Toevallig heb ik het een tijdje geleden met 'iemand' over trainen gepraat en toen kwam daar travers een beetje aan bod. Zij vertelde mij dat er een soort reflex was om het buiten achterbeen tijdens de travers te 'activeren'.
Puur toeval kwam ik tijdens het rondneuzen op YouTube een video tegen waarin verteld wordt over die soort van reflex.
Het gaat om dit filmpje, van Marijke de Jong, vanaf ongeveer 2.30 min.
http://www.youtube.com/watch?v=qNTMWh43stwZe laat de wervels zien, en daarna heeft ze het over harde bobbels, tussenwervelschijven.
Zij geeft aan dat door het duwen op een tussenwervelschijf (tijdens beweging) er een reflex ontstaat in de ruggegraat (en blijkbaar activeert dat het buitenachterbeen).
Nu was ik benieuwd hoe dit fysiek in elkaar zit, ik volg het niet helemaal.
Ik weet dat de halswervels van een paard redelijk 'onderin' de hals liggen. De eerste wervels zijn net wat anders, maar daar gaat het hier zeker niet om, ze duwt op een andere hoogte. De andere halswervels hebben gewoon dwarsuitsteeksels met twee tubercula (uitsteeksels) en lijken mij iets 'platter' gebouwd dan bij de mens.
Ik snap die uitleg niet.
Als de tussenwervelschijven zo simpel te palperen zouden zijn, dan zou bijna iedere ruin die houd van een potje stoeien toch wel een hernia moeten oplopen in zijn leven?
Is dit dan geen vreemde uitleg, of hoe zit dit?
Ik zal vast ergens iets heel essentieels missen, maar ik zou niet weten waar...
Wie kan mij hier meer over vertellen?