omhoog en snuiven, kijken, snorken. Ogenblikkelijk op zo'n moment zijn hoofd omlaag vragen houdt dan geen rekening met zijn natuurlijke gedrag, maar gaat eraan voorbij uit -als je het mij vraagt- een overdreven controledrang. Waarom mag hij niet snuiven, snorken met zijn kop omhoog? Wat is daar precies zo erg aan? Waarom willen we dat inperken, afnemen, ombuigen?
Ik krijg dezelfde associatie als mevrouw Parelli die de aandacht van het paard meent af te kunnen dwingen door zijn blik naar zich toe te richten (niet de methode, wel het mechanisme). Daarmee héb je 'm niet, hoewel het ogenschijnlijk zo lijkt.
Ik vind nl dat je nooit een heel paardenleven lang, elk groot en klein gevaar op elk moment beter kunt blijven inschatten, zodat het paard afleert zelf te bepalen of iets gevaarlijk is, iig wanneer jij erbij bent. Dat leidt onherroepelijk een keer tot een vertrouwensbreuk(je). (Kijk naar de oplettendheid van de gemiddelde mens om je heen en vergelijk dat met de gemiddelde oplettendheid van paarden om je heen. Is schrikken hoor).
Ik vind dat je afhankelijkheid creëert en zijn natuur geweld aan doet, sterker nog, niet respecteert. Bovendien ziet en hoort en ruikt een paard nu eenmaal beter/anders dan wij halfblinde vooringenomen onoplettende tweebeners, waarom zou hij in godsnaam op een minder getalenteerde begeleider vertrouwen? Ik vind het praktischer om deze reacties mede te gebruiken: zijn observatievermogen, zijn terreinzekerheid, zijn balans. Kun je allemaal je voordeel mee doen.
Paard ziet iets, ik zie het nog niet, paard staat stokstijf stil, ik onoplettende muts weet dan ook dat er iets is. Dan zie ik het ook, ik bepaal dat het een ongevaarlijke autoband is, dus ik zeg: klopt, er is iets, maar het is niet gevaarlijk, kom we gaan verder, goed dat je mij geattendeerd hebt en voor ONS opgelet hebt. Dan gaan we verder zonder dat het hoofd eerst omlaag gemotiveerd hoeft vanwege de adrenalinevermindering en het eigen gevoel van semi-controle.