onderwerp: gezondheid
Mijn 3 paarden lopen in principe zomer en winter dag en nacht op een wei van 1 ha. De enige reden dat ze van de wei gaan is als er gereden wordt of heel soms als de wei zo nat is dat ze teveel kapotlopen. In het laatste geval gaan ze naar de rijbak of op stal. Ik verwijder elke dag alle mest en er lopen kippen in de wei.
Ik ontworm mijn paarden alleen als er een wormprobleem lijkt te zijn.
Twee paarden zijn mei 2009 voor het laatst behandeld met fenbendazol vanwege vermoeden aarsworm. Bleek onterecht. Een jong paard van toen 2 jaar bleek de eerste verschijnselen van zomereczeem te vertonen. Dat ik voor fenbendazol koos komt omdat het andere behandelde paard dat eind 2007 bij ons kwam veel last had van aarsworm die met ivermectine niet verdween. Ze schuurde haar billen kaal bij elke gelegenheid. Toen fenbendazol gebruikt vanwege vermoeden resistentie tegen ivermectine en het probleem was gelijk weg.
Het derde paard is eind 2007 voor het laatst behandeld met ivermectine.
Nu wormeitelling laten doen bij Gezondheidsdienst voor Dieren. Niets aangetoond behalve Trichostrongylus/Strongylus. Het derde paard had een score van 550, het jonge paard 300 en de andere 400. De GD noemt dit resp. een ernstige en twee keer een matige uitscheiding en adviseert anders (frequenter of met een ander middel) te
ontwormen.
Op de site Paard Natuurlijk zie ik een voorbeeld van VPL Het Woud waar scores van 250-500 voor Trichostrongylus/Strongylus een lichte besmetting worden genoemd.
Wat moet ik nu doen?. Ik hou mijn wei zo schoon mogelijk. Er gaat ook nooit mest op. Kan het dat besmetting ook plaatsvindt via hooi of kuilgras dat ik aanvoer van weides waar andere paarden op lopen. Aan mijn paarden is niets te zien. Ze zijn nooit ziek. Moet ik nu behandelen met ivermectine of moxidectine?. Wat is wijsheid in deze, graag reacties.
groeten Willem Maris