Marianne schreef op dinsdag, 9 maart 2004, 23:26:
> Hallo allemaal,
>
> ik heb een aardige plek gevonden op het net waar heel veel, goed
> leesbare informatie staat over allerlei voedingsstoffen ( o.a.
> ook de fructose die Ingrid eerder noemde:
>
>
www.ping.be/paardekracht/atleet03.pdf >
> je moet wel een acrobat/adobe reader op je compu hebben om dit
> te lezen.
>
> Groet, marianne
Hoi allemaal,
Ik wil hier graag het een en ander kwijt wat betreft weidebeheer, verzuring en verzuring van onze paarden met alle gevolgen van dien.
De laatste weken heb ik me daar eens grondig in verdiept op vele o.a. buitenlandse sites naar aanleiding van wel of niet zomereczeem bij onze fjordfriezen.
Ten eerste is natuurlijk de kwaliteit van het basisvoer van onze paarden, gras en hooi superbelangrijk. Wat niet iedereen en ik tot voor kort ook niet wist is dat onze Nederlandse bodem, zowel weilanden als natuurgebieden zo gigantisch verzuurd zijn dat veel belangrijke stoffen volkomen ontbreken en giftige stoffen die voor onze paarden nou net niet moeten, zorgen voor een verkeerde stofwisseling in de paarden waardoor ze ontzettend lichamelijk aan het verzuren zijn. Met als gevolg div. problemen en ziektes. De darmen van een paard zorgen voor 90% voor de immuunstoffen en verwerking van verkeerde stoffen in het lichaam. Als de zuurgraad te hoog wordt kunnen de darmen hun werk niet goed doen en gaat de huid het overnemen. ( deze info heb ik van div. sites en is wetenschappelijk onderzocht.)
Waardoor raakt het gras nou zo verzuurd? Behalve zure regen, kooldioxide, landbouwstoffen, fabrieksuitstoot enz. is ook kunstmest een grote boosdoener. Maar... nou komt het. Menigeen weet vast wel dat je in het najaar kalk over het land moet strooien voor een betere bodemstructuur. Ik deed het zelf ook, we zitten hier op veengrond en ondanks kalkstrooien stikt het nog van het mos in de wei. Ik heb afgelopen week een heel gesprek gehad met iemand die veel van paardenvoeding weet en al jarenlang voor zijn werk bodemmonsters neemt zowel bij boeren als voor div. natuurorganisaties in natuurgebieden. Jarenlang is volgens hem en ook door hem geadviseerd om gewone landbouwkalk te strooien tegen bodemverzuring. En nu blijkt dat de bodem daardoor nog meer verzuurde. Door de te snelle werking van die kalksoorten ging de bodemflora en micro organismen nog meer naar zijn grootje. Om een heeeeel lang verhaal kort te houden. Hij adviseerd te bemesten met zeeschelpenkalk ook nu in het voorjaar kan dat nog prima en daarnaast natuurlijke meststoffen te gebruiken zoals gedroogde koemestkorrel, gecomposteerde stalmest of rundergier. Op Google aanklikken en dan zeeschelpenkalk zoeken. Staan veel interessante links over bodembeheer. Terug naar de paarden. Ik heb 2 jaar kuilvoer gevoerd van natuurgebieden. Volgens hem kan ik daar beter mee stoppen. Bodemmonsters hebben aangetoond dat er in die gebieden veel zware metalen zitten zoals nikkel cadmium lood enz. Natuurorganisaties zijn nu al begonnen om op div. gebieden zeeschelpenkalk te strooien om verdere verzuring tegen te gaan. Voor de gezondheid van je paard hoef je echt geen natuurhooi te gaan voeren. Hoe kwam ik erop om van alles uit te pluizen. Door onze paarden zelf. Afgelopen zomer hebben wij met een graafmachine onze rijbak op de kop laten zetten. Er zat prachtig wit zand onder de veen en oerlaag. Op 3 meter diepte zat een spierwitte leemlaag. Deze leemlaag is voor een gedeelte gemengd door de zandbodem zodat er een prima rijbodem ontstond. Tot mijn grote schrik begonnen onze dames een maand geleden in de bodem te spitten en zand te likken. Althans dat dacht ik. Dit hebben ze nog nooit eerder gedaan. Later zag ik dat het niet om zand ging maar om gedeeltes leem. Hun snoet zag volkomen wit en het was er nog moeilijk af te krijgen ook. Komisch gezicht. Nou was het me al opgevallen afgelopen winter dat hun mest af en toe zo zurig rook. Fout dus. Ik heb ze nu op een opschoningskuur staan van fijne groene leem en ze staan nu op voer van de Natuurlijk Weg. Daar zitten ook veel minerale stoffen in waardoor de paarden niet moeten verzuren. Het stomme is dat ik dat eigenlijk wel wist. Ik heb het zo'n 10 jaar geleden ook een paar jaar gevoerd en deed in die tijd met toendertijd onze fjorden zeer intensief mee aan lange afstandswedstrijden.
Gemiddelde snelheden waren 18 tot 22 km per uur over 35 km. Later deed ik de 70 km. Maar onze paarden verzuurden niet of nauwelijks. Daags na een 70 km. liepen ze nog net zo fanatiek. We konden zo weer een 30 km. rijden zonder ook maar het geringste vermoeidheidsspoortje.
Het voer bestond toendertijd uit een behoorlijke hoeveelheid zemelen, een mineraal,kalk,kleimengsel en een kruidenmengsel. Je kon nog iets gemalen graan toevoegen bij extra zware werkzaamheden, maar dat was in verhouding maar heel weinig. ( Een bekertje van 150ml.per dag )
Wat ik onlangs op div. sites tegenkwam is dat als een paard geen goede darmwerking heeft (o.a.) dus te zuur is, dan gaat er bij de vertering in de dunne darm al wat mis, bep. voedingsmiddelen moeten dan door de dikke darm verteerd worden maar die zet het dan in andere stoffen om, dan oorspronkelijk de dunne darm zou doen. ( Ik zeg het maar even heel simpel ) Gevolg stofwisselingsprobleem. Behalve de graskwaliteit, kunstmest e.d. zorgt ook een verkeerde
krachtvoergift(vaak te veel), wormmiddelen, en medicaties voor verzuring van het paardenlichaam. Ik ben heel benieuwd hoe onze meiden deze zomer gaan wat betreft het schuren. Ik ben nu bezig om dus hun inwendige wat basisch in plaats van te zuur te krijgen. Verder krijgen ze lijnzaadolie bij, en kieselgur, dat heb ik via Duitsland laten komen en staat bekend om zijn zuiverende werking en anti-jeuk werking. Het is een produkt wat uit de aarde gewonnen word en rijk is aan div. mineralen waarvan het meest silicium. Op div sites in Duitsland kan je info vinden over Kieselgur.
Ik heb ook al regelmatig gehoord dat bijv. mok eigenlijk van binnen uit komt, zodra de stofwisseling oke is, verdwijnt de mok. In hoeverre dit ook opgaat voor
hoefbevangenheid en zomereczeem. I don't know, maar ik vind het toch wel een opmerkelijk iets om eens wat langer over na te denken. Het vreemde van bijv. zomereczeem is dat het een steeds groter probleem wordt en zelfs paarden die het nog nooit gedaan hebben kunnen op bijv. hun 20ste alsnog beginnen.
Ik vind het verzuringsverhaal nog zo gek niet, bij mensen is al heel lang bekend als de Ph waarde in het lichaam niet goed is er allerlei klachten kunnen ontstaan, bijv. immuniteitsproblemen. Tjee wat een lang verhaal, ik stop er maar 's effe mee.
Groetjes Henny