Peter Donck schreef op maandag 22 november 2010, 15:17:
> dank je
> niet alle afwijkingen hoeven bekend te zijn
> waren je fjorden erg ingeteeld ? dat is géén waardeoordeel (eigenlijk wel,
> maar in deze niet zo bedoeld) dat kan bij paarden als fjorden ook
> medeoorzaak zijn als de aandoening effektief lichamelijk werd vastgesteld
> ; waren ze ook familie van elkaar ?
> en weet je ook of hun ouders koliekgevoelig waren of eraan overleden ?
> koliekgevoeligheid is natuurlijk ook een zeer subjektieve parameter,
> in sommige paardenmiddens wordt koliek bijna normaal gevonden....
De fjorden waren, voor zover mij bekend geen familie van elkaar.
Ze waren allebei brun-blak (= bruin met wildkleur) Froukje was donkerder dan Fjordson. Ze hadden allebei een aalstreep, Fjordson had wat zebrastrepen bij de knieën, bij Froukje noemden ze dat gebied ¨gewolkt¨.
De ouders van Froukje kwamen uit twee verschillende bloedlijnen; vader Oswin I30 uit Denemarken, mv. Solar uit Noorwegen, mm Nederlands gefokt.
Oswin is 25 jaar oud geworden, er staat me iets van bij dat hij aan koliek is overleden, maar ik kan dat niet meer terugvinden.
Fjordson is weinig van bekend, weet alleen dat hij in de omgeving van St.Maartensvlotbrug is geboren. Voor die omgeving stond toentertijd de fjordenhengst Stording ter dekking. Omdat Fjordson qua bouw heel veel van Stording had, zou dat best zijn vader geweest kunnen zijn.
Het fjordenstamboek had indertijd stevig de touwtjes in handen voor wat betreft het hengstenbeleid. Wilde je een veulen in het stamboek laten inschrijven, moest het gefokt zijn uit een hengst die eigendom was van het stamboek. Die hengsten werden iedere drie jaar gerouleerd over het land om inteelt te voorkomen en telkens nieuw bloed in te kunnen brengen.
Jolah, het vosje, had overigens ook iets wat leek op een aalstreep over haar rug. In ieder geval was het haar daar donkerder.
Els.
***Medicus curat, natura sanat***