Wil schreef op woensdag 8 juni 2011, 22:37:
> Helemaal mee eens.
> Alle onnodige denkwerk gewoon weglaten, te knol, rijden over ongelijk
> terrein en dan gewoon eens voelen wat er nu precies onder je gebeurd.
> M.i. KAN een paard wat dit soort 'ruig' werk doet, helemaal niet scheef
> zijn, want hij/zij zou onherroepelijk op z'n plaat gaan!
>
Nee hoor was het maar zo simpel! Ook een scheef paard kan over ongelijk terrein lopen. Hij gaat daarbij niet op zijn plaat, want de scheefheid is levenslang en ingesleten, net als dat jij levenslang met rechts schrijft. Ben je dan ook scheef? Ja. Je krijgt pas last van je scheefheid als je een muisarm ontwikkelt. Of een zere schouder. Of een nek die naar één kant minder meewerkt als je omkijkt.
> Wat ik wél op moet merken is dat paarden wel de gelegenheid moeten krijgen
> om aan dit soort terrein te wennen Tineke...
> Hmmm... eigenlijk gaat dit voor iedere buitenrij/bos/bergklos horse op.
> Ik weet het niet hoor, heb me nog nooit druk gemaakt over wel of niet
> recht.... een paard hoort gewoon op z'n eigen vier voeten te kunnen lopen.
> Niet meer, niet minder.
> Bij mijn weten heb ik met alle km. boskloswerk nog nooit een paard in de
> puinpoeier gereden, dus ik zal 't wel goed doen dan?
>
Puinpoeier is het andere uiterste. Tussen geheel recht en kreupel zit een immens gebied. Je zegt zelf al: Voel wat er gebeurt! Wel, doe er dan ook wat mee!!!
Geen enkel paard voelt helemaal symmetrisch, er is altijd een dragend en een stuwend achterbeen en er is altijd een voorkeurschouder, een dominant voorbeen. Signaleer met welk been hij het liefst afzet voor een sprong, met welk been hij het eerst een opstap neemt, welk oog je vanaf de rug net iets meer ziet, welke heup achter je zadel iets dieper zakt, welke buikhelft meer tegen je been lijkt te drukken, welke galop hij net effe gemakkelijker aanneemt, welk voorbeen met spaanse passen hoger komt, via welk achterbeen hij zich doorgaans ophijst bij het opstaan, in welke bocht hij zich rechter houdt, op welke zij hij vaker ligt, welke schouder vaak iets lager ligt etc. etc. etc. etc. etc. Als je dit bewustzijn ontwikkelt kun je spelenderwijs en bosklossend correcties uitvoeren zonder dat het op dressuur lijkt.
Het is iets PN-nigs om scheefheid te ontkennen, jammer. Veel in het bos rijden en van het hoofd afblijven is allemaal prima, het heeft echter niets maar dan ook NIETS met scheefheid of het voorkomen of oplossen ervan te maken.
• Wie de lat hoog legt, leert nooit limbodansen •