Els Kleverlaan schreef op donderdag 15 april 2010, 18:09:
> Blijft er nog één heel groot vraagstuk over: ¨Wat is leven?¨
>
> Je kan een pakket onderdelen op een hoop neerleggen en er een auto of
> vliegtuig van bouwen.
> Maar je kan nooit een pakket onderdelen neerleggen en daar een mens, dier
> of plant van bouwen.
>
> Els.
Zolang er nog geen heldere defenitie is van het begrip 'leven' is er ook moeilijk antwoord op te geven. Is een virus een levensvorm?
Met leven worden over het algemeen organismen aangeduid die zich kunnen vermenigvuldigen.
Een gebruikelijke definitie van leven is de volgende:
Leven is een open fysico-chemisch systeem dat door middel van uitwisseling van energie en materie met de omgeving en door een inwendig metabolisme in staat is om zich in stand te houden, te groeien, zich voort te planten en zich aan te passen aan veranderingen in de omgeving, zowel op korte (fysiologisch adaptatie) als op lange termijn (evolutie).
Ook is in experimenten gebleden dat het ontstaan van leven vrijwel altijd optreedt als de omstandigheden enigszins gunstig zijn. Aminozuren gaan altijd eiwitten vormen etc Simpelweg omdat het energetisch gunstiger is.
Een bepaalde chemische reactie verloopt als deze energetisch gunstig is, oftewel na de reactie komt er energie vrij. Dat is bij het onstaan van leven ook zo, en alles wat daarvoor zit. Het vormen van eiwitten uit aminozuren levert energie op. Soms moet er wel een activeringsenergie ingestopt worden om als het waren eerst over een hobbel te gaan. Dat kan bliksem zijn of zonneenergie of iets anders.
Maar daar ging het niet over, het ging over wazig energetisch geleuter van kwakzalvers