Nick Altena schreef op vrijdag, 21 januari 2005, 20:01:
> Nou snap ik je probleem Suzanne...de reden waarom het zadel
> schuift...
> Bij een normaal zadel pakt men meestal het zadel vast om op te
> stappen bij voorboom en achterkant.
> Dit moet je bij een boomloos zadel dus niet doen.
Dit moet je bij geen een zadel doen. Het zadel is bedoeld om op te zitten en niet als hijsinstallatie. Eigenlijk zou je op een onaangesingeld zadel op moeten kunnen stijgen. Als je dat niet kan dan maak je gebruik van de weerstand van zadel plus singel om op je paard te komen.
Weet je? Ik kan het ook niet. Tenminste, niet zoals de manier als waarmee ik op mijn paarden stap als er een zadel op ligt. Ik kan wel op mijn beide paarden springen zonder zadel, maar de techniek is dan anders. Toch is het een goed streven om te leren op te stijgen met een zo laag mogelijke belasting van je zadel. Probeer eens opzettelijk je zadel scheef te trekken: wat je tijdens het opstijgen moet doen is precies het tegenovergestelde.
> Buiten dit probleempje ga ik ook altijd voor ik aansingel even
> lopen met het paard, gewoon een paar rondjes door de bak naast
> het paard blijven lopen .
Mijn gewoonte, maar ok dat is een
Parelliisme, is om het paard nog even wat grondwerk te laten doen met zadel. Circling game linksom, rechtsom, zijwaarts beide kanten uit, vooruit, achteruit, geeft gelijk een indruk van de fysieke gesteldheid van het paard en de mentale gesteldheid (is ie 'flighty' of 'werkt ie mee'?) en daarna kun je inderdaad het zadel nog even aansingelen omdat het zich 'gezet' heeft.
Daarna erop, maar met zo min mogelijk kracht. Dus tegen het lichaam van het paard aan, niet aan het zadel trekken maar aan de manen, zoveel mogelijk in een sierlijke beweging.
Groeten,
Frans