Hallo Karen,
Wat is nu precies de vraag? Of het ethisch gezien goed is om druk te gebruiken naast clickertraining? Dat lijkt me geheel afhankelijk van wat je daar zelf bij voelt.
En ook afhankelijk van het desbetreffende paard.
Ik denk dat je de situatie waarin je je bevindt, goed moet inschatten en kijken wat je nodig hebt. En daarin zo min mogelijk druk gebruiken, maar zoveel als nodig.
Als je daar moeite mee hebt, dan zul je andere manieren moeten zoeken.
Je ontkomt bijna niet aan druk geven, al is het maar door je aanwezigheid.
En wat zouden de bezwaren zijn tegen druk? Waarom zou je dat niet willen? Is het nodig om druk uit te oefenen? En wat is al druk voor een paard? Doe ik bepaalde dingen uit gewoonte of omdat de situatie er om vraagd?
Allemaal vragen die je jezelf kan stellen, om te komen tot een trainingsmethode waar je zelf achter staat. En daarin kan je jezelf gaan ontwikkelen.
Ik heb je nieuwe filmpje nog een keer bekeken.
Wat mij daarin opviel was dat je bij het wegsturen ook stembeloning gebruikt. Dit komt op mij tegenstrijdig over, maar dat kan ook mijn menselijkheid zijn.
Rond 1.23 min is de timing van de ontspanning/rust bieden wat langzaam. Ook zou je die houding langer aan kunnen houden om de pony de kans te geven alles te verwerken en dus te leren.
Het in bochtjes naderen is vrij abrupt en het lopen wat ongericht. Ook denk ik dat je zelf het contact verbreekt met het te ver doorlopen, ipv dat je teveel ruimte om te ontsnappen laat.
Door je focus bij je halstertouw te leggen, lijk je het contact kwijt te raken.
En ook het verschuilen achter de andere paarden kan je voor je laten werken. Door de veiligheid die hij zoekt bij zijn kuddemaatjes kan je hem proberen weer rustig te benaderen ipv hem erachter vandaan te drijven.
Groetjes Debbie