Marianne Gomes schreef op dinsdag 31 mei 2011, 12:37:
> Kijk je kunt altijd zelf de test doen nietwaar. Schrijf een jaar lang op
> ALLES wat je eet, maak dan een schema wat voor vitamines je nou in
Ik zal je uitleggen waarom dit een onzintest is.
Stel je bent een volslagen leek op het gebied van auto's. Je weet niet waarom banden soms lek raken, waarom een uitlaat er ineens onderuit valt en je accu er plotseling de brui aan geeft.
Ik maak jou wijs dat het verschrikkelijk ontzettend belangrijk is wat voor merk benzine je tankt. Doe zelf maar de test: Hou een jaar lang precies bij wat je tankt en wat voor onregelmatigeheden er plaatsvinden.
Na een jaar zie je allemaal "verbanden": Toen ik Shell had getankt kreeg ik een lekke band. Een andere keer had ik net Esso getankt en deed mijn accu het de volgende ochtend niet meer. Toen maar Texaco getankt, en dat ging een tijdje goed, maar na een maand viel ineens de uitlaat eraf. Met de benzine van BP (je weet wel, met die mooie bloem in het logo) heb ik nog geen last gehad. Schrijf het ergens op een forum en er duikt vast wel iemand op die ook een keer een lekke band had en dacht Shell te hebben getankt. Nog even later is er vast wel iemand die er ook nog een verklaring voor meent te hebben ook. En zo kun je er een hele mythe mee schapen.
Maar als je weet wat benzine precies doet, dat het nooit in je banden terecht komt, maar dat banden lek raken door een spijker die op de weg ligt, dan weet je dat die vermeende relatie tussen merk bezine en lekke banden gewoon kolder is.
Mensen worden wel eens verkouden, breken soms een been, krijgen soms pijn in hun rug, en natuurlijk zijn er allemaal lieden die verbanden menen te hebben gevonden tussen het soort voedsel of vitaminen die je hebt gegeten. En dus zijn er mensen die 1000 maal de ADH van vitamine C slikken, en toch worden ze verkouden. Ga je objectief testen, dan ontdek je dat die verbanden allemaal lariekoek zijn. Tuurlijk, bij een echt gebrek aan vitamine C daalt je weerstand, en bij een gebrek aan vitamine A word je blind. Maar genoeg is genoeg. Je krijgt geen betere weerstand door meer vitamine C te slikken, net zo min als dat je steeds betere ogen krijgt als je stelselmatig een overdosis vitamine A slikt. Genoeg is genoeg. En dat is bij mensen zo, en dat is bij paarden zo.
Eet af en toe iets groens, en je hebt voldoende vitamine C. Ook als je je sla snijdt in plaats van scheurt. Per slot van rekening slik je de sla ook niet volledig intact in (ik kauw er op voor ik het inslik

)
Helaas is er een hele industrie ontstaan (pilledraaiers, wonderdokters) die er alles aan genegen ligt om de hele mythe over mysterieuze voedingsstofjes in stand te houden.
> Ik durf ook te beweren dat de dorps Bulgaar, man of vrouw, met al dat
> gevaarlijke ijzer en al die Rakia en al die ingemaakte zure zooi, en al
> die kruidentheetjes, en die snijden ook al hun sla, er toch wel zeer lang
> een gezond leven mee hebben.
Ik kan me niet herinneren dat Bulgaren bekend staan als een volk met meer dan gemiddelde levensverwachting.
> Er wordt mij regelmatig verteld wat ik wel
> niet allemaal uit de wei moet halen om gezond te kunnen leven.
Tuurlijk, en als je in China komt vertellen ze je dat je gemalen hoorn van de neushoorn moet eten, of de lever van de witte sabeltandtijger. Overal zijn er mensen die verbanden menen te zien tussen voeding en kwaaltjes. Maar dat maakt al die mythe's nog niet tot waarheid!
> Opa Jordan ging nog elke dag zijn
> laatste zomer met de geiten op stap, hij is in february 5 dagen voor zijn
> 102ste verjaardag na nog een glas geitemelk gedronken te hebben overleden.
Ik hoop maar dat niemand van dat laatste notitie heeft gemaakt want het wekt wel de suggestie dat je van het drinken van geitemelk dood kunt gaan.

> Ik begin er sterk aan te twijfelen of Maya wel een echt paard is. Ik
> observeer haar nu sinds September 2010 en het enige dat ik zie, wat de
> weersomstandigheden ook zijn, is, dat ze voor zichzelf de hele dag een
> zeer gevarieerde maaltijd bij elkaar knabbelt.
Tuurlijk doet ze dat. Paarden kunnen van alles eten. Khani zat net een stuk geschilderd hout

op te vreten dat van het dak van de schuilstal was gevallen. Misschien betekent dit dat er iets in de verf zit dat hij NODIG heeft?
Is het niet logischer om te stellen dat paarden gewoon graag aan allerlei dingen knabbelen, maar dat dit niet betekent dat ze die dingen perse nodig hebben?
Frans