Tycho schreef op zondag, 23 januari 2005, 17:50:
> Collane schreef op zondag, 23 januari 2005, 17:14:
>
>> Ik snap je logica, maar extra vitamines zijn alleen nodig als

> De grootste vijand van de mens is zijn eigen verstand. In plaats
> van doelgericht de problemen van het leven tegemoet te treden en
> tot een oplossing te brengen laat het menselijk denkvermogen
> zich veelal gemakkelijk afleiden en op een dwaalspoor brengen
Hallo Joost,
Ook ik was je nog een antwoord schuldig. Wat Collane schrijft is ten dele waar, maar toch ook niet helemaal. In een granenmix zitten uiteraard een aantal 'natuurlijke' stoffen die het lijf van het paard nodig heeft, maar de verhouding is lang niet altijd 'optimaal' . Als je bv alleen haver voert, ontstaat er op den duur toch een scheve calcium/fosfor verhouding en als je er van uit wilt gaan dat het paard zoveel mogelijk alle voedingsstoffen moet binnenkrijgen, dan zul je toch aan toevoegingen moeten denken. Voor zwarte havermix wordt ook aanbevolen een mineralensupplement bij te geven.
Ook en mengsels van andere granen, geeft op den duur een scheef beeld en het ontbreken van bepaalde gewenste voedingsstoffen.
Het is voor een normaal mens haast niet te doen om uit te dokteren wat er in de dagelijkse portie aan 'basis vitaminen en mineralen' moet zitten. De Subli Granenmix plus heeft een klein vitaminekorreltje door het graan gemengd waarmee de dagelijkse behoefte gedekt wordt.
Het korreltje, waarin de vitamines/mineralen 'verpakt' zitten, is van niet gemodificeerd sojameel.
Natuurlijk wordt er in zo'n geval altijd met een gemiddelde gewerkt - ik heb op dit forum maar al te vaak beargumenteerd dat de hollandse weitjes en ook het hooi niet per definitie 100% van de voedingsstoffen bieden. Het verschil tussen bemest en onbemest grasland geeft qua voedingsstoffen al een ander beeld.
Ik vind wel dat het grootste deel van de paardenvoeding moet betsaan uit ruwvoer ( gras,hooi) en dat bijvoeding slechts met mate gegeven moet worden. ( Algemene richtlijn voor een niet al te hard werkend paard: 80-20%)
Ik vind ook dat je kritisch moet kijken naar toevoegingen zoals schroot (wordt in brokken gebruikt) en naar samenstelling ( bv genetisch gemanipuleerde granen). Wat je in een eerdere post benoemde: vismeel of dierlijke vetten zijn absoluut niet meer toegestaan in paardenvoeding - er is niet één fabrikant meer die dat gebruikt. En er wordt behoorlijk streng op gecontroleerd.
Er zijn verschillende interessante boeken over het onderwerp voeding ( o.a. van Dr Anneke Hallebeek) die goed leesbaar zijn, zelfs als je geen voedingsdeskundige bent. :)
Groet, Marianne