Sieta schreef op vrijdag 22 april 2011, 10:31:
>> etc. En op een ouwe wagen leert het best hoor - of vindt hij háár niks aan?
>
> Hij vindt háár niks aan.
OK. Dat blijft heel persoonlijk.
>> Ruinen doen in mijn verhaal niet mee.
>
> Doen ze in jouw verhaal niet mee omdat ze in de natuur niet voorkomen?
Voor zover ik paarden bestudeerd heb gaat dat niet over ruinen. Dat bedoel ik.
Ruinen maken de zaken die al lastig te bestuderen zijn nog ingewikkelder. Ik heb daarom zelf ook nooit ruinen gehad. Ondertussen kun je van anderen al lezen dat het met ruinen lijkt alsof het vaker fout gaat.
Overigens is die vergelijking niet eerlijk en random. Voor een eerlijk vergelijk zou je een relevant aantal groepen incluis ruinen in begrazingen moeten zetten en kijken wat er dan gebeurt.
> Want dat is natuurlijk wel de werkelijkheid in de huidige paardenwereld.
Niet in mijn paardenwereld.
Maar als ik niet onafhankelijk was met mijn paarden thuis, en een klein beetje invloed op de natuurbegrazingsideeën, zou ik helemaal geen paarden willen hebben. Ik heb al 20 jaar "ruzie" met wat ik denk dat jij de huidige paardenwereld noemt. Dat is samen te vatten met "ik vind paarden leuk en interessant maar de paarden
sportwereld is niets voor mij".
> Stel ik zou hem samen met zijn grote vriend (een ruin, die kent ie al
> vanaf dat ie een jaarling was, hij veulensmekt zelfs nog naar hem) en drie
> merries zetten. Altijd één merrie over dus. Heeft dat een kans van slagen
> of ben ik dan echt van lotje getikt?
Heeft kans van slagen denk ik. Maar niet meer dan een kans. En hoe groot die kans is weet ik niet.
Relaties tussen paarden zijn zeer individueel, zeer persoonlijk. Als ze elkaar al ruim kennen en al vrienden zijn is het toch goed?
Maar ik zie, als ik zuiver op je schrijven af ga, ook al een onzekere donderwolk: de sociale relatie tussen je hengst en je ruin is (nog) niet gelijkwaardig want er wordt ge-veulen-smekt. Ik zou er niet van opkijken eigenlijk, wanneer jouw hengst op een gegeven moment zich alle 3 merries toe eigent en de ruin niet meer in de buurt mag komen.
De kans daarentegen dat het met 2 hengsten en 3 merries prima blijft gaan lijkt mij veel groter. Momenteel heb ik 2 hengsten en 4 merries. Allemaal lief.
> Is het met een ruin samen niet juist makkelijker dan twee hengsten, omdat
> de ruin veel minder drive heeft om die merrie te veroveren?
Ik denk het niet. Sry, ik weet niet echt gefundeerd veel te vertellen over ruinen.
> En hoe zou een hengst het wezen ruin zien?
Goede vraag! En misschien gaat het helemaal niet over zien, maar over een andere vorm van beleving waarbij een
sleutelprikkel niet klopt. Misschien wel zoiets simpels als een "fout" feromonenbeeld (of iets anders dat volslagen onbewust is), maar onderzocht is het zover ik weet niet.
> Vanuit de natuur gezien zou hij
> dat schepsel helemaal niet moeten begrijpen.. 'is het nou een merrie
> of.... huh...?'
Uitstekend bedacht. Wat zou de belevingswereld van zo een paard zijn?
Ze ervaren denk ik wel dat er met ruinen iets vreemds aan de hand is.
> Toch vraag ik me af, Eddy bijv, heeft zijn hengsten toch ook niet allemaal
> een harem gegeven?
Eddy en ik hebben sinds het verschijnen van Eddy op PN al op zeer gespannen voet gestaan. Als je op Eddy wilt af gaan moet je het hem vragen.
Ik heb mijn hengsten nimmer een "harem" gegeven. Een harem is persoonlijk toegeëigend.
Ik heb altijd hetzelfde gehad in het klein, wat in de Oostvaardersplassen groots te zien is: een sociaal zowel horizontaal als verticaal complete groep met tot 7 volwassen hengsten rechtstreeks uit de begrazing op mijn
postzegel. Dat ging prima. Heel duidelijk was te zien dat het ieder voor zich totaal verschillende persoonlijkheden waren. Waar het niet goed ging heb ik reeds over op PN geschreven.
> En, ik lees dat de gemiddelde leeftijd dat hengsten een eigen harem
Waar (bron) lees je wat (paper)?
Ik stel dat zo cru omdat nmm de populaire literatuur vrijwel unaniem onzin is over dit onderwerp en je de serieuze literatuur héél kritisch zo moet lezen dat paarden pas haremvormend zijn wanneer de omgevingsomstandigheden daar aanleiding toe geven. Precies, weer net als bij mensen.
Alle zo duidelijke ideeën omtrent paarden die harems maken, 40 km/dag (minstens!) moeten wandelen en meer van die barre praatjes komen omdat die "wilde" (NOT!) paarden bestudeerd zijn in de slechtst mogelijke omstandigheden, weggepest naar overhoekjes die mensen echt niet gebruiken konden en zelfs daar nog vervolgd ("beheerd" moet je tegenwoordig zeggen).
De populatie in de Oostvaardersplassen geeft een totaal ander beeld. Als het je interesseert moet je daar echt gaan kijken, zolang het nog enigszins intact bestaat. Neem een telescoop mee.
> Dat zeg je nou wel, maar dan moet ik regelen dat ik de merrie op proef
> krijg. Of Bandido moet mee op de trailer met de merrie uitzoeken haha. 't
> Moet niet gekker worden.
Is dat erg gek? Als je een merrie zoekt met als doel en dus 1ste prioriteit de verzorging van je hengst, vind ik het gewoon logisch....
Wat is het trouwens een lekker weer om lui in de schaduw van de linde, met uitzicht op de poownies, een goed boek te lezen, he?