Wil schreef op zaterdag 12 juni 2010, 0:17:
> Poeh Karen... volgens mij heb je de afgelopen nachten zitten studeren
)
> Ik moet dit echt een paar maal goed doorlezen hoor...
>
>
> Wil.
>
> Zeepaardje: embryo dat het verder verdomde.
Een allergie of intollerantie kan ook al in het genetisch materiaal zitten en pas tot 'ontplooiing' komen na een stressvolle situatie zoals ziekte, zwangerschap oververmoeidheid waardoor je een verminderde weerstand hebt opgelopen. Dus de aanleg is er al en er is alleen nog een trigger nodig.
Neem bijvoorbeeld Coeliakie, glutenintollerantie, aanleg zit in een gen. Sommige mensen hebben het van jongs af aan, maar er zijn er ook die het pas met 20, 50 of zelfs 80 jarige leeftijd krijgen. Vaak hebben ze al jaren vage klachten óf hebben maar één keer een buikgriepje nodig om daarna enorm ziek te worden. Een niet herkende coeliakie patiënt kan veel andere ziektes ernaast ontwikkelen zoals oa, exceem, botontkalking, chronische vermoeidheid, darmkanker. Een aangepaste voeding is dan de oplossing maar vaak ook icm bepaalde voedingssuplementen. Dit laatste zie ik dan toch als een soort
krachtvoer om bepaalde tekorten aan te vullen waar het lichaam uit zichzelf niet voldoende aan kan komen en dus extra hulp nodig heeft.
Ik kan mij dus voorstellen dat een paard soms ook suplementen nodig zou kunnen hebben wanner het een complexe aandoening heeft en het gewoon meer nodig heeft dan een genetisch gezond paard die uit zichzelf een betere weerstand kan ontwikkelen.