Wat mooi om te lezen Cindy. Is net de kant die ik ook uit wil, maar alles zit wat ver, ik heb al paar jaar geen dressuur meer gereden en ik heb echt iemand nodig die me opnieuw begeleidt hierin.
Piet Bakker had ik ook graag les van gehad, ik vond zijn cd'tjes om te genieten. Zo op't gemak dat hij het allemaal uitlegde en met zoveel respect voor het paard. Daarom zei ik ook: ik zou het nooit laten om van zo iemand les te volgen, ook al rijdt of werkt die persoon nog met een bit.
Jij hebt ook al veel ervaring opgedaan lees ik en dat is mega interessant om van zo iemand les te volgen. Je hebt wellicht ook al paar niet al te simpele paarden onder je gehad en veel ervaring opgedaan.
Ik sprak met m'n zus vandaag, zij zei me dat ik me niet teveel moest blindstaren op die termen. Ze zei me dat we dit vroeger ook geleerd hebben en lesgevers er ons ook attent op maakten, maar dat dan de term niet aan bod kwam (bvb hoe te reageren bij een schouder die weg viel, een paard dat op de voorhand loopt enzovoort...) Dat heette toen niet rechtrichten, maar we deden wel dezelfde stappen. Ben blij te weten dat ik er dus geen hele leek in ben, maar ben erg benieuwd om nog meer bij te leren en ook om het
bitloos toe te passen. Want om
bitloos te rijden, is het inderdaad een must van advies te krijgen van iemand die ook openstaat voor
bitloos en er zijn ervaring mee heeft.
@ Ans: het eerste dat in me opkwam toen ik de tekst las over je paardje, was de vraag of hij soms geen pijn heeft waardoor je enkel met bit kan rijden. Ik zie wat dezelfde stijfheid als bij mijn paard en de stijfheid van mijn paardje zit in de hals, lendenen en achterste (keihard is die zone). Ik vermoed dat gans de lange rugspier in kramp gaat, van nek tot en met heiligbeen en darmbeen en dat paard echt moeite heeft om goed te lopen. Met zo'n paard moet je naar mijn idee uiterst voorzichtig te werk gaan, als je dan ook al wil werken met zo'n paard. Dat ondertreden is dan wellicht een hele pijnlijke gebeurtenis, vergelijk het met als je zelf stijf bent. Mijn Duitse warmbloed zat heel gezond in elkaar, maar hij had gewoon een zeer logge bouw en was nogal op't gemakjes waardoor het voor mij enorm moeilijk was om hem op z'n vier benen te laten lopen (vergelijk het met een slungel tiener die met voorovergebogen schouders rondslenterd, zo was hij een beetje

). Ik zou de situatie's niet vergelijken met elkaar.
Met wat ik nu weet, zou ik het werk in stukjes hakken en telkens aan een klein deeltje werken, opzetten voor succes. Zeker meer grondwerk insteken en ik heb ooit een prachtig stukje gelezen van Egon, die uitlegde hoe hij in stukjes werkte aan een onderdeel.
Ik ben helemaal akkoord, dat je werk en tijd moet steken in zo iets en dat er middelen genoeg zijn om het aan te leren, zonder dat er een bit gebruikt moet worden.
Toch blijf ik erbij, als ik een lesgever zoals Florien erg ok vind, en ze rijdt ook met bit, ik niet ga laten om van zo iemand les te volgen. Dressuur blijft dressuur, de basis blijft hetzelfde, het is alleen hoe je het wilt aanpakken en hoeveel tijd je er bereid bent te investeren.
Voor een goeie kaptoom, ik ga er ook maken in paardvriendelijke versie, naar idee van deze:
http://www.mijnalbum.nl/index.php?m=fto&a=73&id=211587926&key=WNSYHGNBMocht je interesse hebben ...

Oh ja, kent iemand deze side pull? Is die dan zoveel beter dan een gewone side pull? Ik zoek een goed modelletje om na te maken:
http://www.hought.com/dth.s.pull.2.html