InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
2224 berichten
Pagina 99½ van 149
Je leest nu alle berichten van "Els Kleverlaan"
Volg datum > Datum: maandag 3 januari 2011, 18:233-1-11 18:23 Nr:221820
Volg auteur > Van: Els Kleverlaan Opwaarderen Re:221817
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Hoefbevangen, wisselend klachten Structuur

Els Kleverlaan
Heerhugowaard
Nederland

Jarig op 23-2

2224 berichten
sinds 17-10-2005
Piet schreef op maandag 3 januari 2011, 15:43:

> Ja maar, ja maar, waar haalt een wilde pony in de winter extra
> koolhydraten vandaan?
> En hoe zit dat dan met de darmflora als je ineens koolhydraten gaat
> bijvoeren?
> Piet

Dat is een vraag die mij dus ook bezig houdt, maar waar ik nog niet direct een antwoord op heb.
Voor mensen geldt bij ¨normale¨ voeding in de winter wel degelijk een groter aanbod van koolhydraten, alle echte winterkost is er rijk aan. Wortels, uien, prei, kool, knollen, etc. Dit in tegenstelling tot de sla, andijvie, witlof en andere rauwkost die ´s zomers gegeten wordt.
De voeding van paarden zal in het najaar en de winter, door kou en mindere groei ook meer koolhydraten bevatten, het is niet voor niets dat paarden van najaarsgras en het eten van gras bij vorst bevangen kunnen raken. Duidelijk dat we dat op dat moment niet moeten voeren, maar heel misschien hebben ze die koolhydraten op een bepaald moment toch in beperkte mate nodig om voldoende warm te blijven. (Dit is maar een idee, hoor, ik kan dat nog niet onderbouwen.)
Verder zijn er op internet ook artikelen te vinden van mensen die zweren bij het voeren van haver aan bevangen paarden. Dat zal toch ook proefondervindelijk zijn en niet volledig uit de lucht gegrepen. (Waarbij ik dus niet beweer dat we alle hoefbevangen paarden haver moeten gaan voeren, maar het is wel iets om bij stil te staan.)

M.i. weten we nog veel te weinig van hoefbevangenheid af en kan het heel veel oorzaken hebben. En daarom is de ene hoefbevangenheid de andere niet en is het ook niet allemaal op dezelfde manier te behandelen.

Els.
***Medicus curat, natura sanat***
Volg datum > Datum: dinsdag 4 januari 2011, 11:184-1-11 11:18 Nr:221851
Volg auteur > Van: Els Kleverlaan Opwaarderen Re:221837
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Hoefbevangen, wisselend klachten Structuur

Els Kleverlaan
Heerhugowaard
Nederland

Jarig op 23-2

2224 berichten
sinds 17-10-2005
Ramey vergelijkt ergens in een artikel het loslaten van de hoefwand bij paarden met ir met het loslaten van de nagels van zijn grootvader die diabetes heeft. Is misschien dus geen slecht idee ook eens die kant op te kijken.

Jaime Jackson beveelt in ¨Founder, Prevention and Cure the Natural Way" aan om een paar handjes haver over het hooi te strooien. Hij zal daar ook zo zijn redenen voor hebben.

@Joop: De paarden bij jou lopen continue op het gras en dat is ander gras (met meer kruiden?) dan wat wij hier hebben. Bovendien staan er ook veel bomen om en op het land. Veel boomvruchten en blad hebben een ontstekingsremmende werking. Eten jouw paarden wel enkel gras, kruiden en hooi? Wat voor kruiden groeien er bij jou op het land, wat voor grassen? Wat eten de paarden van de bomen? Mijn fjorden zijn gek op het blad van de populieren wat in de herfst ons land op waait. Populier is net als wilg ontstekingsremmend. Berk is ontstekingsremmend. Paardenkastanje verbetert de werking van het lymfestelsel door de erin aanwezige aescine. Waarom heet het paardenkastanje (Aesculus hippocastanum)? Zijn de meningen over verdeeld, sommigen beweren dat het komt door het hoefijzervormige litteken dat ontstaat als de bladeren afvallen, anderen omdat in Turkije en Perzië kastanjes aan drachtige merries werden/worden gevoerd. En waarom is dat dan? Gaat dat om de aescine of om het zetmeel, wat zit er in kastanje wat goed is voor drachtige merries? Zwangere vrouwen ontwikkelen vaak spataderen, iets waar Paardenkastanje tegen kan helpen. Zou dat bij drachtige paarden ook zo zijn? (En nu geen kastanje gaan geven aan zwangere vrouwen, want dat is bepaald niet veilig!!)
De paarden bij jou eten dus uiteindelijk wat het seizoen hen biedt en dat lijkt mij heel erg prima! Maar dat is niet te vergelijken met een paard wat hier hooi gevoerd krijgt wat in de vroege zomer is geoogst van een ingezaaid land. Daar is niets natuurlijks aan.

Beweging is heel nodig! Maar hier wordt gesproken over shetlanders die niet meer willen/kunnen bewegen, ondanks goede zorgen. Waar komt dat door? Wat is de oorzaak daarvan? Je kunt moeilijk van mensen verwachten dat ze juist op het koudste moment van het etmaal, de vroege morgen, met hun shetlander gaan wandelen om de voetjes warm te houden en deze dieren doen dat echt niet uit zich zelf! Als het dan helpt om de benen van buiten af warm te houden, waarom zou je dat dan niet proberen? Misschien kunnen zo veel meer shetlanders geholpen worden. En waarom zijn het juist de shetlanders die problemen krijgen? Kunnen die wel voldoende bewegen in hoge sneeuw, worden de benen niet veel kouder dan bij een groter paard?

Vaak waren deze pony´s al ir voor ze bij de huidige eigenaar terecht kwamen. Het dieet aanpassen neemt de ir niet weg, maar zorgt alleen voor minder symptomen. Waarom gaat het op datzelfde dieet in de winter dan toch fout? Wat is er dan anders?

M.a.w.: Ik blijf barstensvol vragen zitten. En die mogen m.i. best gesteld worden. Als we stoppen met nadenken, komen we nooit tot oplossingen.

Mijn fjorden doen het prima ´s winters op alleen hooi en een kopje lijnzaad. Maar dat hoeft voor andere paarden helemaal niet op te gaan.

Els.
***Medicus curat, natura sanat***
Volg datum > Datum: dinsdag 4 januari 2011, 12:344-1-11 12:34 Nr:221856
Volg auteur > Van: Els Kleverlaan Opwaarderen Re:221855
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Hoefbevangen, wisselend klachten Structuur

Els Kleverlaan
Heerhugowaard
Nederland

Jarig op 23-2

2224 berichten
sinds 17-10-2005
muriel schreef op dinsdag 4 januari 2011, 12:00:

>
> Mischien heel raar gedacht maar zou wat bij mensen wintertenen en
> winterhanden veroorzaakt. Dus de bloedvaten die door een verstoring
> verkeerd gaan werken bij koude
> waardoor zwellingen/blaarvorming, zeer gevoelig worden etc. niet ook het
> geval zijn bij paarden die gevoelig worden voor koude/sneeuw.

Daar ben ik ook al mee bezig geweest:

Citaat:
Onder wintertenen die ook wel perniones of erythema pernio (Engels: chilblain) worden genoemd, wordt verstaan: in koude jaargetijden optredende, pleksgewijze roodheid en zwelling, gepaard gaand met jeuk, branderig gevoel en pijn. Het verschijnsel komt vooral voor aan de strekzijde van tenen, vingers (winterhanden) en aan de oren, maar ook elders op het lichaam.
Kou is de belangrijkste factor bij het ontstaan van perniones. De theorie waarmee perniones worden verklaard is dat niet zozeer de temperatuur, maar vooral de vochtigheidsgraad van de koude lucht een rol speelt omdat er een betere koudegeleiding is in een vochtig milieu. Koude veroorzaakt normaliter contractie van de arteriolen en venulen in de huid en verwijding van het capillaire vaatnet; bij verwarming treedt het omgekeerde op. Dit regulatiemechanisme van hypo- en hyperperfusie functioneert in bepaalde omstandigheden niet adequaat, waarbij vooral de venulen te traag op temperatuurwisselingen reageren. Hierdoor kan op capillair niveau stasis en stuwing ontstaan. Op den duur kan dit leiden tot beschadiging van het vaatendotheel, vasculitis en chronische ontsteking van het subcutane weefsel en de huid. De pleksgewijze roodheid, zwelling, jeuk, branderig gevoel en pijn zijn hiervan de waarneembare gevolgen.
Einde citaat.

En dan denk ik meteen weer aan de Paardenkastanje. Die bevordert en versterkt de veneuze afvoer en het lymfestelsel. Maar mijn kennis reikt (nog) niet zo ver dat ik dat ook al durf aan te bevelen ...

Els.
***Medicus curat, natura sanat***
Volg datum > Datum: dinsdag 4 januari 2011, 12:444-1-11 12:44 Nr:221857
Volg auteur > Van: Els Kleverlaan Opwaarderen Re:221854
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Hoefbevangen, wisselend klachten Structuur

Els Kleverlaan
Heerhugowaard
Nederland

Jarig op 23-2

2224 berichten
sinds 17-10-2005
Piet schreef op dinsdag 4 januari 2011, 11:44:

> Goeie vragen, absoluut.
> Ik geloof niet dat je een been van een paard , ook niet van een Shet warm
> kunt houden door er van buitenaf iets isolerends op te leggen.

Om heel eerlijk te zijn heb ik daar evenmin veel vertrouwen in. Maar niet geprobeerd is ook mis! En ik kan me heel goed voorstellen dat degenen die deze problemen met hun shetjes hebben alles willen proberen om de beestjes beter te laten functioneren.

> Mijn Minatje, die net zo breed als lang is en waar je toen al die sneeuw
> gevallen was aan een soort tankval als spoor door de diepe sneeuw kon
> zien waar ze geweest was, heeft nooit last. Zou het en dan doe ik er nog
> een vraag bij, het juist niet zo zijn dat staan in de sneeuw, terwijl je
> vrij kunt bewegen juist ook een isolerend effect heeft en dat daarom de
> pootjes juist warm blijven?
>

En mijn vragen: Waarom heeft Mina geen last? Wat is er anders in of om haar waardoor ze gezond blijft? Wat eet ze naast gras en hooi? Ik weet dat ze wel eens uitbreekt, wat eet ze dan? Blad, kruiden? Wat zou er gebeuren als we één van de probleem-shetten bij jou zouden neerzetten of wat zou er gebeuren als Mina op de plaats van die andere shetten komt te staan?
Het is m.i. zowel de omgevingsfactor (voeding, plaats) die een rol speelt als de interne factor (ir of wat anders).

Els.
***Medicus curat, natura sanat***
Volg datum > Datum: maandag 17 januari 2011, 14:2017-1-11 14:20 Nr:222628
Volg auteur > Van: Els Kleverlaan Opwaarderen Re:222500
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Voortand afgebroken! ;-((( Structuur

Els Kleverlaan
Heerhugowaard
Nederland

Jarig op 23-2

2224 berichten
sinds 17-10-2005
Tanden en kiezen zijn bij een paard rond het zevende jaar volgroeid en dan volledig in de kaak aanwezig. Door kalkvorming in de holte onder (of boven) de kies/tand wordt deze steeds verder de kaak uitgedrukt, dat zien wij nog als groei. Het kan dus zijn dat op een gegeven moment deze ¨groei¨ stopt, eenvoudigweg omdat er niet meer kies/tand in de kaak aanwezig is. Maar bij welke leeftijd dit gebeurt, is afhankelijk van de slijtage. Bij grote slijtage zal de tand/kies eerder ¨op¨ zijn.
(Opgezocht in ¨Anatomie van het paard; K.D. Budras)

Els.
***Medicus curat, natura sanat***
Volg datum > Datum: dinsdag 18 januari 2011, 15:0318-1-11 15:03 Nr:222698
Volg auteur > Van: Els Kleverlaan Opwaarderen Re:222693
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Kieskeurig Structuur

Els Kleverlaan
Heerhugowaard
Nederland

Jarig op 23-2

2224 berichten
sinds 17-10-2005
Mijn fjorden zijn bepaald niet kieskeurig, maar wel heb ik er één die altijd wat mager blijft en vaak diarree heeft. Hij krijgt bietenpulp met een kopje lijnzaad bijgevoerd naast het hooi. Vanwege de diarree gaf ik hem al een hele tijd ook wat curcuma door de slobber, maar dat gaf niets. Vorige week ben ik begonnen met een theelepel kaneel en een theelepel gemberpoeder door zijn slobber te doen, met het idee dat dat de spijsvertering wat opwarmt. Sindsdien likt hij zijn emmer echt tot de rand toe uit en dat deed hij daarvoor niet, dan bleef er vaak een restje in zitten. Schijnbaar vindt hij de kaneel en/of de gember dus erg lekker. En nog een pluspunt, ik vind geen platte mest meer!

Els.
***Medicus curat, natura sanat***
Volg datum > Datum: dinsdag 18 januari 2011, 18:5218-1-11 18:52 Nr:222716
Volg auteur > Van: Els Kleverlaan Opwaarderen Re:222701
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Kieskeurig Structuur

Els Kleverlaan
Heerhugowaard
Nederland

Jarig op 23-2

2224 berichten
sinds 17-10-2005
Christel Provaas schreef op dinsdag 18 januari 2011, 16:23:

> Jij geeft nooit iets zonder reden! Vanwaar de gemberpoeder en vanwaar de
> kaneel?
> Kaneel doet iets suikerstofwisselingsachtigs, toch?

Eigenlijk dit keer gewoon een beetje op gevoel :-8

En een beetje Chinees gedacht. Koude/vocht in de spijsvertering zorgt vaak voor diarree. Kaneel en gember zijn allebei verwarmend. Zwarte peper bijvoorbeeld ook, maar dat is dan weer té heet.
Ik vind Boully er altijd wat kouwelijk, nat uit zien. ´t Is niet dat ´ie het koud heeft, hoor, maar hij oogt zo vodderig. Willem heeft een veel sterkere, warmere uitstraling.

Er is met betrekking tot kaneel onderzoek gedaan naar de invloed op de insulinegevoeligheid van de cellen. Het zou daar een goede invloed op hebben, zorgt voor een snellere opname van glucose in de cellen door inwerking op de insulinereceptoren en verlaagt zo de glucosespiegel. Maar geen van deze onderzoeken is ¨officieel¨ volgens het boekje gedaan en daarom mag je ze niet als ¨bewijsmateriaal¨ gebruiken.

Els.
***Medicus curat, natura sanat***
Volg datum > Datum: dinsdag 18 januari 2011, 23:0518-1-11 23:05 Nr:222739
Volg auteur > Van: Els Kleverlaan Opwaarderen Re:222725
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Kieskeurig Structuur

Els Kleverlaan
Heerhugowaard
Nederland

Jarig op 23-2

2224 berichten
sinds 17-10-2005
Nils Vellinga schreef op dinsdag 18 januari 2011, 20:14:

> Els Kleverlaan schreef op dinsdag 18 januari 2011, 18:52:
>
>> En een beetje Chinees gedacht. Koude/vocht in de spijsvertering zorgt vaak

>
> Nils en Olly :-)
> Creatief met IJzer,
> maar niet aan mijn paard

Alleen Boully, het wat magere paard, krijgt het. Willem krijgt geen slobber bij, heeft ´ie echt niet nodig :-P
Boully krijgt de kaneel en gember nu een week. Het viel een dag of wat terug al op dat de mest steviger werd. Maar ik houd een slag om de arm. Hij staat momenteel ook niet op het gras. Aan de andere kant is dat al vanaf de sneeuwval, dus niet van de laatste dagen en ook op hooi bleef hij diarree houden. Niet continue, maar je vond toch 2 á 3 hele platte hopen per dag en de rest was ook niet heel mooi.
Willem heeft daar nooit last van, die draait altijd mooie vijgen.

Els.
***Medicus curat, natura sanat***
Volg datum > Datum: woensdag 19 januari 2011, 12:2619-1-11 12:26 Nr:222761
Volg auteur > Van: Els Kleverlaan Opwaarderen Re:222741
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Kieskeurig Structuur

Els Kleverlaan
Heerhugowaard
Nederland

Jarig op 23-2

2224 berichten
sinds 17-10-2005
Jacqueline v d Berg schreef op woensdag 19 januari 2011, 7:56:


> Waar koop je kaneel en gember in grotere hoeveelheden? Zie me nu niet met
> kleine potjes uit de supermarkt aan de gang :-P
> Hoeveel geef je precies? éénmaal daags een koffielepel van elk?

In zakjes/bakjes van 100 gram bij de Halal-slager. Soms kan je kruiden ook voordeliger bij de natuurwinkel halen dan bij de supermarkt. En je kunt in een toko kijken.

Ik geef 1 x daags een flinke koffielepel, zeg maar formaat eierlepel, van elk.

Nu is het zo dat sommige mensen allergisch zijn voor kaneel, meen dat vooral Japanners er nog al eens gevoelig voor zijn en ik heb geen flauw idee of dat voor paarden ook kan gelden.
En het is natuurlijk de vraag of het bij jou paardje ook helpt. Hangt van de oorzaak van de diarree af.

Els.
***Medicus curat, natura sanat***
Volg datum > Datum: woensdag 19 januari 2011, 12:3419-1-11 12:34 Nr:222764
Volg auteur > Van: Els Kleverlaan Opwaarderen Re:222717
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: clickerratten Structuur

Els Kleverlaan
Heerhugowaard
Nederland

Jarig op 23-2

2224 berichten
sinds 17-10-2005
Zag een tijdje terug op tv ook ratten die landmijnen opspoorden. Lieten ze aan een lijn heen en weer lopen over het gebied wat afgezocht moest worden. De ratten zijn te licht om de mijnen tot ontploffing te brengen, maar ruiken ze wel.

En toen hoorde ik ¨clickclick¨! ;-)

Els.
***Medicus curat, natura sanat***
Volg datum > Datum: woensdag 19 januari 2011, 14:2019-1-11 14:20 Nr:222775
Volg auteur > Van: Els Kleverlaan Opwaarderen Re:222765
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Kieskeurig Structuur

Els Kleverlaan
Heerhugowaard
Nederland

Jarig op 23-2

2224 berichten
sinds 17-10-2005
Monique Meijer schreef op woensdag 19 januari 2011, 12:41:

>
> Mijn vorige paard Indy heb ik enige tijd in overleg met mijn dierenarts
> gember gevoerd ivm problemen met de achterhand, stijfheid en ontstekingen.
> Bij Indy merkte je duidelijk verschil dat ze beter ging lopen.

Gember bevordert de doorbloeding, vooral van de huid en werkt ontstekingsremmend bij reuma en gewrichtsklachten door kou en vocht. (Verhelst)
>
> Een paard gember voeren om het "warm" te krijgen, daar heb ik nog nooit
> van gehoord. Ik weet wel dat het bij mensen voor "hittegolven"
> vergelijkbaar met overgangsklachten kan veroorzaken. Ook kan het een
> branderig gevoel in de maag geven en een branderig gevoel bij een grote
> boodschap op de WC. Het helpt vooral pijn in de knieen bestrijden en
> ontstekingen tegen te gaan. Mijn moeder neemt enkele weken gember en last
> dan een pauze in. Ze kan 1 tot 2 dagen na de eerste dosis veel beter lopen
> en heeft nauwelijks pijn meer. Na enkele dagen krijgt ze hittegolven en
> problemen met de grote boodschap. Ze gaat voorzichtig met de dosis om.

Komt uit de TCM (Traditional Chinese Medicine). Volgens de TCM is de ¨Drieverwarmer¨ of ¨Triple Burner΅ een belangrijk onderdeel van de spijsvertering. Is de spijsvertering te koud, dan kunnen allerlei klachten ontstaan. Kruiden als kaneel, gember en zoethout werken allemaal verwarmend op de spijsvertering.
Ik eet zowel ´s morgens als ´s avonds een theelepel gember en een theelepel kaneel door mijn ontbijt cq toetje en heb geen last van mijn maag of van opvliegers en dat terwijl ik in de overgang ben. (Volgens Verhelst zou gember juist maagzweren voorkomen, maar je mag het niet gebruiken als er al maagzweren aanwezig zijn, vanwege de bloedverdunnende werking.)
¨Problemen met de grote boodschap¨ wijst er m.i. op dat het dus inderdaad stoppend werkt. Niet handig als je een normale stoelgang hebt, maar misschien wel handig bij chronische diarree?
>
> Momenteel wordt gewaarschuwd dat een te grote dosis en lang achtereen
> gember geven maagzweren en koliek kan veroorzaken. Paarden die gember
> krijgen bloeden heftiger tijdens operaties, aangezien gember een
> bloedverdunnende werking heeft.

Heel veel kruiden en voedingsmiddelen werken bloedverdunnend. Ook lijnzaad en lijnolie bijvoorbeeld. Altijd met mate gebruiken en niet langer dan nodig is.
>
> Nu heeft Indy helaas aan een verschrikkelijke koliek moeten overlijden en
> dat zet mij toch aan het denken....
>
> Monique

Met ¨Verhelst¨ bedoel ik dat ik die info uit het Groot Handboek Geneeskrachtige Planten, geschreven door Dr. Verhelst heb.

Els.
***Medicus curat, natura sanat***
Volg datum > Datum: woensdag 19 januari 2011, 16:4519-1-11 16:45 Nr:222781
Volg auteur > Van: Els Kleverlaan Opwaarderen Re:222780
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: nog heel even over lijnzaad Structuur

Els Kleverlaan
Heerhugowaard
Nederland

Jarig op 23-2

2224 berichten
sinds 17-10-2005
Fem schreef op woensdag 19 januari 2011, 16:36:

>
> A horse doesn't care how much you know, but he
> knows how much you care !

Wat een onwijs gave foto bij je naam!

Zou je een prachtig abstract schilderij van kunnen maken! (´k Heb daar helemaal geen verstand van, maar als je de vlakken in een egale kleur schildert, lijkt het me echt wel wat te worden.)

Els.
***Medicus curat, natura sanat***
Volg datum > Datum: donderdag 20 januari 2011, 11:1920-1-11 11:19 Nr:222856
Volg auteur > Van: Els Kleverlaan Opwaarderen Re:222853
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: koliekvirus? Structuur

Els Kleverlaan
Heerhugowaard
Nederland

Jarig op 23-2

2224 berichten
sinds 17-10-2005
Geen ervaring mee. Het kan natuurlijk door het voer komen, maar dan zou ik verwachten dat ze het meer allemaal tegelijk krijgen.
Buikgriep bij de mens kan veroorzaakt worden door bijvoorbeeld een virus, bacterie of parasiet. Die wordt dan van mens op mens overgegeven. De ene mens met veel weerstand wordt er niet of nauwelijks ziek van, iemand met minder weerstand kan er heel erg ziek van worden.
Koude verlaagt de weerstand over het algemeen, vandaar dat er ook meer mensen in de winter griep krijgen dan in de zomer.
Het zou m.i. dus best kunnen dat er een soort buikgriepje rondwaart tussen de paarden.

Els.
***Medicus curat, natura sanat***
Volg datum > Datum: vrijdag 21 januari 2011, 10:4821-1-11 10:48 Nr:222953
Volg auteur > Van: Els Kleverlaan Opwaarderen Re:222944
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Kieskeurig Structuur

Els Kleverlaan
Heerhugowaard
Nederland

Jarig op 23-2

2224 berichten
sinds 17-10-2005
Monique Meijer schreef op vrijdag 21 januari 2011, 9:12:

>
> Op advies van een dierenarts die daar al enkele jaren onderzoek naar doet
> heb ik regelmatig pauzes van enkele weken ingelast om haar weer
> "gembervrij" te krijgen. Op een gegeven moment schijnen bij een paard de
> nadelen van gember te overheersen (koliekgevoelig, etc). Er was toen nog
> te weinig van bekend hoe een paard op lange termijn zou reageren, maar bij
> Indy was het het proberen waard, gezien haar problemen. Indy haar koliek
> was ongewoon heftig, geen kanteling van de darm, mijn dierenarts had
> zoiets nog niet eerder meegemaakt. Vandaar dat ik aan de gember zit te
> denken.
>
> Monique

Dan maar beter geen gember geven aan paarden, of alleen maar heel kort.

Ben er nog naar aan het zoeken geweest, kan geen onderzoek vinden dat e.e.a. bevestigt, maar toch maar het zekere voor het onzekere nemen.

Kwam wel een PDF tegen met allerlei Chinese kruidenrecepten voor paarden met diarree en daar zit wel geregeld gember in, maar dan is het een onderdeel van een recept met 5 of meer kruiden.

Els.
***Medicus curat, natura sanat***
Je leest nu alle berichten van "Els Kleverlaan"
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
2224 berichten
Pagina 99½ van 149
 InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!

Deelnemers online: 0 verborgen deelnemers.
contact