InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
7960 berichten
Pagina 65½ van 531
Je leest nu alle berichten van "e m kraak"
Volg datum > Datum: zondag 20 februari 2005, 3:2820-2-05 03:28 Nr:22772
Volg auteur > Van: e m kraak Opwaarderen
Volg onderwerp > Onderwerp: Hoe kijken jullie daar nou tegen aan 2 (paspoort/chip)? Structuur

e m kraak
Nederland


7960 berichten
sinds 5-5-2004
In samenhang met de vorige post is mij totaal onduidelijk wat nu de praktische functie van het paardenpaspoort en chippen vanuit veterinair opzicht is.

De industrieel agrarische wereld kent de I&R-regelingen, ieder bedrijf heeft een unieke registratie (UBN-nr) met daaraan gekoppeld de identificaties van hun dieren. Als het zo zou zijn dat alleen bioindustrieboeren dieren zouden hebben, dan zou dat systeem sluitend zijn. Weliswaar is iedere burger die toevallig een varkentje houdt officieel "varkensboer" en krijg een halve meter dik dossier in te vullen (is vrinden van me die alles heel net wilden doen echt overkomen), maar dat wordt door velen wijselijk genegeerd en is de burgerlijke ongehoorzaamheid (nmm terecht) groot. Ook mag je officieel geen dier meer vervoeren zonder papierstapel... jaja, daaaaaag... slaap lekker verder daar in Den Haag. Het is ook de oplossing niet. De enige oplossing ligt in volkomen isolatie en quarantaine van het bioindustriele gebeuren zelf, en nog beter de beëindiging van die toch al onrendabele industrietak te beginnen in NL.

Maar beter gauw terug naar ponies ;-)
De paardensituatie is een heel andere. Er is beweerd, en laatst nog door Ormel (CDA) herhaald, dat het paspoort/chip (wordt door LNV ook een I&R-regeling genoemd) handig is bij veterinair beheer (anders dan medicamentcontrôle aan de slachtlijn). Ik zie dat niet... omdat er geen eigenaar (alleen identificatie, geen registratie dus ook geen UBN-nrs) noch plaats aan verbonden is, en paarden zoals we weten tegenwoordig veelal meer rijden dan dat ze lopen. Vooral dat laatste is belangrijk, en een papierstapel voor ieder paardenvervoer lijkt me maatschappelijk en technisch niet haalbaar. Zou daar in Den Haag ooit iemand over nagedacht hebben?.

Misschien dat bijv. Dorien het beter snapt?

Groeten, Egon
Volg datum > Datum: zondag 20 februari 2005, 4:0220-2-05 04:02 Nr:22773
Volg auteur > Van: e m kraak Opwaarderen Re:22684
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: opgezwollen koker.. Structuur

e m kraak
Nederland


7960 berichten
sinds 5-5-2004
Allereerst mijn complimenten voor je weer prachtige beeldspraken.

Inge Teblick schreef op vrijdag, 18 februari 2005, 9:58:

> e m kraak schreef op donderdag, 17 februari 2005, 22:44:
>
>> Is dat een vrijbrief voor "de meeste mensen" om maar ongehinderd
>> door enige kennis door te sukkelen?
>
> Nee, maar je moet de mens wél de kans geven om te kunnen
> groeien. Jij bent ook niet geboren met de wetenschap en kunde
> die je nu hebt. Er zijn paarden geweest die jou hebben geleerd
> wat je nu weet.

Ja. Maar ook een eigen instelling, durven. En nieuwsgierigheid. En je de kop vol lezen. Is nu allemaal alleen maar veel makkelijker geworden met i-net.

>
>> Als mensen niet weten wat met paarden aan te vangen is een
>> merrie net zo lastig als een hengst trouwens (en naar mijn

> individuele situatie voor een individueel paard veranderen met
> stappen die die mensen aankunnen. Wat jij doet, is van achter je
> computer roepen dat die mensen compleet fout zijn. Maar je staat
> er niet naast, naast die mensen.

Niet meer. Het ernaast staan is niet voor mij bestemd, en ik leg bewust de lat vaak zo hoog als ik denk dat mogelijk is zonder totaal de plank mis te slaan.
Vroeger heb ik er genoeg naar mijn zin wel naast gestaan, en vond dat een voor mij te frustrerende bezigheid.


> En dan laat ik ze los, en moeten ze alleen verder het pad af. Ik
> draai terug en ga de volgende halen. Dat verklaart, denk ik,
> mijn gematigde standpunten in veel dingen. Ik werk met mensen
> alsof ik met paarden werk.

Valt jou dan niet op dat paarden veel sneller leren (ik zeg niet méér of abstracter leren, maar gewoon dat wat wel paard-relevant is véél sneller door hebben dan mensen)?

> In zekere zin zitten die mensen ook in een kooi en moet ik hun
> deur openzetten - maar ze moeten zélf door de deur gaan. Jij
> staat bij wijze van spreken in de wei te roepen dat ze nu direct
> moeten komen, maar ze weten niet eens hoe ze uit hun stal moeten
> komen.

Heb je geprobeerd het veulen dat zijn veilige hokkie niet uit durfde door een ander paard naar buiten te laten roepen? Kwestie van de deuren open laten staan ;-)

Groeten, Egon
Volg datum > Datum: zondag 20 februari 2005, 16:2120-2-05 16:21 Nr:22794
Volg auteur > Van: e m kraak Opwaarderen Re:22788
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: opgezwollen koker.. Structuur

e m kraak
Nederland


7960 berichten
sinds 5-5-2004
Malenka schreef op zondag, 20 februari 2005, 14:46:

> e m kraak schreef op zaterdag, 19 februari 2005, 23:32:
>
>> Malenka schreef op zaterdag, 19 februari 2005, 21:27:

>> Ik snap het "hij is net zo goed ruin" niet.
>
> Zijn ballen is hij inderdaad al zo'n beedje kwijt (worden steeds
> kleiner)

Dan vrees ik dat er toch verkeerde dingen zijn doorgesneden.

> Hij gedraagt zich hetzelfde als alle ruinen er om heen. Niks van
> ook maar een spoortje hengsten gedrag.
>

Jouw voorbeeld gaat in tegen de eenheidsworst van wat men zich over hengsten voorstelt. Zo ook mijn voorbeelden van hengsten op mijn eigen erf die ik goed (ge)ken(d heb).
Aan de andere kant zie ik cohorten ruinen met al dan niet meer vage gedragsproblemen; draden vol op de diverse forums. Vaag ook omdat het echte probleem vaak (minstens voor een belangrijk deel) bij de 2beners zit die erbij horen.
Statistisch zijn er redenen/effecten om te castreren (verwijving of castratengroei, etc.), maar die zijn vaker ooit ontstaan vanuit slachtoogpunt dan werkelijk vanuit (probleem)gedrag. Een ander cultureel-historische reden voor ruinen was weer dat men ontdekt had dat het voordelen in bereden oorlog/strijd kon hebben (ruinen zijn veel stiller).
Wat tegenwoordig echter veel voorkomt is iets als "dit paard - ras, persoonlijkheid, etc. - past niet bij mij/ons, of niet bij mijn vaardigheden en kunnen". Dat is nmm iets heel anders.

Ik heb een volwassen (uit de natuurbegrazing) schimmelhengst gehad die perfect in orde was wat zijn voortplantingsorganen betrof, maar die er stomweg niets om gaf. Stond er als er levendigheid in mijn kuddetje was een beetje geeuwend bij met een (antropomorf hahaha ) onmiskenbaar air van "waar maken júllie je nou zo moe over?" :-S
Overigens kon hij best wel dekken - dat heb ik expliciet een paar keer met hem getest. Het interesseerde hem gewoon uiterst matig.

Ik heb hier ook nog een "klophengstje", niet gecastreerd of geopereerd, echt cryptorchide dus maar wel helemaal compleet... en met een door en door lief, zacht, niet dominant karakter. Is hier geboren, was heel lang moederskindje (tot ongeveer 2 jaar) en wordt nog altijd probleemloos door mijn wel stoere/grote/zware ijscovikinghengsten geaccepteerd. Iedereen vindt Ásti wel lief en hij doet gewoon een beetje voor spek en bonen mee.

Nergens in deze hele discussiedraad of eerder heb ik gezegd dat iedereen "op mijn manier" ponies moet houden. Ik geef alleen aan dat het cultureel automatisme dat hengsten hun ballen kost in heel veel gevallen nmm net zo betwijfelbaar is als het cultureel automatisme dat mensen doet denken dat de goden bij de geboorte van een paard de hoefijzers zijn vergeten of dat je een paard niet anders dan mechanisch onderwerpen kan.

Er is natuurlijk nog veel meer over te zeggen, net als over voeren, bitten en gedrag. Het IS GEEN eenheidsworst! Of en in hoeverre gefokte extremiteiten nog enigzins volwaardige, echte paarden zijn bijvoorbeeld speelt ook mee denk ik. Daar ben ik nog maar niet eens over begonnen omdat er dan ongetwijfeld weer veel mensen zich op de tenen getrapt gaan voelen. Het is ook een moeilijk onderwerp, maar 1 ding is een technische zekerheid: iedere eigenschap die "veredeld" wordt is niet een genetische verrijking maar een genetische verarming. (Hier is ooit mijn zeer principiële "ruzie" met het ijscostamboek over ontstaan).

Groeten, Egon
Je leest nu alle berichten van "e m kraak"
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
7960 berichten
Pagina 65½ van 531
 InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!

Deelnemers online: 0 verborgen deelnemers.
contact