InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
90 berichten
Pagina 6½ van 6
Je leest nu alle berichten van "Jeanet Spinder"
Volg datum > Datum: dinsdag 13 april 2010, 19:5813-4-10 19:58 Nr:199137
Volg auteur > Van: Jeanet Spinder Opwaarderen
Volg onderwerp > Onderwerp: Maanblindheid Structuur

Jeanet Spinder
Homepage
Elsoo (FRL)
Nederland

Jarig op 9-8

90 berichten
sinds 29-8-2005
Maanblindheid

Onze Baron (9 jaar oud) die al een tijdje last had van oogontstekingen zoals ook al een aantal keer vermeld is op deze forum, is nu door een oogspecialist onderzocht in Emmeloord en daarbij is vastgesteld dat er sprake is van maandblindheid. Sinds gisterochtend staat hij nu in Emmeloord en proberen ze de ontsteking onder controle te krijgen. Het was even slikken dat hij waarschijnlijk de hele week daar nog in behandeling moet blijven. Er is ook goed nieuws de oog is tot nu toe nog niet beschadigd, alleen nu is de vraag wat het beste is voor Baron om te doen. Helaas zullen de aanvallen terugkomen, en deze zullen steeds heftiger worden.
Met medicijnen kan je proberen het onder controle te houden maar dit is maar tijdelijk.
Als we zouden stoppen met de medicijnen gaat het zeker terugkomen. De kans is ook aanwezig dat het andere oog mogelijk ook in de toekomst maanblindheid kan optreden.
Eigenlijk staan wij voor een keus of we het oog laten verwijderen of dat wij doorgaan met de behandeling met medicijnen en anders een vitrectomie of een behandeling dat er een tablet geplaatst wordt in het oog die stoffen afgeeft wat die maanblindheidsaanvallen tegen gaat (operatie met algehele narcose) .
Alleen zal dit om het jaar of 2 jaar opnieuw moeten gebeuren en dit is zeer kostbaar.
Vitrectomie wordt alleen maar in een duitse kliniek uitgevoerd en is voor plusminius 90% te genezen (operatie met algehele narcose) . Wie heeft hier meer ervaringen mee en wat zou jullie advies zijn hierover.

Oorzaken van maanblindheid
Die zijn helaas niet eenvoudig aan te geven, mede omdat nog niet alles daarover bekend is. Het is waarschijnlijk een auto-immuunziekte, maar ook virussen, bacteriƫn, parasieten of trauma zouden het kunnen induceren. Dat wordt hierna uitgelegd: er speelt zich een allergische reactie in het oog af door een infectie met bacteriƫn (o.a. Leptospirose die door urine van ratten en muizen kunnen worden overgebracht en die ook ziekte van Weil bij honden veroorzaakt, Streptococceninfecties zoals droes, en bij andere abcessen in het lichaam), parasieten (o.a. Onchocerca), virussen (influenza-, adeno- en herpesvirussen), maar maanblindheid kan ook door een verwonding in het oog ontstaan.
Leptospirose wordt in de literatuur het meest genoemd als oorzaak, maar de precieze oorzaak is bij een paard met maanblindheid erg moeilijk te achterhalen. Bij paarden met leptospirose kan abortus optreden en oogontsteking, soms wat koorts, minder eetlust en een enkele keer geelzucht. Doorgaans gaat het vanzelf weer over, maar er bestaan ook ernstiger vormen. Met behulp van bloedonderzoek kun je de hoeveelheid antistoffen (de 'titer') tegen leptospiren meten, maar die is bij paarden met en zonder maanblindheid hetzelfde. Daar heb je dus niets aan. Anders is dat met onderzoek van het oogvocht: daar vind je bij paarden met maanblindheid wel een verhoogde titer tegen deze bacterie (mits deze natuurlijk de oorzaak is).

Groetjes,
Jeanet :-(
Volg datum > Datum: zaterdag 19 februari 2011, 17:2419-2-11 17:24 Nr:224758
Volg auteur > Van: Jeanet Spinder Opwaarderen Re:224690
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: maanblindheid/ wat nu weer???? Structuur

Jeanet Spinder
Homepage
Elsoo (FRL)
Nederland

Jarig op 9-8

90 berichten
sinds 29-8-2005
Ons paard Baron kreeg ook de diagnose maanblindheid. Maar dit is pas op het laatst geconstateerd. Onze dierenarts zei eerst dat het een oogontsteking was. Dus zijn we zeker een half jaar met zalfjes aan het smeren geweest tijdens een aanval. Achteraf gezien was dit dus onjuist. Wij hebben gelijk actie ondernomen en zijn we naar de kliniek in Emmeloord geweest. Daar heeft de dierenarts nog geprobeerd om het oog te redden door intensieve behandeling (hij heeft een week bij de kliniek gestaan) maar helaas is dit niet gelukt. En aangezien hij er ook erge pijn aan had hebben wij besloten om het oog te laten verwijderen en een implantaat te plaatsen zodat het niet gaat invallen. Ons verhaal staan op www.paardenstek.nl onder de rubriek maanblindheid. Ook staan er foto's op zodat je kan zien hoe de oog eruit ziet tijdens een aanval. Baron kan prima leven met 1 oog. Zomers krijgt hij een vliegenkap om. En het gaat het hartstikke goed met hem.

Jeanet
Je leest nu alle berichten van "Jeanet Spinder"
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
90 berichten
Pagina 6½ van 6
 InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!

Deelnemers online: 0 verborgen deelnemers.
contact