mirrorhorses schreef op zaterdag 22 mei 2010, 13:01:
> Hij krijgt inderdaad enkel hooi en een mineralenblok net zoals al mijn
> paarden, ik dacht dat dit net goed was?
Naar mijn mening niet, maar de meningen over dit onderwerp lopen uiteen (ook op dit forum).
In hooi zitten niet zo veel vitamines meer, vergeleken bij gras. Bovendien kan de verhouding verkeerd zijn (teveel van 1 vitamine en te weinig van een ander). In het metabolisme van het paard hangt alles met alles samen. Als het aan één vitamine of mineraal landurig tekort komt (of teveel krijgt), dan heeft dat gevolgen voor meerdere processen. En die processen op hun beurt, beïnvloeden weer andere processen. Als je je de processen in een lichaam voorstelt als een ingewikkelde fabriek, denk dan aan een fout in de aanvoer van grondstoffen. Iets dat te veel of juist te weinig wordt aangevoerd voor die fabriek, leidt eerst tot een probleem in een klein deel van de productie. Maar op lange termijn zullen alle afdelingen van die fabriek te maken krijgen met dat probleem en zullen zich moeten aanpassen. Van de verkoopafdeling tot en met de voorraadbeheerders.
Naast vitamines en mineralen in bepaalde hoeveelheden en verhoudingen heeft een paard ook nog bepaalde Omega vetzuren nodig. En ook die weer in de juiste verhouding.
Al met al valt het niet mee vind ik, om een paard gezond te voeren. Bovendien zijn tekorten/tevelen lang niet altijd aantoonbaar door simpele bloedtests.
Als je naast hooi ook vers voer geeft en vooral verschillende soorten voer (grassen/kruiden/takken) dan is de kans op gezondheidsproblemen m.i. een stuk lager. Bij een breed aanbod aan voedingsstoffen is z'n lijf perfect in staat om zelf alles wat nodig is in de juiste verhoudingen op te nemen.
Teveel voer is natuurlijk ook niet goed, en zeker niet als dat voer heel suikerrijk is en/of veel te eiwitrijk of anderszins te veel van iets bevat, teveel kalium bijvoorbeeld. Eigenlijk geldt dus hetzelfde als bij mensen: gevarieerde voeding is belangrijk, en niet teveel en niet te weinig voeding met één bepaald iets (suikers, zout, vet, etc.).
Hoe gevoelig een paard of een mens reageert op vekeede voedig verschilt van persoon tot persoon. Onder andere genetische anleg speelt daarin een rol. Dus de één kan zonder klachten of ziekte oud worden met een slechte voeding, de ander krijgt van diezelfde voeding bijv. diabetes, of hart- en vaatziektes, infecties door een lage weerstand, etc.
Karen