InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
1379 berichten
Pagina 91½ van 92
Je leest nu alle berichten van "Anita Cats"
Volg datum > Datum: zaterdag 26 maart 2011, 20:1126-3-11 20:11 Nr:227054
Volg auteur > Van: Anita Cats Opwaarderen Re:226902
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Slimpie Structuur
Anita Cats
Nederland


1379 berichten
sinds 1-7-2007
Ik ga nooit meer achter een paard aan.
Het is al eerder geschreven, ik ga zodra er iets, van mij af gebeurd, iets wegdraaien, is het extreem van me weg maak ik me kleiner. En heb uiteraard altijd wat lekkers. De nuanes lichaam kunnen nihil zijn bij goed getimed hoeft een ander niet eens te zien wat er gebeurd was. Maar dat hoeven we jouw toch niet te vertellen Piet ;-) .
De eigenaar van de merrie was er wel eens "jaloers" op dat ze voor mij nooit meer wegliep. Ze is helaas nu weg, kon er alles mee :-( . Ben nu met een gevoelige E pony bezig, en verwen haar mateloos, als ze alleen maar naar me kijkt krijgt ze al wat lekkers. Ze loopt naar waar ik ben.
Ik ben er trouwens om de dag. Hoe gaat dat bij jullie, hoe gaat je vader er mee om, en hoe vaak kom je er zelf? Kan me voorstellen dat als het niet regelmatig geoefend wordt/ paard in handen is, het ook niet geroutineerd gaat, of is er iets veranderd....?.
Heb vandaag met de pony aan de lange lijn, met longeerzweep staan zwaaien, vorige keer zwaaide ze, en zei oke ik ga weer. Vandaag zette ze elke keer weer een stap naar "ons" toe, click etc. Ik kan nu ook lichtjes knallen :-) zonder vluchtgedrag.
Volg datum > Datum: woensdag 25 mei 2011, 16:2425-5-11 16:24 Nr:230253
Volg auteur > Van: Anita Cats Opwaarderen Re:230236
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: In de war; de zit. Structuur
Anita Cats
Nederland


1379 berichten
sinds 1-7-2007

Werken aan romp stabiliteit. Als je je romp stabiel hebt dan kan je gecontroleerd bewegen. Als je een sport goed wilt beoefenen heb je rompstabiliteit nodig voor balans geen overbelasting en gecontroleerde bewegingen. Dus train je spieren van je onderrug buik bekken etc. Niet 1 spiergroep maar allemaal, rondom. De dwarsgestreepte spieren schijnen juist de spieren te zijn die je moet trainen. Een wasbordje is prachtig, maar alleen die spiergroep ontwikkelen helpt je ook niet verder.
Juist zitten is recht, aangespannen en ontspannen. Scheef zitten kan je middels zonder beugels rijden ondervinden. en verhelpen. Zorg dat je een lang been hebt = ontspannen.in de lies en los bij de knie.
Rij als je geen spiegels hebt veel rechte lijnen, van het ene punt naar het andere blijf gefocust op dat punt. Veel mensen kijken naar de grond, let op dat je tussen de oren kijkt, kin omhoog. Alleen al je hoofd houding werkt door in het paardenlichaam.
Volg datum > Datum: donderdag 26 mei 2011, 12:1226-5-11 12:12 Nr:230305
Volg auteur > Van: Anita Cats Opwaarderen Re:230294
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: In de war; de zit. Structuur
Anita Cats
Nederland


1379 berichten
sinds 1-7-2007

Een holle rug is niet aan te bevelen. Juist een rechte houding zorgt voor de juiste balans en juiste drukverdeling op je gewrichten. Als je niet rechtop zit staat loopt ....en dat standaard doet kan overbelasting het gevolg zijn. Je forseerd daar n.l. bepaalde gewrichten mee. Holle rug is bekken naar voren. Als ik rechtop wil zitten, dan span ik mijn buikspieren aan, buik in, heb een rechte ruggegraat en heb ontspannen armen schouders, kin omhoog , let trouwens op dat je niet je hoofd naar voren brengt daar verander je je hele houding mee, en controle oefeningen blijven uitvoeren, zo loop zit je niet altijd, onderhouden dus. Het is veel makkelijkere om het allemaal te laten hangen....
Volg datum > Datum: donderdag 26 mei 2011, 21:1626-5-11 21:16 Nr:230365
Volg auteur > Van: Anita Cats Opwaarderen Re:230360
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Bit manegetest Structuur
Anita Cats
Nederland


1379 berichten
sinds 1-7-2007
Spirithorses schreef op donderdag 26 mei 2011, 20:10:

> Ans Jondral schreef op donderdag 26 mei 2011, 20:00:
>
>>

> muur gezet en je hebt maar te accepteren wat anderen op dat moment van
> jouw bedrijf vinden. Ik ga de overige reacties eens afwachten.....
>
> Groet, Pien

Ik lees hier dat een handjevol eigenaren geen toestemming wilde geven anders juridische stappen gingen ondernemen. Zover was het nooit gekomen en alle testen zijn gepubliceerd lees ik.
Ze laten je de test lezen, hoor en wederhoor, om feitelijke onjuistheden te corrigeren. er is ruimte voor nuanceringen. De belangrijkste zaken plukken ze eruit.

Ik begrijp eruit dat je punten op verschillende onderdelen krijgt welke uitgesplitst worden. Aan de hand van de punten krijg je 1 of 4 sterren.
De punten zijn voor ieder te lezen. Stands vinden ze onacceptable, maar paardenwelzijn is meer dan afmeting stal, weide sociaal contact. etc.

Er zijn er verschillende geweest die niet mee wilde werken er mochten geen foto's gemaakt worden, die hebben ze wel gemaakt met o.a een telelens. Ik begrijp uit dit artikel dat ze de artikelen zo wie zo plaatsen.
Dit staat trouwens in Bit jubileum 15 jr.
Volg datum > Datum: woensdag 1 juni 2011, 15:461-6-11 15:46 Nr:230750
Volg auteur > Van: Anita Cats Opwaarderen Re:230747
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Stil staan bij opstappen Structuur
Anita Cats
Nederland


1379 berichten
sinds 1-7-2007

Fijn dat je je paard mee naar huis kan nemen.

Ik weet dat we lang niet alle signalen kunnen opvangen, maar heel veel wel.
let voortaan goed/beter op je paard. Veel signalen geven aan dat er nog spanning is/ nog geen acceptatie. Oren ooguitdrukking iets onrustig in de beweging, staart. het is heel goed mogelijk om het alleen te doen. Ik wil het juist altijd alleen doen.
Als jij consequent en rustig bent, komt de band met je paard snel, maar dan moet je wel duidelijk en consequent zijn, anders weet hij niet waar hij aan toe is en krijg je het niet helemaal goed. En ik ga voor helemaal, dan moet je wel bewust handelen.

Ha, ik weet nog de keer dat ik stapsgewijs ging opstappen en mensen even verderop, dachten dat ik niet op het paard kon komen, terwijl ik de stap waar ik was, b.v. nog het hangen en nog geen been erover aan het herhalen was.
Je kan de rust bewaren door je paard te laten wennen aan de nieuwe stap. Als die bevestigd is, kan je verder. Een langzame opbouw zorgt voor een soliede eindresultaat.
Extra, neem ik mee een opstap, zodat het paard vanuit die positie, ons wat hoger, rustig blijft, het opstappen gaat ook makkelijker zonder teveel hangen.
En ook de rechterzijde meenemen. De andere kant is een heel ander verhaal voor het paard. Er zijn paarden die omdat dat weer heel vreemd is, onrust vertonen.
Volg datum > Datum: woensdag 8 juni 2011, 16:558-6-11 16:55 Nr:231122
Volg auteur > Van: Anita Cats Opwaarderen Re:231118
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Chris Irwin, clinic Structuur
Anita Cats
Nederland


1379 berichten
sinds 1-7-2007
>
> Peet, accordeon effect is dus niet de juiste term, misschien is het eerder
> een domino effect? Kun jij het even uitleggen? Ik vind het namelijk
> nergens meer terug in m'n nota's. Even proberen te formuleren wat ik
> onthouden had, maar daar ongeveer kwam het op neer:
> Het had te maken met druk (bitloos) op de neus tov de kandare, dat zou de
> eerste halswervels teveel op elkaar drukken en daar alle wervels in
> verbinding staan met elkaar ook een inwerking hebben op de rest van de
> wervels...kun jij even verder aanvullen aub?

De accordeon kan ik wel wat mee.
Als je het paard vwnw rijdt, hij neemt de hand mee/ je kan het paard verlengen, gaan de wervels verder uit elkaar, rijdt je meer naar de verzameling, het terug rijden komen de wervels weer dichter naar elkaar toe.
Kan je je paard helemaal niet vwnw rijden, heeft hij een eigen aangenomen houding en wil hij niet strekken of omdat hij stijf is of hij wil zich niet overgeven/spanning en je blijft daarmee rondrijden,er komt geen verbetering dan kunnen de wervels juist tegen elkaar aan komen, en dan heb je de poppen aan het dansen. De opgedrukte houding

Wat het allerbelangrijste is in de training met je paard, is je paard kunnen laten ontspannen. Zodat je de hals (wat dan gelijk de hele ruggegraat betekent) daarvan uit kan verlengen.
Ook dat heeft te maken met een aktieve achterhand, anders blijven ze nog net daar lopen zonder zich echt te verlengen. Ze gaan voor de makkelijkste weg. Heb je zelf geen idee waar je mee bezig bent, kan je niet zien of het paard losgelaten loopt, zie en voel je het verschil tussen de aangenomen houding en een handmeenemende houding niet dan hoor je geen paard te trainen.
Als je dat met het ene hulpmiddel niet lukt blijf daarin niet doorgaan maak zoek hulp of probeer een andere manier.

Het uitvissen is lastig omdat er veel verschillende methodes zijn, ik zou lekker gaan oefenen, en lessen nemen veel naar clinics etc, zodat je verschillen gaat zien. Door te doen ga je ze voelen, en de verschillende methodes zorgen ervoordat je je eigen weg gaat vinden.
Volg datum > Datum: donderdag 9 juni 2011, 13:599-6-11 13:59 Nr:231170
Volg auteur > Van: Anita Cats Opwaarderen Re:231127
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Chris Irwin, clinic Structuur
Anita Cats
Nederland


1379 berichten
sinds 1-7-2007
>
> Ik vind dat dressuurgedoe en alle termen knap ingewikkeld.
> Vraagje: als je nu gewoon lekker ontspannen zit op je paard, je maakt een
> buitenrit door wat heuvelachtig/bergachtig gebied, zoals ik doe. Ik houd
> daar bij een losse teugel, blijf van zijn hoofd eigenlijk af, hij zoekt
> zelf zijn evenwicht en zijn weg over stenige ondergrond. Hoe verkeerd is
> dat dan???????? Ik loop er trouwens ook nog regelmatig naast. Gevoelsmatig
> is daar helemaal niks mis mee, zo beweegt hij zich ook als ik er niet op
> zit. Wat zie ik verkeerd?

Je kan er heel moeilijk over gaan doen, maar het is eigenlijk vrij eenvoudig.
Vergelijk het met jezelf. Een gespannen houding zorgt ervoor dat je er last van gaat krijgen. Ongelijke belasting zorgt voor overbelasting de andere zijde. Spanning vermindert plezier.
Houd het simpel. Door onzekerheden ga je je vanalles afvragen, maar met nuchter nadenken kom je erg ver.

Ze zeggen dat het niet veel kwaad kan om alleen maar op een paard te zitten om het zitten, en niet om ermee te gaan werken. Dan moet je toch goed kunnen aanvoelen hoe het paard beweegt. Beweegt hij zich stram, gespannen, vast, kort, onregelmatig, geaggiteerd etc moet je daarop in gaan spelen. Dan is er iets niet goed.
Verstand hebben van waar je mee bezig bent is essentieel om problemen te verhelpen of te voorkomen.
Als ik op een paard zit wil ik controle/kunnen inwerken, is het niet voor de gym dan is het voor de veiligheid. Een paard wat stomp stijf en niet allert is, is veel moeilijker te rijden , minder fijn en minder allert. Veiligheid voor alles. Ik wil dus zowie zo controle over het paard hebben. Ik wil graag dat ze reageren op mijn vraag. Tevens veilig en je bent aan het gymnastiseren.
Niet inwerken gaat het paard zijn eigen ding doen, dat is prima en fijn, maar puntje bij paaltje moet je wel controle hebben, dat bereik je alleen met gehoorzaamheids oefeningen te introduceren. Paard gaat op je letten ze worden steeds handiger en sneller van begrip. Het is een win win situatie.
Volg datum > Datum: vrijdag 10 juni 2011, 13:3410-6-11 13:34 Nr:231214
Volg auteur > Van: Anita Cats Opwaarderen Re:231175
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Chris Irwin, clinic Structuur
Anita Cats
Nederland


1379 berichten
sinds 1-7-2007

Verzameling is doorgaan in de takt maar "terug" galoperen. Zodat het paard opwaarts blijft / gaat galoperen. Gedragen lopen kan je uitbouwen naar uitgestrekte gangen. Vanuit de verzameling of naar de verzameling toe, er weer uit rijden met behoud van de gedragenheid.
Zo kan je het dressuur paard opwaarts met grote goed onder/doorgesprongen galop sprongen laten maken, zonder dat het paard op de voorhand duikt. Als hij niet gedragen loopt valt het paard weer op de voorhand.
Als je zelf de dressuur niet zo ver heb mogen doorrijden kan je het gevoel waarschijnlijk niet plaatsen, maar er is een wezelijk gevoel in een paard wat gedragen loopt, daardoor licht in de hand is kunnen verlengen wanneer je wilt Zonder takt verlies, betekent tevens dat hij aan elkaar loopt / 1 geheel.
Als dit moeilijk te begrijpen is, denk ik dan voor sommige ga je er in verdiepen en ga een paard trainen zodat je dit misschien kan bereiken, eenvoudig is het niet, dan zul je de uitspraken begrijpen.
De biomechanica verteld je hoe het er inwendig uit ziet / eraan toe gaat.
Een dressuur paard willen we meer op de achterhand hebben om het goed uit te kunnen voeren van de oefeningen en behoud van het paard. Een renpaard moet snel lopen. Lange benen, goede baan, lichte jockey, lange hals, grote sprongen, voorwaarts, verlengen.
Volg datum > Datum: woensdag 15 juni 2011, 19:0915-6-11 19:09 Nr:231636
Volg auteur > Van: Anita Cats Opwaarderen Re:231583
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Chris Irwin, clinic Structuur
Anita Cats
Nederland


1379 berichten
sinds 1-7-2007
Hoe en van wie je het oppakt maakt niet uit, als je het maar begrijpt.
Ik snap alleen niet dat het niet bekent was bij je. Wat we een paard leren zijn de gehoorzaamheidsoefeningen en die introduceer je al vrij snel. Het opzij gaan van het paard voor ons.
Met longeren, werken ad hand is dat niet anders. Gaat het paard naar jouw dan kan dat gevaarlijk zijn, ze moeten reageren op jouw taal/ denkbeeldige lijnen, wijken voor druk (op afstand).
Doet een paard dat niet, duidelijker zijn in wat je wilt, bij elk paard is dat weer anders / verschillend van druk, maar uiteindelijk wil je naar zo min mogelijk druk, dat heb je zelf in de hand, moet je zelf uitvogelen, schouders, ogen, afstand, plek.....

Ik vroeg me af of je paard wel in een goede kudde staat voor haarzelf, het is voor haar welzijn belangrijk dat ze een plek heeft die voor haar goed is. Rust, een maatje en ook zij heeft haar functie in het geheel.

Het leek of haar lendenen bol staan, heb ik dat verkeerd gezien?
Een paard door een nauwe opening vragen terwijl er al veel spanning is, is mentaal veel gevraagt, maar is ze fysiek oke? een smalle opening werkt opsluitend kan fysiek ook minder voor haar zijn, wat vluchtgedrag versterkt.

Jouw lesgeefster had/heeft ook problemen met haar?
Ik vraag me af, wat daar de oorzaak van kan zijn, het lijkt me dat als zij een leerling is van deze man, zij ook zo werkt, de denkbeeldige lijnen zijn belangrijk, kan toch niet voor het eerst zijn, dat het paard en jijzelf hiermee in aanraking komen, lijkt mij.
Als het paard maar zijn eigen ding kan doen zonder begeleiding is het niet vreemd dat ze zoekende is naar rust veiligheid.
Volg datum > Datum: woensdag 15 juni 2011, 22:0715-6-11 22:07 Nr:231666
Volg auteur > Van: Anita Cats Opwaarderen Re:231650
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Chris Irwin, clinic Structuur
Anita Cats
Nederland


1379 berichten
sinds 1-7-2007


Ik train op mijn manier en ik heb het idee dat dat goed gaat. Het verdiepen in de biomechanice vind ik erg interessant. Ik zeg niks over deze man, ken hem verder niet, ieder heeft wel iets waar je wat mee kan. En uitgeleerd zijn we nooit ;-)

Wat ik over een rug vh paard weet is dat er niet zo heel veel beweging in zit. Maar de beweging die het paard daar mee kan maken probeer ik zo flexibel mogelijk te maken. het rekken en strekken vandaaruit, het snelle achterbeen die er voor kan zorgen dat het paard zijn rug gaat bollen. Een overbouwt paard, dus een wat lagere/holle rug, juist proberen op te bollen door aktief te maken, zodat het geheel wat 'gelijk" trekt. Een te bolle rug van huis uit, (karperrug) is net als de holle rug, niet de ideale situatie.
Door juiste training kunnen we er toch wat mee, zonder dat het paard er slechter van wordt.

Ik had begrepen uit eerdere mail dat je haar beschermde tegen andere paarden?...maakte daaruit op dat ze zich misschien niet goed kon redden in de kudde. Het was voor mij iets om evt. iemand daarop te attenderen, niet geheel onbelangrijk dat het paard zich goed voelt gedurende de dag.

Wat betreft ervaringen met warmbloeden, ik heb/mag met verschillende paarden trainen, heb net een jonge Houston merrie mogen trainen, maar ben nu met een Friese hengst bezig, om verscheidenheid aan te geven :-)

Veel plezier met je sensibele merrie, en verandering van omgeving kan idd bij weinig ervaring, handjes vol betekenen.
Volg datum > Datum: donderdag 16 juni 2011, 11:4916-6-11 11:49 Nr:231710
Volg auteur > Van: Anita Cats Opwaarderen Re:231673
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Chris Irwin, clinic Structuur
Anita Cats
Nederland


1379 berichten
sinds 1-7-2007
Mode?
Ze willen voor de dressuur een rechthoekigpaard, de rug niet te kort, zodat het de oefeningen ten goede komt. Het nadeel van een langere rug is dat het kwetsbaerder is. Een korte rug daarintegen kan weer voor problemen komen te staan die betrekking hebben op de kortere bewegingen van het bewuste paard minder gymnastisch waardoor de korte rug weer eerder stijf/vast komt te zitten?....
Kennis van zaken hebben is dus belangrijk om gericht te trainen.

Een goed ondertredend achterbeen wat aktief is, is waar ik aan werk. Een flijtig paard, wat alles ten goede komt.
Dat heeft niks te maken met van voren in de krul trekken, maar naar de hand toe rijden, wat betekent dat het paard zich rekt zodat de bovenlijn langer wordt de wervels uit elkaar getrokken worden. Als je dat kan bereiken, kan alleen met een aktief genoeg achterbeen, kan je het paard goed terug rijden met behoud van de juiste aanspanning.
Is te zien aan het totaal plaatje, geen blokkades, zoals achter de teugel, knik in de halswervel, onregelmatig, niet voorwaarts. Lichte aanleuning, takt, alert en flijtig reageren , vanuit de takt weer taktmatig verruimen, is bevestiging van een vw lopend en denkend paard.

Hoe de rug dan ook in elkaar zit, werken aan de juiste spier aanspanning ontspanning, korte spieren lange spieren, alle spiergroepen trainen / afwisselend, is " voorkomen" van overbelasting/verzuring.
Een totaal getraind paard zodat niet bepaalde spiergroepen worden overbelast, maar gelijke belasting.
Balans vloeit voort uit deze training.

De mate in hoeverre het paard gewicht naar de achterhand brengt..., wat belangrijk is is om de constructie voor, zoveel mogelijk te ontlasten. De achterhand kan meer gewicht / kracht wel aan, constructie; (harmonica) SI-heup-knie-sprong-springveren.
Duidelijk is te zien en / of voelen of het paard van de voorhand '"af" is,

Werken aan een gedragen lopend paard. Het achterbeen wat goed ondertreed de juiste aanspanning van de bovenlijn, zorgt ervoor dat het paard de ruiter verantwoord / goed kan dragen. De boog constructie ontstaat door deze training.
Net als dat wij onze kinderen, paard rijden op onze rug, goed kunnen dragen mits we onze rug bollen. En het niet te lang duurt ;-)
Volg datum > Datum: vrijdag 17 juni 2011, 11:5117-6-11 11:51 Nr:231790
Volg auteur > Van: Anita Cats Opwaarderen Re:231729
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Chris Irwin, clinic Structuur
Anita Cats
Nederland


1379 berichten
sinds 1-7-2007
Rompstabiliteit zorgt voor gecontroleerde bewegingen, en om de wervelkolom zo goed mogelijk te kunnen beheersen tijdens inspanning.
Alleen buikspieren trainen zorgt niet voor de balans/stabiliteit, het gaat om het totaal plaatje, de spieren rondom buik bekken en rug gezamelijk, die zorgen voor stabiliteit. Het samenwerken / trainen van deze spiergroepen zorgt ervoor dat de ander niet overbelast word door het opvangen als de andere zijde, als er te weinig kracht is.

Daar komt nog bij dat de buikspieren naarmate de verzameling meer impuls krijg meer aangespannen worden. Een paard wat net in training is/jong paard, kan nooit uitermate goed deze spieren aanspannen, dat is een proces van meerdere jaren.
Goed zorgen voor de aanspanning van de bovenlijn is een vereisde om tot een uiteindelijk goede samenwerking spiergroepen - buik rug bekken- te komen.

Aanspanning buikspieren paard of mens werkt wel anders. Je kan een paard niet even zeggen span ze aan, dat is het proces wat we door moeten lopen, tot uiteindelijk wel op kunnen vragen door de training daarnaar toe.
Je leest nu alle berichten van "Anita Cats"
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
1379 berichten
Pagina 91½ van 92
 InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!

Deelnemers online: 0 verborgen deelnemers.
contact