InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
15 berichten
Pagina 1½ van 1
Je leest nu alle berichten van "Fam Meck"
Volg datum > Datum: woensdag 15 december 2010, 18:3415-12-10 18:34 Nr:220402
Volg auteur > Van: Fam Meck Opwaarderen Re:220397
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: gewikkelde balen opslaan Structuur
Fam Meck
Nederland


15 berichten
sinds 28-1-2010
Daarnaast zorgt muizengif voor een pijnlijke, langzame kortom verschrikkelijke dood. Is onderzoek naar gedaan kan ik me herinneren. Het gif zorgt niet dat de muis op slag dood is, maar zorgt ervoor dat de muis uitdroogt om stank te voorkomen. Ik vind het echt afschuwelijk.
Volg datum > Datum: donderdag 16 december 2010, 11:1116-12-10 11:11 Nr:220429
Volg auteur > Van: Fam Meck Opwaarderen Re:220427
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Hoefbevangen, wisselend klachten Structuur
Fam Meck
Nederland


15 berichten
sinds 28-1-2010
Hoefbevangenheid is inderdaad iets wat zich opbouwt. Juist het feit dat ze tot voor kort zoveel op de wei heeft gestaan en biks kreeg kan eraan bijgedragen hebben dat het nu niet goed gaat. Als het hoefbevangenheid is tenminste. Het lastige aan hb is inderdaad dat er niet een set vaste symptomen is die hb aangeeft. Hb gaat vaak in fases. Ik zou inderdaad een natuurlijke (!) bekapper laten komen (je kan bijv. op aanhcp.net kijken) - die weten meestal veel meer van hb dan reguliere dierenartsen en normale hoefsmeden. Ik zou met die natuurlijke bekapper dan een plan van aanpak vaststellen. Ik denk dat dat veel fijner voor je is, dan ben je niet in je eentje overal aan het zoeken naar oplossingen en dan allerlei verschillende meningen en aanpakken tegenkomt, maar dan is er een vast iemand die met je meedenkt.
Je zou wat pampers onder haar hoeven kunnen plakken met duct tape, haar laten bewegen en kijken of het helpt, vaak zijn ze in het begin nog een beetje voorzichtig met bewegen omdat ze bang zijn voor de pijn, maar als je verbetering ziet, dan zullen hoefschoenen een goede aankoop zijn.
En inderdaad het voordroog... ik zou zeker overgaan op goede kwaliteit energiearm hooi (duits kruidenhooi is een zeer goede keus - hollands hooi wil ook nog weleens energierijk zijn). Ik zou inderdaad niet het hooi nemen van je vaste leverancier, het moet gewoon goede kwaliteit zijn en geen vieze stoffige baaltjes. Kan je vertellen in welke regio je zit? Grote kans dat iemand dan een tip heeft. Als je goed hooi hebt gevonden, zou ik een hooianalyse uit laten voeren zodat je weet wat erin zit (niet te suikerrijk? - met duits kruidenhooi is zo'n analyse m.i. niet nodig).
Heb je een grote schuur waar je het hooi op zou kunnen slaan?
Als het hb is het inderdaad zaak dat je geen suikerrijk voordroog voert. Geen bietenpulp (ze moet als het goed is zelf weer op gewicht komen met de juiste voeding), geen brok, en geen sprietje gras. Echt alles ontwijken waar suiker in zit: zo nauw komt dat met hb.
Dan ook zorgen dat ze voldoende hooi kan eten; dus niet dat de ijslander haar steeds wegjaagt. Bijv. door 2 bakken te nemen en die een eindje uit elkaar te plaatsen in plaats van 1. Als het nog niet overgaat, dan zelfs apart zetten want het is belangrijk dat ze goed kan eten.
Maar goed, dat zijn allemaal tips voor als de hb eenmaal is vastgesteld.
Heel veel sterkte, en ik hoop dat je snel een oplossing kunt vinden!
Volg datum > Datum: donderdag 16 december 2010, 18:3016-12-10 18:30 Nr:220476
Volg auteur > Van: Fam Meck Opwaarderen Re:220457
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Hoefbevangen, wisselend klachten Structuur
Fam Meck
Nederland


15 berichten
sinds 28-1-2010
Oh oke, ik wist niet dat ze chronisch hoefbevangen was, sorry even overheen gelezen. Maar dan kan je er naar mijn mening vrijwel vanuit gaan dat haar hoefbevangenheid nu verergerd is.
Dierenartsen.... wat is dat nou voor advies: pijnstilling of in laten slapen?? Pijnstilling is toch geen genezing? Ik kan me voorstellen dat het soms echt nodig is, zodat het paard weer gaat bewegen en sneller geneest. Aan de andere kant is het ook weer een belasting voor een overbelast verteringssysteem. Maar goed, ik weet er zelf niet genoeg vanaf wanneer je wel en wanneer je het beste niet pijnstilling kan geven wat hb betreft.
Maar als ze chronish hb is, dan is wat ik zou doen: stoppen met al het bijvoeren (echt elk beetje is te veel - alleen een zoutblok), magnesiumchelaat geven, natuurlijke bekapper vinden, hoefschoenen aan laten meten/kopen, en echt koste wat kost goed suikerarm hooi vinden, alle toegang tot het gras verbieden, en verder goed nakijken of er eventueel meer aan de hand is. Zeker met shetlanders, die zijn zo gevoelig voor suiker, en dan dus al helemaal een hoefbevangen shetlander, is het zo belangrijk om suikerinname te minimaliseren. Verder zou ik haar van de ijslander splitsen, met een draadje bijv? zodat ze rustig kan eten. En ik zou water en hooi uit elkaar zetten, zodat ze gedwongen wordt om te bewegen en niet de hele dag stilstaat bij het hooi.
Sterkte


Volg datum > Datum: donderdag 16 december 2010, 18:3716-12-10 18:37 Nr:220478
Volg auteur > Van: Fam Meck Opwaarderen Re:220476
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Hoefbevangen, wisselend klachten Structuur
Fam Meck
Nederland


15 berichten
sinds 28-1-2010
* voorlopig splitsen bedoelde ik natuurlijk, tot ze zich beter voelt.
Volg datum > Datum: donderdag 16 december 2010, 21:5216-12-10 21:52 Nr:220513
Volg auteur > Van: Fam Meck Opwaarderen Re:220506
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Hoefbevangen, wisselend klachten Structuur
Fam Meck
Nederland


15 berichten
sinds 28-1-2010
Ik bedoelde niet dat pijnstilling niet zinvol is. Ik vind het advies van de dierenarts heel typisch, dat hij/zij als "oplossing" pijnstilling of inslapen biedt; in plaats van een plan van aanpak: pijnstilling neemt niet de oorzaak van de hb weg.
@Natasja: ik zou zo snel het voer als oorzaak van hb niet uitsluiten. Kan je vertellen waarom je het gevoel hebt dat het niet aan het voer ligt? Zoals ik al zei in mijn vorige post is hb er niet van de een op de andere dag. Je kan het zien als een emmer die volloopt (die waarschijnlijk behoorlijk vol is gelopen op de vorige plek waar hij stond) en nu is overgelopen zeg maar. Of vergelijk het met iemand die heel lang junkfood heeft gegeten en daarna overgaat op een beetje gezonder eten: dat laatste kan, ookal is het iets gezonder, nog steeds een hartziekte veroorzaken. Voor zover ik weet wordt veruit de meeste hb door voeding veroorzaakt namelijk. Ik bedoel niet te zeggen dat het per se zo is, maar het is in ieder geval de allereerste plek waar ik zou kijken in het zoeken naar een oplossing. Toen ik mijn paard verhuisde die destijds niet in niet optimale conditie was en hij op de nieuwe plek voordroog/kuil (kwaliteit wisselde) kreeg is hij binnen no-time onwijs afgevallen en zat hij tegen bevangenheid aan. Ik heb hem toen apart gezet en op duits kruidenhooi gezet. Het heeft een tijdje geduurd voor hij helemaal was opgeknapt, maar ik zag al onwijs snel verschil: minder stijf, ging beter in zijn vel zitten, glanzende vacht terug, meer bewegen etc.
Het is inderdaad lastig dat je een kleine opslag hebt, maar ik zou toch alles doen om goed hooi te regelen, indien dat mogelijk is. Bijv. bij een boer regelen of je hooi zou op kunnen slaan in de schuur? Vanuit mijn eigen ervaring bestaat er anders een grote kans dat haar conditie zo blijft. Ik ken shetlanders die bevangen zijn geweest en zelfs geen vierkante meter gras kunnen eten zonder terug te vallen: zo nauw komt dat met suikers.
Volg datum > Datum: vrijdag 4 februari 2011, 13:434-2-11 13:43 Nr:223974
Volg auteur > Van: Fam Meck Opwaarderen Re:223970
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Paddock paradise pensionstalling Utrecht/Zuid-Holland; brainstorm Structuur
Fam Meck
Nederland


15 berichten
sinds 28-1-2010
Ik heb nog niet alles gelezen, maar als ik jou was zou ik contact opnemen met Bjorn Rhebergen (www.paddockparadise.eu). Hij is natuurlijk bekapper aangesloten bij AANHCP en is sinds een jaartje ongeveer een bedrijf begonnen om paddock paradise's te ontwerpen en realizeren, ook vanuit de visie dat dit een fantastische vorm van paarden houden is. Hij geeft advies bij elk aspect van de bouw, van schuilstallen tot voer.
@ Pien: paarden kunnen dan een tijdje per dag (bijv. 2 uur) de wei op om voedingsstoffen uit gras op te nemen en verder aanvullen met goed hooi.
Volg datum > Datum: vrijdag 4 februari 2011, 13:434-2-11 13:43 Nr:223975
Volg auteur > Van: Fam Meck Opwaarderen Re:223974
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Paddock paradise pensionstalling Utrecht/Zuid-Holland; brainstorm Structuur
Fam Meck
Nederland


15 berichten
sinds 28-1-2010
ps. sorry wel even het haakje weghalen. www.paddockparadise.eu dus.
Je leest nu alle berichten van "Fam Meck"
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
15 berichten
Pagina 1½ van 1
 InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!

Deelnemers online: 0 verborgen deelnemers.
contact