Tycho schreef op zondag, 6 februari 2005, 1:16:
> Piet schreef op zondag, 6 februari 2005, 0:44:
>
>> Van mij mag je schrijven wat je wilt en ik ben het hier

> Toch weer tegen een zeer been. Het is waar dat ik niet zelf
> gewerkt heb op die manier met een paard. Ik ben echter tot de
> conclusie gekomen dat er een frustratie factor mogelijk is, door
> mij juist te verdiepen in clickeren.
Jawel, er is frustratie mogelijk. Vooral bij de 2bener die erachter komt dat dit al heel snel eerder "schaken level 10" is dan gezellig ff ponypesten.

> Stap een zou zijn, achter een draadje gaan staan en je paard
> leren dat er na een klik pas een beloning komt als het paard een
> stap achteruit zet. Ik lees daar een frustratie factor. Verder
"Stap 1" KAN (klassiek) ook heel anders, door letterlijk voor voerautomaat te spelen en daarmee een signaal-associatie te "laden". Veel opties mogelijk. Ik zelf gebruik zelden eet-associaties, behalve met opzet waar ik van te voren weet angstgedrag in rustgedrag te moeten omzetten.
Wel is het waar, dat het wel gebruiken van eet-associatie een leerproces zeer kan versnellen. Het maakt het geleerde echter niet duurzamer; iets wat naar mijn smaak te vaak vergeten wordt.
Dan komt er ook nog bij, dat "zuiver klikkeren" als bekend geworden exponent van OC, nmm niet op zichzelf staat maar deel uitmaakt van de complete skinner-tabel (ik gebruik de gemodificeerde "klikkeraars"-tabel liever niet. Hoewel die moderner is, lost die de p+ paradox toch niet op). KAN NIET op zichzelf staan omdat iedereen zich ALTIJD gedraagt, ook als er even geen klik volgt.
Daarom kan het niet optimaal zijn een facet uit dat gedragsspectrum te lichten, en de rest ervan te negeren. Dat geldt evenzeer voor klikkeren als voor vermijdingsleren of wat dan ook.
> is het voor een dolfijn normaal om iets te doen om voer te
> krijgen, vis zwemt je niet in de bek toch. Een paard loopt naar
> het eten laat het hoofd zakken en klaar. Nu vraag je een
> prestatie van je paard die je steeds verder gaat perfectioneren
> dus prestatie moet steeds beter. Om een lelijk woord te
> gebruiken ik noem dat mind fucken.
Je kunt ook op een paard springen en voor leeuw spelen (wat ook in "natural" kringen redelijk geaccepteerd schijnt te worden als iets leuks om te doen.
http://www.natuurlijk-ruiterschap.nl/website/Natuurlijk Ruiterschap.html )... een paard is immers toch al van huis uit een vluchtdier dus loopt ook wel uit angst. Die angst is vrij gemakkelijk om te zetten in wat geleerde hulpeloosheid heet. Niet persoonlijk bedoeld dit allemaal - niets anders dan een reflectie van wat ik door de jaren heen waargenomen heb.
Zuiver technisch zie ik geen of nauwelijks verschil tussen een
Parelli die een op zich best goede cursus baseert op vooral vermijdingsleren, en meer traditionele ruitervormen die een paard doen lopen voor zweep en sporen.
Parelli is wel moderner van aanpak en maakt een en ander ook wel makkelijker, denk ik. Zoiets zei Frans meen ik een hele tijd geleden hier ook: "
Parelli levels doen is stomweg veel makkelijker dan een studie operant conditioneren beginnen". ÉN, ze kunnen resultaten laten zien!
Maar waarom zie ik nou nooit een paard, die zoals Shiny van Piet, in relatief korte tijd VRIENDJES wordt met zijn baas zonder vooral gebruik te maken van r+ bruggen? Is dat mind fucken? Hoe komt het nou dat uitgerekend paardenmensen zo eeuwenlang stug en stijf vast zitten in vermijdingsleren? Hoe kán het zijn dat de hippische wereld in praktijk zowat een eeuw achterloopt in kennis en daar stug en stijf in volhard?
> Blijkbaar zijn er paarden die daar heel gezond mee om kunnen
> gaan en het mischien zelfs een uitdaging vinden. Ik ken echter
> paarden die dit niet zullen waarderen en donders goed weten waar
> dat vreten vandaan komt. Om zulke paarden mee te krijgen denk ik
> dat je ze klein maakt.
>
>> Clickeren is een onderdeel van een wetenschappelijk bewezen
>> trainingsmethode die op alle mogelijke soorten dieren wordt
en mensen!
>> toegepast, van dolfijn tot olifant en van goudvis tot
>> paard en warempel wel wat anders dan dieren frustreren met
>> voer.
>> Piet
Groetjes, Egon
PS.: Ik ben NIET een "klikkeraar"! Heb zo'n klikdoosje zelfs nooit in bezit gehad.