Nick Altena schreef op zaterdag, 8 januari 2005, 0:48:
> Dit zou dus wel inhouden dat het veulen deze planten, als het
> die tegen komt, niet zou herkennen... nmm. een
natte apen > verhaal dus?
> Wie weet hier wat zinnigs over te vertellen?
Nou zinnig... eh gewoon mijn ideeën en ervaring is dat ook goed?

Ik denk dat het antwoord hier ja
en nee op is.
En dan ga ik uit van mijn eigen theorie, gebaseerd op dagelijkse en praktische observatie van alle dieren om mij heen, nl. dat bijna alle gedragingen van verschillende diersoorten met elkaar vergelijkbaar zijn. Onze contactgestoorde opvangpoes gedraagt zich *in basic* precies hetzelfde als het nooit gesocialiseerde paard. De poes op poezenmanier, het paard op paardenmanier, maar de intentie is gelijk
Dat aangenomen, vertel ik wat ik bij mijn kippen heb waargenomen. Ik heb "wilde" kippen en krijg daarnaast met gepaste regelmaat overtollige kippen van een fokker (kippen met een "verkeerd" kammetje ofzo).
De fokkippen zijn geboren in een broedmachine, en opgegroeid in een hok met voedsel in de vorm van brokjes.
Mijn wilde kippen worden in de hooiberg geboren en lopen de hele zomer achter moeders aan, eten gras, plantjes, wormen en andere beesten uit de paardenstront.
Als de fokkippen bij ons aankomen en voor het eerst los worden gelaten eten ze zich letterlijk te pletter aan alles van groen is. Echt alles wat groen is en in de buurt wordt naar binnen geschrokt. Gevolg: vaak de volgende 4 dagen zieke kippen. Maar na verloop van tijd normaliseert zich dat. En na een half jaar zie ik geen verschil meer.
Of de boerderijkatten die aan de lopende band muizen vangen en met huid en haar opeten, en mijn oude stadspoezen die een domme muis zien en denken: 'Heee leuk... een muis'. En hem vervolgens half dood achterlaten (of hem aan mij brengen).
Naar mijn idee is alle informatie in het dier (paard, poes, kip) opgeslagen. Maar training en educatie is wel nodig voor de finetuning.
Toch kan ook in een later stadium het dier dit zelf ontwikkelen, maar of het echt 100% wordt en of de autodidactische periode zonder ongelukken verloopt hangt van verschillende factoren af (intelligentie, geluk).
Marjolijn