Het eerste hoofdstukje op m'n site is in concept af.
Feedback is heel welkom.
(1) er zal
meer theorie op de site zal komen, o.a. bij de oefeningen waarbij dat van toepassing is en ook op de nog te schrijven pagina's "meer over
clickertraining".
M.a.w., dit is nog lang niet alle theorie die uiteindelijk op de site te vinden zal zijn. Maar wél ga ik ervan uit dat mensen op basis van alleen deze basis-theorie al aan de slag kunnen in de praktijk van
clickertraining; ze kunnen door naar "basis oefeningen".
(2) het
filmpje clicken voor geduld dat is ingevoegd op de pagina over aanleren/afleren, wil ik graag nog vervangen door een meer indrukwekkend filmpje over "afleren". Iets met een agressief paard of zo. Maar op dit moment heb ik geen beter voorbeeld dan dat wat er staat.
clickertraining.html" target=_blank>http://www.happypaard.nl/wat-is-clickertraining.htmlVolg de links alsjeblieft; in totaal zijn het 7 korte pagina's plus één zijsprongetje naar een korte pagina over
bitloos.
Aanvullende info:
Onder de kop
Basis Oefeningen zal komen te staan:
* betekenis geven aan het geluid vd clicker en "voerbeleefdheid"; oefeningen uitgesplitst naar "voor niet opdringerig paard", "voor enigszins opdringerig paard" en voor "opdringerig of zelfs agressief paard". Of waarschijnlijk verwijs ik die laatste groep beter door naar het hoofdstuk "
clickertraining bij gedragsproblemen". Pas als het gedragsprobleem is opgelost, kun je als trainer dan weer "terug" naar de basis oefeningen.
* stilstaan en "blijf". Bij deze oefeningen komt aanvullende theorie over het opbouwen van criteria (paard moet eerst meer seconden blijven staan voor de click+beloning / trainer loopt geleidelijk aan steeds wat verder weg voordat C+B volgt)
* stilstaan bij opstijgen ruiter
* targettraining, basis
* voetjes geven (voor hoefonderhoud)
* basis schriktraining,
desensibilisatie* halstergewenning (veulen)
* etc.
Basis oefeningen kan alles zijn dat niet daadwerkelijk rijden betreft, niet gymnasticeren want dat komt onder "grondwerk", niet puur spel en ook niet puur clickeren bij gedragsproblemen.
Schriktraining komt later terug bij rijden, maar dan als oefening schriktraining terwijl je op je paard zit. Targettraining komt terug bij zowel gymnasticeren als bij spel; etc.
Vast bedankt voor het kijken / feedback geven!
Karen