InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
14 berichten
Pagina 1½ van 1
Je leest nu alle berichten van "Hera"
Volg datum > Datum: vrijdag 5 november 2010, 22:315-11-10 22:31 Nr:217451
Volg auteur > Van: Hera Opwaarderen Re:217446
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: vervelende comfortervaring paard Structuur

Hera
antwerpen
Belgie


14 berichten
sinds 5-11-2010

Hoi iedereen,
al nuttige tips gekregen van verschillende mensen , hartelijk bedankt !
Ik rij graag in de wei, we hebben dit paard nog niet zo lang en zo leren we hem (ruin) beter kennen in een veilige rustige omgeving. 'Hun' domein v. 80 are(4 pony's) is groot genoeg zodat we gerust een stuk kunnen gebruiken om te rijden .
Hij kreeg al een basisopleiding voor dat we hem kochten, maar hij moet nog veel bijleren.

M'n overweging om eventueel spoortjes te gebruiken, was enkel om even kriebelen om te vermijden dat de ruiter tegen de weirand plakt, niet om in te zetten als hard dwangmiddel . We hebben echter geen sporen gebruikt, enkel even overwogen en dit om blauwe knieën te voorkomen.
De tip van comfort te geven indien braaf wordt gestapt op een mooie afstand van de rand gaan we zeker doen, en ook lijnen door de wei en op wandeling zoals stuuroefeningen met gewichtshulpen (vanuit heupen draaien) Maar we willen wel dat hij niet door hulpen heengaat anders kan hij een gevaar zijn op straat , het is hier wel heel landelijk maar de weg is niet van ons alleen he (tractors, spelende kinderen, wandelaars, honden en andere ruiters vb...)
Een jong paard als hij heeft nog wat moeite met evenwicht, en we doen nog veel grondwerk ook (meer dat dan rijden hoor) . En 't is onze eerste he, allemaal nieuw en soms hou ik me teveel vast aan de manègepraat.... je moet (niet) dit of dat....enz en op die manier de figuren rijden...ik ga gewoon meer m'n gevoel moeten volgen vanaf nu.
Ik kreeg ook al wat privéles (rijden en grondwerk), maar dat is soms moeilijk in te plannen ...

alvast bedankt voor jullie tips ! (mogen er nog volgen hoor ;-)
groetjes
Hera
Volg datum > Datum: zaterdag 6 november 2010, 10:536-11-10 10:53 Nr:217470
Volg auteur > Van: Hera Opwaarderen Re:217452
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: vervelende comfortervaring paard Structuur

Hera
antwerpen
Belgie


14 berichten
sinds 5-11-2010

Hoi,
aan Anja S: we rijden met touwhalster in wei (één met een dikkere touw, dus zo geen heel fijn dingetje). Maar paard werd opgeleid (niet door ons) op een traditionele manier, dus met bit (gebroken trens, kreeg z'n hoofdstel mee), dus buiten op wandeling doe ik dat aan, omdat hij dit gewend is. Ondertussen gebruik ik liever een westernhoofdstel met snaffle, en ik rij buiten met een losse teugel, zo ik kan voelen dat hij vb kauwt op z'n bit en geeft me zo ook informatie. Hij stapt buiten heel ontspannen, behalve als er vb tractor voorbij raast, dan heeft hij toch even contact nodig, doe je dat dan niet dan gaat hij z'n eigen ding doen, wat echt te vermijden is hoor! Dus dat contact geeft hem op dat moment steun - en uiteraard gaat het om een zacht contact - werkt voor hem geruststellend of houdt hem even bezig of zo. Ik ben 1 keer zonder bit op straat geweest (ach gewoon rustig een klein ommetje) en paard ging licht steigeren op het kruispunt en daarna gaf hij enkele bokjes, doet hij anders niet. Toch nog ons geplande ritje gedaan hoor!
Ik doe het hoofdstel met bit dus enkel buiten op wandeling , omdat hij voor hij bij ons kwam steeds zo werd gereden, dus met bit.... ja toen we hem kochten kende ik zelfs het bestaan van bitloos niet (sorry hoor)
We moeten ons paard dus eerst leren 'contact te zoeken tijdens een spannend moment' op een andere manier (op de zit / ademhaling / stem van de ruiter) niet makkelijk hoor aangezien hij andere dingen 'ingestoomd' kreeg voordat hij bij ons kwam. Als hij dat kan , dan durf ik gerust bitloos buiten rijden. In de wei kunnen we hem vb halthouden op de zit/ademhaling, maar buiten nog niet...maarja de wei is niet zo spannend voor hem he.
Wat ik nu ook merk is dat hij waarschijnlijk bij z'n vorige eigenaresse wel gereden is met sporen, en dat hij alles wat snel heeft moeten leren... haar boodschap was: hij moet nog verder doorgereden worden...maar soms heb ik echt meer de indruk : we moeten terug opnieuw beginnen. Want op de manier waar we nu mee bezig zijn (proberen te 'verzachten') heb ik de indruk dat hij 'denkt' dat het allemaal niet hoeft en dat hij soms z'n eigen ding kan doen...en het is een echte fjord eh ! ;-)
groeten
Hera
Volg datum > Datum: zondag 7 november 2010, 0:127-11-10 00:12 Nr:217523
Volg auteur > Van: Hera Opwaarderen Re:217470
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: vervelende comfortervaring paard Structuur

Hera
antwerpen
Belgie


14 berichten
sinds 5-11-2010

hoi
net topic overschakeling bitloos gelezen (ben hier nieuw he, veeeel om te lezen ;-)
oké daar al veel antwoorden op m'n vraagtekens in m'n hoofd op gevonden (thx Pien!)
groetjes
Hera
Volg datum > Datum: maandag 22 november 2010, 10:5322-11-10 10:53 Nr:218683
Volg auteur > Van: Hera Opwaarderen
Volg onderwerp > Onderwerp: dakpannen op modderplek Structuur

Hera
antwerpen
Belgie


14 berichten
sinds 5-11-2010

Voor de ingang van de inloopstal is het heel modderig, ongeveer 25 cm diepe modder. Dit is eigenlijk enkel wat lastig voor mijzelf (blijf er bijna in steken met m'n laarzen, maar de paarden stappen er gewoon door en moeten hun voeten maar wat meer opheffen )
De rest van de wei is in vrij goede staat, dus enkel de gebruikelijke modder aan doorgangen en ingang inloopstal (gelukkig 'schone' modder, paarden gaan daar niet mesten/plassen)

We hebben een 120-tal gebakken dakpannen gekregen, moet ik die eerst verpulveren of in hun geheel leggen om de ergste modder tegen te gaan?
Lopen de paarden die dan stuk of gaan ze er niet over durven doordat de pannen onder de hoeven breken?
De hoeven zijn van goede kwaliteit en ze worden natuurlijk bekapt (geen ijzers!)

groet
Hera
Volg datum > Datum: maandag 22 november 2010, 20:2822-11-10 20:28 Nr:218760
Volg auteur > Van: Hera Opwaarderen Re:218742
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: dakpannen op modderplek Structuur

Hera
antwerpen
Belgie


14 berichten
sinds 5-11-2010

conclusie: dus niet praktisch op de modderplek, ook niet verpulverd ? Jammer, het was een gratis oplossing. k heb ook wat rondgegoogled, men verkoopt ook rubbermat / tegels.... enz , allemaal vrij prijzig om enkel te vermijden dat m'n laarzen zich vastzuigen in de modder :-M , want de paarden stappen er gewoon door alsof het niets is hihi
Met de tijd gaan we de ondergrond verharden met beton, samen met de bouw van een nieuwe loopstal, maar voorlopig doen we het nog zoals het is, we hebben de wei nog niet zo lang.
Trouwens, we hebben de pannen gekregen van iemand die zo'n 'modern' dak legde, het gaat om een kleine partij, anders ging die naar t containerpark...
Met de helft gaan we een dakje maken voor een geitenstalletje, de andere helft (al met een beetje schade) dacht ik op de modder te kunnen gooien....
groet
Hera
Volg datum > Datum: maandag 22 november 2010, 22:3822-11-10 22:38 Nr:218791
Volg auteur > Van: Hera Opwaarderen Re:218779
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: dakpannen op modderplek Structuur

Hera
antwerpen
Belgie


14 berichten
sinds 5-11-2010

ja Merel, dat zijn ook toffe dingen, zo'n plastic raten om vb rond de waterbak te leggen of zo. We dachten vb al aan grastegels in beton, maar da's voor volgende zomer, dan gaan we werk in de weide steken !
De ondergrond is klei, maar niet zo'n zware soort. Het is wel vrij ondoordringbaar een de grond aangeduwd is , vandaar dat de modder lang blijft liggen....maar eigenlijk is dat allemaal niet zo'n ramp... paarden zullen denken : "nieuwe manier van stappen? Wat voor 'lichaamstaal' is dàt?" als m'n laarzen zich in de modder vastzuigen :-D en de beestjes moeten gewoon hun hoefjes wat verder opheffen om erdoor te baggeren...
groet
Hera
Volg datum > Datum: maandag 22 november 2010, 22:5022-11-10 22:50 Nr:218792
Volg auteur > Van: Hera Opwaarderen Re:218790
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: stripbegrazing - hoe? Structuur

Hera
antwerpen
Belgie


14 berichten
sinds 5-11-2010

Hoi
wij gebruikten witte plasitieken versteekbare paaltjes waar je op verschillende hoogtes lint kunt doorsteken, echter na een vorstperiode zijn deze bros / hard geworden en ze braken makkelijk stuk (jammer , waren dure dingen)
Nu hebben we buigzamere paaltjes van metaal met plastiek laagje errond, en met zo'n krul erop om het lint door te halen, deze kunnen beter tegen temperatuurverschillen zomer / winter. Maar eigenlijk stond ook in de folder dat die niet bestemd waren voor paarden, maar voor ons is het ok (t zijn grote ponys), nadeel is dat je maar 1x lint kunt doorhalen...
Opgelet : iemand uit het dorp gebruikte ijzeren paaltjes met isolatoren op, zie je soms in agrarische winkels.... echter zijn paard is ertegen gelopen of op 'gevallen' weten niet precies wat er gebeurde en haalde half zijn lijf eraan open...paard was niet meer te redden.
groet
Hera
Volg datum > Datum: zaterdag 27 november 2010, 20:0927-11-10 20:09 Nr:219082
Volg auteur > Van: Hera Opwaarderen
Volg onderwerp > Onderwerp: noodzakelijke preventie wormen en ziekten Structuur

Hera
antwerpen
Belgie


14 berichten
sinds 5-11-2010

Hallo iedereen,
momenteel zijn we in discussie met onze buurman, die tevens een pony in onze weide heeft lopen, en volgende lente komt er een door hem gekocht hengstenveulen bij.

Zijn visie over paardenhouden verschilt met die van ons :
ontwormen en vaccineren, da's allemaal lariekoek, hoeft niet ,want dat deden de mensen 100 jaar geleden ook niet...

Wij ontwormen en vaccineren wel in nauwe samenwerking met onze respectabele dierenarts.
Ontworming doe we ongeveer elke 4maand, onze dierenarts zegt dat dit toch het beste is aangezien de paarden - weliswaar 'natuurlijk' gehuisvest - niet zo'n groot terrein ter beschikking hebben als in echte natuurlijke omstandigheden . Onze wei is ongeveer 1ha groot, met schuilstallen en met mogelijkheid tot stripbegrazing enz...

Maar heu, de pony van onze buurman kijgt dus niets van produkten van hem. Als we product overhebben dat voldoende is voor het gewicht van de pony, dan mogen we het wel geven, doen we dus ook, maw echte reden van niet ontwormen is eigenlijk misschien gierigheid... ?

Maar heeft deze mijnheer eigenlijk een wel een punt? Inderdaad vroeger pakweg een eeuw geleden werden geen paarden ontwormd noch gevaccineerd.... dan gold de wet van de sterkste zeker?

Kunnen we die persoon 'verplichten' om preventieve middelen te gebruiken ? Hij gebruikt tenslotte mee onze wei (wij zijn eigenaar)
Het zal nog lasterig worden in de toekomst met de komst van zijn veulen , deze keer een paard ipv een pony'tje....

dank u wel voor jullie mening hierover
vriendelijke groeten
Hera
Volg datum > Datum: maandag 29 november 2010, 21:2529-11-10 21:25 Nr:219213
Volg auteur > Van: Hera Opwaarderen Re:219112
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: noodzakelijke preventie wormen en ziekten Structuur

Hera
antwerpen
Belgie


14 berichten
sinds 5-11-2010
Hallo Nils,
nee, onze DA werkt niet met een mestonderzoek, jammer genoeg. We merken wel dat er soms aarsmaden aanwezig zijn (staart schuren oa) en blijkbaar ziet de DA dat ook bij z'n onderzoek.
DA gaat er inderdaad van uit dat er ontwormd moet worden, 'blind' dus, maar hij geeft wel het middel dat op dat moment noodzakelijk is (hij wisselt af dus)
De man is in de streek heel gerespecteerd onder de paardeneigenaars, hij werd aan ons aangeraden, en ik vertrouw hem wel, hij is heel beleefd , geeft duidelijke uitleg en komt steeds vrij stipt op z'n afspraak (ik heb al andere gekend : nors en steeds veel te laat...)

Aan iedereen die reageerde : bedankt voor de nuttige links die jullie doorstuurden, daar kan ik een schat aan info uithalen

vriendelijke groet
Hera
Volg datum > Datum: dinsdag 30 november 2010, 14:4730-11-10 14:47 Nr:219266
Volg auteur > Van: Hera Opwaarderen Re:219246
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: noodzakelijke preventie wormen en ziekten Structuur

Hera
antwerpen
Belgie


14 berichten
sinds 5-11-2010

Dag Marina,
het klinkt allemaal heel logisch, vind ik ook hoor, ontwormen enkel indien nodig adhv mestonderzoek.
Als bij het onderzoek dan blijkt dat er een besmetting is (bij sommige soorten vinden ze soms zowiezo geen wormeneieren ? ) dan is het logisch dat je gericht gaat ontwormen.
Heb je dan zekerheid dat 100 % van de wormen gedood worden, of is het dan nog mogelijk dat een klein percentage overleefd -> resistentie....?

Ik verkrijg de ontwormingspasta van de DA zelf, en de apotheek hier geeft het NIET mee zonder voorschrift, dus ik blijf wel afhankelijk van de DA.
DA beweert trouwens dat alle paarden wormen hebben , zowiezo, en dat als je een boel (wij 3) paarden / pony's houdt op een relatief kleine oppervlakte (en we hebben een redelijke wei van 80 are), je toch te maken krijgt met wormen. Zijn visie is om af te wisselen met produkten en hij weet welk produkt voor welk seizoen het beste is en uiteraard nauwkeurige dosering.
Dat is de motivatie van de DA , ik had het er al vroeger met hem eens over gehad. Hij heeft jarenlang voor DA gestudeerd, ik totaal iets anders (ook jarenlang ;-) ) . Ik ben steeds tevreden dat hij met z'n expertise steeds heel vlug komt , want vroeger hadden we al enkele noodgevallen zoals pony met koliek (die leeft dus nog) - een hoefzweer en een keer een wonde na een ongeval van de paarden onderling op de wei .
groet
Hera

ps dat van 'het woud' ga ik wel uitproberen en tonen aan de DA
Volg datum > Datum: donderdag 2 december 2010, 14:232-12-10 14:23 Nr:219419
Volg auteur > Van: Hera Opwaarderen Re:219414
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Hoe slecht is bevrorzn ondergrond voor de hoef Structuur

Hera
antwerpen
Belgie


14 berichten
sinds 5-11-2010

Even tussendoor een ander vraagje : Ik las iets over de comforttemperatuur voor de verschillende rassen, afhankelijk van hun 'orgine'.
Is het nu echt zo dat een Arabier / warmbloedpaardje, .... minder tegen de koude en de nattigheid kan dan vb een fjord / haf / shetterke?
We krijgen volgende lente een nieuwe 'gast' een kruising Arab/Engelse warmbloed.
Gaat die het redden buiten 24/7 met inloopstal in de Ardense winter volgend jaar? Zelf zijn we eigenaar van 2 'koudbloeden', robuuste ponys die àlles verdragen (nu zijn het echte sneeuwpaardjes met een pak sneeuw dat niet dooit op hun rug)
groet
Hera
Volg datum > Datum: vrijdag 25 maart 2011, 14:4725-3-11 14:47 Nr:226962
Volg auteur > Van: Hera Opwaarderen
Volg onderwerp > Onderwerp: hoefschoenen cavallo Structuur

Hera
antwerpen
Belgie


14 berichten
sinds 5-11-2010

Hoi ,
voor onze grote pony overweeg ik hoefschoenen van cavallo aan te schaffen, enkel voor z'n voorhoeven omdat die steeds zichtbare slijtage vertonen na een buitenrit (hoefwand aan toon/ staal / stukken af)
Pony wordt natuurlijk bekapt en kreeg nooit ijzers. Hij staat winter/zomer op de wei, in kleine kudde met open schuilstal.

We hebben hier een moeilijke ondergrond voor de buitenritjes (in de hoge ardennen) met keien en leisteen. Verder ook veel versleten asfalt met de nodige kuilen in de weg en keien.
De achterhoeven zien er na een rit altijd prima uit, de voorhoeven hebben daarentegen wel even recuperatietijd nodig vooraleer we weer kunnen gaan wandelen.
De zolen zijn wel ok, heel hard ook, maar de stralen zien ook wel wat af (losse stukjes, ik blijf er wel zoveel mogelijk af) en de hoefwand rond ik wat af.
Vooraan heeft hij trouwens platte zolen, maar hij is nooit hoefbevangen geweest bij ons (bij z'n vorige eigenaar mss, weet ik niet)
We gaan1x week buiten, en in de zomermaanden zou ik graag vaker willen buitenrijden.
Van slechts 1x /week kunnen de hoeven uiteraard ook niet harder worden, k weet t, maar meer lukt me niet tijdens werkperiodes....in de vakanties hoop ik van wel.

De pony loopt eigenlijk wel goed, maar voorzichtig op de stenige ondergrond in vergelijking met nieuwe asfalt of op een gewoon bospaadje, daarop loopt hij veel vrolijker over en doet hij heel enthousiast een drafje en een galopje.

Dus ik denk dat ons beestje hoefschoenen vooraan wel zal appreciëren.

Wat is jullie ervaring ? de cavallo's (FRA) zijn makkelijk verkrijgbaar in een naburige winkel, andere schoenen heb ik nog niet bekeken.

Dank u voor advies
groeten
Hera
Volg datum > Datum: zaterdag 26 maart 2011, 13:4626-3-11 13:46 Nr:227028
Volg auteur > Van: Hera Opwaarderen
Volg onderwerp > Onderwerp: hoefschoentjes Structuur

Hera
antwerpen
Belgie


14 berichten
sinds 5-11-2010

hoi pn'ers

we zijn 'jonge' pony-eigenaars/volgens natuurlijk paardenhouden en NH-principe; graag hoorden we enkele adviezen ivm hoefschoenen. Er is op t forum al wel heel wat te lezen, maar we zouden graag de schoenen van FRA cavallo aanschaffen en vroegen ons af of er iemand nuttige info met ons wilde delen ivm dit merk van hoefschoenen. (daar vonden we weinig over terug of hebben niet goed gezocht ? )

We zijn van plan om schoenen te bestellen voor de voorhoeven van onze pony. De achterhoeven zijn zo sterk dat die het niet nodig hebben

Hartelijk dank voor een beetje advies / ervaringen (positief / negatief ) ivm schoentjes van cavallo

Hera en kids
:-P
Je leest nu alle berichten van "Hera"
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
14 berichten
Pagina 1½ van 1
 InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!

Deelnemers online: 0 verborgen deelnemers.
contact