e m kraak schreef op donderdag 1 april 2010, 21:03:
> Piet schreef op donderdag 1 april 2010, 14:32:
>
>> Lees eens de kunst van Kaizen van Robert Maurer.
Dank je, Piet! Ik ga op zoek naar dat boek.
Egon schreef:
> Daar voeg ik als het even kan toch graag mijn "kunst" van wat rekenen
> aan informatieoverdracht toe.
> De efficiëntie wordt groter met de spanningsboog. Als je vanaf A een
> voldoende persistente motivatie op Z weet te richten neemt het proces naar
> Z vanzelf de rest van het alfabet mee.
Ja, daar kan ik me wel in vinden. Maar, zoals je zelf ook toevoegd, er zijn kennelijk randvoorwaarden nodig om dat te doen slagen.
> Stress vermijden is een ander hoofdstuk. Stress blokkeert ieder leren.
Dit klopt wel, natuurlijk, maar.... (zie onderstaand)
> Daarom is zoveel via p aangeleerde materie zo onbetrouwbaar. Want wát is
> er meestal geleerd? Het soorteigen reageren op de p, hetgeen helemaal niet
> geleerd hoeft want die reactie is er al.
Mensen en dieren kunnen (soms) wel degelijk vlot en betrouwbaar leren als gevolg van P. Denk maar aan het effect van schrikdraad op een paard. Het effect van dat leerproces is (meestal) níet onbetrouwbaar - integendeel. En het werkt (meestal) nog snel ook!
Natuurlijk is leren en motiveren dmv R+ veel diervriendelijker/mensvriendelijker. Dáárover heb ik geen enkele twijfel.
En in veruit de meeste gevallen die ik ken of die ik me kan voorstellen, is het ook effectiever dan leren/motiveren dmv P.
Maar toch, ik heb toch nog twijfels of het áltijd de betere weg is.
Die twijfels van mij zijn vast al wel gebleken, bijv. door te experimenteren met P in het filmpje Joris en de etensbak. En door de vraag te stellen of "negeren" eigenlijk niet beschouwd zou kunnen of moeten worden als de mildste vorm van P (zie bericht
#197526 )
Ik héb geen voeragressief paard. En als ik een paard zelf opvoed/train, een paard dat in dat opzicht nog niet verkloot is, zie ik geen enkele reden om P te gebruiken bij het aanleren van voer-beleefdheid. Die reden is er niet en komt er ook nooit, als je met gezond verstand en op basis van R+ met een paard om gaat.
Wat ik wel heb, is veel ervaring met agressie bij honden. O.a. van het soort dat jij noemt, volkomen verklote honden (meestal herders), die voor het vermaak van het baasje “politie-werk” moesten doen. Als je grove fouten maakt in zo’n type trainingsproces (op commando een “boef” aanvallen), en dat soort grove fouten gebeurt in het “hobby”-circuit véél vaker wel dan niet, dan heb je een zwaar verknipte hond. Die overigens, vind ik, perfect te begrijpen is in zijn verknipte gedrag.
Dat soort honden heb ik hertraind, terwijl ze op dat moment geen eigenaar meer hadden. Soms vroegen dierenartsen aan mij of ik nog wat kon met zo’n hond (als het baasje naar de
DA ging om het dier te laten inslapen wegens gedragsproblemen). Soms was het een hond uit een lokaal asiel, waarvan de asielmedewerkers geen andere optie zagen dan afmaken of naar Karen. Ik heb die aangeboden honden lang niet allemaal kunnen redden, ondermeer door beperkingen in ruimte, tijd, energie.
Om een lang verhaal ietsje korter te maken: bij het hertrainen van zulke honden heb ik na experimenteren met diverse methodes, gekozen voor een combinatie van P en R. Straf en beloning dus (voor de mensen die hier misschien meelezen en geen idee hebben waar ’t over gaat

).
Het IS mogelijk om een zeer agressieve hond succesvol en betrouwbaar te hertrainen op basis van uitsluitend R+ en negeren. Betrouwbaar, dat wil zeggen in zijn gedrag naar één of enkele mensen toe, de mensen die op die manier met de hond hebben gewerkt.
Tegenover ándere mensen is de betreffende hond altijd onvoorspelbaar gebleven. Plaatsen op een afgelegen boerderij waar een alleenstaande man woonde die paste bij die hond was uiteindelijk een prima oplossing voor dit speciale geval. Met hond opsluiten, vastleggen aan een ketting of muilkorven, in alle gevallen dat er bezoek het erf op kwam (erf was afgeloten met een hek en je móest aanbellen, om op een fatsoenlijke manier binnen te komen). Maar ja, hoeveel van dat soort nieuwe tehuizen zijn er te vinden voor zulke honden? Véél te weinig, natuurlijk.
Ik heb dat dus gedaan, het hertrainen van een ex-hobby-politiehond, zeer agressief, op basis van R+ en negeren. Samen met een collega trainer. Maar dat betekende wel, dat we het risico liepen om gebeten te worden. En dat je dat dan moet zien te negeren! Concreet betekende dat het aantrekken van zware beschermende kleding (een zogenaamd pakwerkers-pak). En zonder hulp van een tweede ervaren trainer was me dat niet gelukt. Om dat vól te houden
Ik had die ervaring niet willen missen, maar voor mij was het toch “eens en nooit weer!”.
Muilkorven en andere bijtpreventie oplossingen heb ik ook geprobeerd, maar een hond is natuurlijk niet gek. Die leert al heel snel dat bijten met een muilkorf om, of bijten terwijl de hond is vastgebonden en de trainer net buiten tandbereik van de hond werkt, niet kán. Dus stopt-ie daar mee, om dat te proberen.
Totdat je de muilkorf afdoet, of wél binnen z’n bereik komt. Háp - en splash met hee veel AU!
Of totdat je de hond werkelijk hebt overtuigd dat jij aan zijn kant staat, betrouwbaar bent, een vriend bent. Dat kan ook. Maar dan heeft de hond nog niets geleerd over het niet bijten van een ánder mens.
Dit type agressieve honden die ik getraind heb, heb ik na heel veel uitproberen uiteindelijk het meest succesvol hertraind door een combinatie: agressie wordt gevolgd door P (zo ‘zwak’ als succesvol mogelijk, maar indien nodig hárd). En al het andere kan worden genegeerd als het ongewenst gedrag is maar niet (te) agressief, en natúúrlijk beloond zodra het iets positiefs is.
Als je dat goed doet, als trainer, is al snel het aantal keren P minimaal en het aantal keren R+ met de dag (wat zeg ik, per enkele minuten!) frequenter.
Niet alleen versnelde dit het leerproces enorm (in mijn ervaring); een hond die ik op die manier hertraind had was later ook betrouwbaar – op z’n minst veel méér betrouwbaar – bij vreemden. Ja, natuurlijk onder druk, de wetenschap dat P zou volgen als hij het wáágde om agressie te tonen. Dat is zeker NIET ideaal (voor de hond). Maar het kan wel zijn leven redden. Want zó’n hond is ook niet makkelijk zorgvuldig te herplaatsen, maar wel een heel stuk gemakkelijker dan z’n “collega”, die alleen op basis van R+ was hertraind.
Ik weet dat sommige
Parelli- en Monty Roberts-achtige trainers (in de hondenwereld horen daar weer andere namen bij maar de princies en meningsverschillen zijn gelijk), zich daar óók op beroepen: “soms is P+ even nodig, om daarna op basis van (vooral) R+ verder te kunnen werken.
Dat is wat mij tegenstaat mbt mijn eigen twijfels. Want zo’n reden is meestal een drogreden. Er zijn niet veel werkelijk gevaarlijke agressieve paarden en honden, het zijn uitzonderingen en bepaald niet de regel.
Maar wat als je wél zo’n exemplaar hebt? Hond of paard maakt niet uit. Als de kansen op verder leven / herplaatsing groter worden door de combinatie van P+ en R+, wat dan?
En wat met de opmerking, door verschillende clickertrainers gemaakt incl. door mijzelf, dat P+ wel degelijk is toegstaan als je in gevaar bent? Omdat er dan simpelweg geen andere mogelijkheid meer IS? (behalve negeren, maar als ’t tegenzit ben je daarna zwaargewond of nog erger

).
Karen