Kaat_E schreef op zondag 20 februari 2011, 22:07:
>
> Vitamine E en en selenium in de gaten houden met regelmatig
> bloedonderzoek, volgens de DA, maar aangezien ik toch ook niet zomaar wil
> gaan prikken, mijn vraag of iemand hier ervaring mee heeft, symptomen die
> - zonder bloedanalyse dan - ook op tekort kunnen wijzen.
> Indien niet, zal er dus zeker periodiek geprikt worden.
5.3.7 SELENIUM.
Selenium (Se) speelt evenals vitamine-E een rol bij de spierstofwisseling. Selenium en vitamine-E kunnen elkaar (gedeeltelijk) vervangen.
-knip-
Als gebrekverschijnselen kan men bij jonge en soms ook bij oudere dieren zien dat zij pijnlijke spieren en een stijve gang hebben. Soms zijn zij kreupel en veulens hebben moeilijkheden bij het zuigen door een torsie (draaiing) van de nek.
In de praktijk wordt vanwege de giftigheid van selenium eerder naar de
vitamine-E-voorziening gekeken dan naar de seleniumvoorziening. Het is het gemakkelijkst om er voor te zorgen dat er voldoende vitamine-E in het rantsoen aanwezig is.
Veel belangrijker dan een seleniumtekort is een seleniumovermaat. In gebieden met chemische industrie komen zo nu en dan verschijnselen van seleniumovermaat voor, zoals slechte hoeven, haarverlies (voornamelijk van manen en staart) en kreupelheden.
Het verschil tussen de hoeveelheid selenium die het dier nodig heeft en de hoeveelheid die vergiftiging veroorzaakt is relatief klein. 3 tot 4mg selenium per kg droge stof veroorzaakt reeds vergiftigingsverschijnselen.
-knip-
De behoefte aan vitamine-E stijgt als het rantsoen voedermiddelen met veel onverzadigde vetzuren bevat. Voedermiddelen met veel onverzadigde vetzuren zijn o.a.
lijnzaad, levertraan, zemelen en jong gras. Door een hoge vitamine-E-gift (tot 4 mg per kg lichaamsgewicht) gedurende langere tijd worden paarden rustiger en krijgen zij een betere eetlust. Rustige paarden gebruiken de beschikbare energie effectiever en hebben daardoor ook betere prestaties dan nerveuze paarden. Ook paarden met beschadigingen van de hartspier hebben baat bij zo’n hoge vitamine-E gift.
-knip-
Groenvoeders bevatten zoveel vitamine-E (ongeveer 400 mg per kg droge stof) dat door 1-2 kg de vitamine-E-behoefte wordt gedekt. Dat houdt ook in, dat als paarden weidegang of vers ruwvoer krijgen, zij nooit extra vitamine-E toegediend behoeven te krijgen.
-knip-
vitamine-E-rijke voedermiddelen, zoals graankiemen, vers ruwvoer of kunstmatig gedroogd gras of luzerne.
Nils en Olly

Creatief met IJzer,
maar
niet aan mijn paard