Karen Koomans schreef op zaterdag 1 mei 2010, 18:33:
> Of een steekmug bijvoorbeeld knoflook ruikt, dat weet ik niet. Maar wat ik
> me wel kan voorstellen is dat de geur van (bijv.) knoflook de mensengeur
> of paardengeur zo overstemt, dat daardoor de betreffende prooi (mens,
> paard) niet door de mug wordt opgemerkt.
Als ie het niet ruikt niet.
Je kent vast wel van die hondenfluitjes, die door honden WEL kunnen worden gehoord maar door mensen niet. Als jij zo'n fluitje niet kan horen, dan kan ik zo'n fluitje ook niet gebruiken om een ander geluid voor jou te overstemmen zodat je dat andere geluid niet meer hoort.
En zo kan je geen knoflook gebruiken om CO2 te overstemmen als die mug knoflook domweg niet kan ruiken.
Nogmaals, ik blijf erbij dat muggen geen knoflook kunnen ruiken. CO2 om je prooi te localiseren, of desnoods zweetvoeten als lokstof, zal allemaal best, maar erg groot zal het assortiment aan verschillende geurwaarnemingen voor een mug niet kunnen zijn. Zelfs al zou de muggenneus het technisch kunnen, dan nog zit je met een brein dat al deze uitgebreide data moet kunnen verwerken, en dat kan het muggenbrein nou eenmaal niet.
Daarbij, de meeste muggen kunnen wel geuren waarnemen die een aantrekkingskracht uitoefenen, maar geen geuren die een afstoting uitoefenen. Aantrekking tot bepaalde geuren is van belang voor de overleving (om een prooi of partner te vinden), maar een afstoting is minder belangrijk. Kost misschien wat individuen, maar de mug heeft als strategie om veel nakomelingen te produceren en wat verliezen her en der in te calculeren.
Verder is de neus, zoals hogere dieren (en mensen) die kennen, ontstaan in de reptielentijd, dus NA de afsplitsing van insecten.
Frans