Tycho schreef op vrijdag over die ouders met de bange pony en de net zo bange dochter.
> Lang verhaal en je hebt er waarschijnlijk niets aan.
Ow jawel, ik heb er wel iets aan. Heel veel zelfs.
Ik snap je volkomen en ik vind je beweegredenen met deze mensen te stoppen heel juist en eerlijk.
Ik kom vergelijkbare situaties maar al te vaak tegen.
Zo werk je met een paard en boek je goede resultaten die door de eigenaar binnen een mum van tijd teniet gedaan kunnen worden.
Ik probeer dit te ondervangen door van te voren een eerlijk en open gesprek aan te gaan, over wat ze kunnen verwachten en over hoe ver ik zelf zal kunnen gaan.
Maar net zo goed wat ze niet van mij hoeven te verwachten en dat er situaties zijn waarbij het voor mij ophoudt.
Zo probeer ik mezelf in te dekken.
Helaas glippen er wel eens tweebeners doorheen, zoals afgelopen maandag het geval was. Ik denk dat bewuste dame zich ernstig heeft laten oml*llen door een andere lesser terwijl ze er zelf nog helemaal niet klaar voor is op een andere manier naar haar paard te gaan kijken.
Dat kan in eerste instantie conflicten bij zo iemand geven, getuige haar reaktie.
Om de vraag van Piet te beantwoorden : Dan ligt daar mijn grens.
Ik reik aan, ik wil het ze desnoods laten zien, maar het zijn
zij die het moeten doen. Het is hun paard en hun verantwoordelijkheid om te leren en te veranderen. Willen ze dat niet, blijven ze kost wat kost doorgaan op de oude voet dan is daar mijn grens. En dat is niet eenvoudig want ik blijf lang zoeken naar het positieve in de hoop er toch nog iets uit te kunnen halen.
Het paard heeft zelden een niet op te lossen probleem. Het is meestal de mens die denkt in zijn patroontjes en deze niet kan loslaten, door welke reden dan ook. Ik ga daarnaar op zoek. Ik verdiep me niet alleen in het paard, alhoewel ik dat eerlijkgezegd vaak nog het makkelijkste vind, maar ik moet vaak ook wat met die eigenaar. Tot op zekere hoogte, en dat al kan confronterend werken en dat moet hij maar aankunnen he.
Dat vervolgens de eigenaar maar even besluit om dat grondwerk maar over te slaan zegt mij een heleboel. Ook dat herken ik, maar daarin ben ik nou weer heel strict : Zonder grondwerk geen rijden ! Ook al is het iets van 1 les, ik wil weten hoe die mens met zijn paard omgaat en dmv grondwerk ben ik daar heel snel achter.
Ik vraag de eigenaar oa zelf het paard te halen en ik kijk hoe hij zijn paard benadert, leidt, hoe het paard volgt en op de eigenaar reageert, en vice versa. Het hoeft niet perfect te zijn, het gaat om de intentie.
En dan nog gaat het soms mis. Je hebt bergen energie in iemand gestoken en plots ontdek je dat hij het niet heeft opgepikt, getuige de 2 mensen waarover ik afgelopen maandag schreef.
Dat blijf ik moeilijk vinden. Want je ziet het niet altijd van te voren.
Net zoals ik soms mensen tegenkom waarvan ik denk : Die leert het nooit, en dan blijkt er een zeer zacht en invoelend persoon onder te zitten die echt vanuit zijn hart het beste wilt met - en voor- zijn paard.
Het blijft wonderlijk, die paardenwereld. Pien