InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
2190 berichten
Pagina 88½ van 146
Je leest nu alle berichten van "Aafke"
Volg datum > Datum: vrijdag 7 mei 2010, 11:357-5-10 11:35 Nr:201740
Volg auteur > Van: Aafke Opwaarderen Re:201717
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: verontrustend Structuur

Aafke
Nederland

Jarig op 15-10

2190 berichten
sinds 8-7-2007
Ook hier even het artikel van de GD ( http://www.gddeventer.com/ )

-----------------------

Atypische Myopathie Spierbevangenheid bij paarden in voorjaar en herfst
Onlangs werd op het pathologisch laboratorium van GD bij een gestorven Shetland-pony voor de eerste keer dit najaar de diagnose Atypische Myopathie gesteld: Een dodelijk verlopende uitgebreide spierafbraak die in het late najaar of in het vroege voorjaar sporadisch optreedt. Eerder dit jaar (april) werd dezelfde diagnose gesteld bij twee ter sectie aangeboden paarden. Vorig jaar gebeurde dat drie keer: een keer in april en twee keer in december. In het najaar van 2006steldede GD voor het eerst deze voor Nederland nieuwe oorzaak van sterfte bij in de herfst weidende paarden vast.

Hel ziektebeeld lijkt sterk op dat van Maandagsziekle, ook wel Tying Up genoemd. Maandagsziekte is een spierbevangenheid die veroorzaakt wordt door een voeding op de rustdag (zondag) die rijk is aan koolhydraten, waarbij er te veel zetmeel in de spieren wordt opgeslagen. Bij het hervatlten van de zware arbeid op maandag wordt dit zetmeel ineens afgebroken waardoor de spieren zo ernstig "verzuren" dat zij als het ware kapot barsten. Deze sterke spierafbraak wordt spierbevangenheid of Myopathie genoemd. De paarden of pony's staan ineens stil met sterk verkrampte spieren. Het ergste dat kan worden gedaan is de paarden te dwi ngen door te lopen. Dan leidt de kwaal niet zelden tot de dood

Typisch 'Atypisch'
Bij de genoemde sterfgevallen die bij GD werden aangeboden voor sectie leek het ziektebeeld sterk op Maandagsziekte, maar was er geen sprake van overmatige suikerrijke voeding gevolgd door intensieve arbeid. De ziekte trad op bij paarden die gewoon in de weide stonden en niet werden bijgevoerd. Daarom wordt dit ziektebeeld dan ook 'Atypische Myopathie' genoemd. Bij sectie vall vooral de donkerbruine koffieachtige inhoud van de urineblaas op. In de spieren zijn bleke vlekken te zien. Bij micrscopisch onderzoek bleek dat er spierkleurstof in de nierbuisjes aanwezig was en de bleke plekken werden veroorzaakt door de degeneratie van de spiervezels in hart en skeletspieren.

Vóórkomen
Arypische Myopathie is een vrijwel altijd dodelijk verlopende spierziekte die vooral voorkomt bij paarden
die in het late najaar of vroege voorjaar dag en nacht buiten lopen zonder te worden bijgevoerd. Dankzij onderzoek (dr.Comelie Westerman) weten wij nu dat de ziekte wordt veroorzaakt door een acute verstoring van de vetstofwisseling in de spieren. De oorzaak daarvan is waarschijnlijk een gifstof die in de late herfst of het vroege voorjaar in of op het gras voorkomt. De ziekte komt maar sporadisch voor, maar als deze voorkomt in een bepaald perceel is het verloop dramatisch, gezien het grote aantal zieke en dode paarden. Zo zijn op een bedrijf in Duitsland in 1995 in de hefst 111 van de 115 paarden overleden; in Frankrijk 56 van de 67 (herfst 2002); en in België 14 van de 14 (herst 2000) In 2006 werden bij het internationale meldpunt van Atypische Myopathie van de Universiteit van Luik 45 gevallen gemeld. De sterfte door de ziekte is zeer hoog met bijna 90%.

Verschijnselen
De verschijnselen van de ziekte zijn plotselinge spierzwakte of spierstijfheid. De dieren weigeren te bewegen en blijven verkrampt staan of gaan plat liggen.
Het klinische beeld is te vergelijken met Maandagsziekte of Tying up. De dieren zijn ook benauwd en ademen te snel als gevolg van de aantasting van de tussenrib- en middenrifspieren.
De ernsige benauwdheid is meestal aanleiding voor euthanasie. Opvallend is dat de dieren verder geen zieke indruk maken en een normale eetlust hebben. De opvallende koffiekleurige urine is, wanneer die wordt waargenomen, een sterke aanwijzing voor de diagnose Myopathie.

Maatregelen
Omdat er geen behandeling mogelijk is, is de meest aangewezen maatregel het meteen opstallen van de paarden. Verder moet meteen de dierenarts ingeschakeld worden voor ondersteunende behandeling. De prognose is echter ongunstig.

Oorzaak
Doordat de ziekte altijd slechts op een enkel perceel weiland wordt gezien, op een enkel bedrijf bij paarden die alleen herfstgras te eten krijgen, is de meest waarschijnlijke oorzaak een vergiftiging vanuit de weide. Gedacht wordt aan vergiftiging door de gifstoffen (toxinen), geproduceerd door schimmels of bacteriën die in grasland of afgevallen takken voorkomen. Omdat ook giftige paddestoelen eigenlijk alleen maar grote schimmels zijn, vallen deze ook onder deze mogelijke oorzaken. Vergiftiging door de toxinen van per abuis rauw gegeten paddestoelen, is bij mensen beschreven als oorzaak van een dodelijk verlopende spierafbraak. In een enkel geval werden inderdaad paddestoelen in het weiland gevonden. In andere gevallen was dat echter niet het geval.

Verwarring met andere ziekten
Er zijn verschillende ziekten die verward zouden kunnen worden met Atypische Myopathie. In de eerste plaats uiteraard Maandagsziekte. Bij US Quarter Horses moet gedacht worden aan de erfeiijke ziekten HYPP (verstoring kaliumhuishouding van spieren) en PSSM (verstoring suikerstofwisseling spieren). Ook kan spierafbraak worden veroorzaakt door seleniumgebrek en/of vitamine E-gebrek.
Het typische optreden bij paarden met 24 uur weidegang, het voorkomen in de herfst of het voorjaar en het onafhankelijk optreden van de verschijnselen van inspanning, geven vaak wel uitsluitsel. Bij bloedonderzoek vallen de hoge gehalten aan spierenzymen op in combinatie met normale vitamine-E en seleniumgehalten. De duidelijksteaanwijzing vormt de donkerbruine urine.

dr. Kees Kalis, dierenarts paardengezondheid bij de GD

De Paardenkrant 7 november 2008, woensdag 26 november 2008
Volg datum > Datum: vrijdag 7 mei 2010, 17:147-5-10 17:14 Nr:201779
Volg auteur > Van: Aafke Opwaarderen Re:201777
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: weidegenotes ontvoeren veulen, met geweld Structuur

Aafke
Nederland

Jarig op 15-10

2190 berichten
sinds 8-7-2007
Hier net een ander verhaal wat zich vorige week af heeft gespeeld. Moeder trapt eigen 'kind' wat inmiddels 1 jaar de dood in omdat zij een nieuw veulen heeft. Jaarling was zo kreupel dat men het in moest laten slapen... :-(
Volg datum > Datum: zaterdag 8 mei 2010, 7:398-5-10 07:39 Nr:201895
Volg auteur > Van: Aafke Opwaarderen Re:201881
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: gezond snoep? Structuur

Aafke
Nederland

Jarig op 15-10

2190 berichten
sinds 8-7-2007
Ans Jondral schreef op zaterdag 8 mei 2010, 0:31:

> Ja, dat zat ik ook te denken.
> Maar ik ben niet echt goed in die dingen.
> Ik heb daar weinig ervaring mee en ik kan dat niet gebruiken dat het ook

> is rijden.)
> Laten stilstaan lijkt mij dan ook weer geen goed idee. Ze blijft
> natuurlijk ook een paard met artrose. Zo'n dier zet je niet zomaar stil.
> ehm Moeilijk

Helemaal niet moeilijk. Ik pak Nancy gewoon uit de weide en ga een stukje met haar wandelen op het fietspad (langs de straat)

Ook al zou het maar 10 min. tot een kwartier zijn wat je dan doet. Heeft altijd waarde (volgens mij ehm )

Ik begrijp je uitspraak dat je haar alleen maar los kunt krijgen door te rijden niet :-S
Volg datum > Datum: zaterdag 8 mei 2010, 7:468-5-10 07:46 Nr:201896
Volg auteur > Van: Aafke Opwaarderen Re:201743
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Mineralen/vit. verstrekking (was verontrustend) Structuur

Aafke
Nederland

Jarig op 15-10

2190 berichten
sinds 8-7-2007
van lennep schreef op vrijdag 7 mei 2010, 11:48:

> Misschien wel helemaal niets!
> En niemand verwijt je iets , want je probeert iets na zoveel tijd.
> Ik kan me het goed voorstellen...echt!
>
> Gr Esther

Dank je!

Nancy leek vanmorgen weer ietsje soepeler te lopen toen ik haar in de weide deed met haar maatje Winsor. Nog wel iets kreupel, maar vlotter in haar algehele beweging.

Gistermiddag met haar aan de hand een klein wandelingetje gemaakt op het fietspad (± kwartier) Wil dat als het goed blijft gaan uitbreiden naar meer. Misschien eens kijken of ze tzt ook naast de fiets wil lopen.

Dat wandelen doen we al vaker, net als longeren of lange lijnen. In de weide loopt ze gemakkelijker dan in de bak (zand) Misschien omdat de weide harder aanvoelt?

Zit nu te twijfelen of ik de gekochte muesli laat staan of toch nog een handje blijf bijvoeren ehm Paar bietenpulp korrels (geweekt) + tarwezemelen + scheutje lijnzaadolie blijf ik geven (bietenpulp kreeg ze al)
Volg datum > Datum: zaterdag 8 mei 2010, 7:538-5-10 07:53 Nr:201901
Volg auteur > Van: Aafke Opwaarderen Re:201898
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: gezond snoep? Structuur

Aafke
Nederland

Jarig op 15-10

2190 berichten
sinds 8-7-2007
Christel Provaas schreef op zaterdag 8 mei 2010, 7:48:

> Van een kwartiertje rechtuit wandelen wordt een paard niet los. En al
> helemaal niet een paard dat zijn lendenen vastzet en een ondefinieerbaar
> spierprobleem heeft. Het gaat niet om de kilometers, het gaat om gericht
> spiergebruik.
> Lendenen maak je los met zijgangen, de dvd van Piet Bakker laat dat
> uitstekend zien. Vraag Cindy nog eens, Ans? Zij kan de combinatie
> massage/werk aan de hand aan je uitleggen. Piet Bakker vertelde mij de
> laatste keer dat vele blessures en stijfheden voorkomen zouden kunnen
> worden als men paardenhouders verplichtte om 2x per week de oefening
> tête-au-mûr ('schouderbuitenwaarts') uit te voeren.
> Wordt ze losser naarmate ze langer aan het werk is?

Begrijp ik, maar.... 'iets' is toch beter dan 'niets'? Of zie ik dat nu verkeerd.. :-S

Overigens is schouderbinnenwaarts/buitenwaarts ook tijdens een wandelingetje goed uit te voeren ;-)
Volg datum > Datum: zaterdag 8 mei 2010, 8:098-5-10 08:09 Nr:201904
Volg auteur > Van: Aafke Opwaarderen Re:201903
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: gezond snoep? Structuur

Aafke
Nederland

Jarig op 15-10

2190 berichten
sinds 8-7-2007
Christel Provaas schreef op zaterdag 8 mei 2010, 8:00:

> Aafke schreef op zaterdag 8 mei 2010, 7:53:
>>
>> Begrijp ik, maar.... 'iets' is toch beter dan 'niets'? Of zie ik dat nu
>> verkeerd.. :-S
>>
> Natuurlijk, maar dat is wel heel minimaal. Een kwartiertje wandelen is
> eigenlijk... eh niks. Wandelen doen ze de hele dag in de wei toch al? Dat
> dat een kwartiertje wat taktmatiger geschiedt, maakt echt niet veel uit.

Mijn ervaring met Nancy is dat wanneer ze stijf is ze minimaal beweegt. Staat niet de gehele dag in de weide (paar uurtjes) de rest brengt ze in de paddock door.

>> Overigens is schouderbinnenwaarts/buitenwaarts ook tijdens een
>> wandelingetje goed uit te voeren ;-)
>
> Uiteraard en bij voorkeur!

high five (en m.i. is dat gemakkelijk te leren ;-) )
Je leest nu alle berichten van "Aafke"
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
2190 berichten
Pagina 88½ van 146
 InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!

Deelnemers online: 0 verborgen deelnemers.
contact