Maria Delavega schreef op dinsdag 16 november 2010, 11:48:
> Ik had begrepen dat Marijke haar rijden gebaseerd was op de Duitse
> rijschool, klopt dit? Ik vind er eerder kenmerken van de Franse rijschool
> in (Balans voor beweging).
Zij heeft een eigen methode ontwikkeld, die erg tegen Branderup aanleunt. Branderup lost alles op met buiging; elke pas geschiedt in buiging, of dat nu voorwaarts of zijwaarts is. Ik zou je rijtje hieronder dan ook willen aanvullen: Deens is buiging vóór beweging.
Gevaar van 'alles in buiging' is overbuiging. Paarden gaan te gemakkelijk buigen in de hals (dat is dan stelling, geen buiging, dus niet effectief), en niet in de hele spine -voor zover dat kan.
>
> Dan hier nog een vraagje, ik las net het verschil tussen de Franse en
> Duitse rijschool (persoonlijk voel ik me meer aangetrokken tot de Franse,
> maar heb geen idee wie daarin lesgeeft) omdat de Franse rijschool
> verfijnder werkt.
> Voornaamste verschillen:
> -Duits is beweging voor balans
> Frans is balans voor beweging
>
> Duits past hand en beenhulpen samen toe,
> Frans: hand zonder been en been zonder hand toe. Dus de hulpen worden
> duidelijk apart van elkaar gegeven, nooit been EN handhulpen tegelijk.
De Duitsers en de Hollandse school beweren ook dat ze been en hand niet tegelijk gebruiken! Zij hebben juist de term "electrisch" uitgevonden, wat wil zeggen dat het paard als een haas wegsprint op het been en ogenblikkelijk stilstaat op de handhulp. Je krijgt dan dat schokkerige ho!-hup! rijden dat je op losrijdvideo's van olympische toppers vaak ziet.
Het verschil met Frans is dat voor de fransen de lichtheid voorop staat (licht teugelcontact en lichte hulpen, dus meer vanuit zit, immers onzichtbaar) en bij de Duitsers de aanleuning (je moet 'een paard in je handen voelen'). Vrijwel de gehele sportdressuur rijdt volgens het duitse en/of hollandse systeem.
Duitsers maken eerst vele kilometers in stap, draf en galop voordat ze het paard op de achterhand gaan zetten c.q. verzamelen. Fransen, Spanjaarden, Portugezen beginnen juist met het paard op de achterhand te zetten en maken zich niet druk om het kilometervreten, dat is energieverspilling. De volksaard speelt ook hier een rol.
Een paard dat meteen al op de achterhand gezet wordt zal doorgaans minder zwaar in aanleuning zijn. Dat vinden Duitsers niet fijn. Want die willen immers übercontrole, vasthouden, regisseren. Zuideuropeanen hebben meer flair en zijn minder controlfreaky. Het macho-effect is belangrijker, evenals de zelfredzaamheid van het paard.
>
> Ik vond het scala op deze site, deze mevrouw is een kei met Iberische
> paarden. Ze traint twee mensen in working equitation waarmee ik gesproken
> heb.
> Daarom dat ik me even wou informeren wat het scala juist is.
>
http://www.paardvriendelijkrijden.nl/acad-rijd.htmlDe site is van Petra Rosler, daar zou jij je wel bij thuisvoelen denk ik.
• Wie de lat hoog legt, leert nooit limbodansen •