Marianne Gomes schreef op vrijdag 10 juni 2011, 20:43:
> Want ik begin toch een beetje aan die lariekoek te twijfelen, dat paarden
> niet zouden weten wat goed is voor ze.
Waarom zouden ze dat WEL weten? We zien toch steeds het tegendeel; paarden die ziek worden van verkeerd of teveel voedsel.
In de natuur heerst altijd schaarste. Als er overvloed is worden er veel jongen geboren en heerst het jaar erop schaarste. Er worden altijd meer jongen geboren dan dat er eten is. Paarden in de natuur eten eerst de lekkerste hapjes, maar uiteindelijk wordt alles kaal gevreten. Waar blijft dan die luxe van selectief grazen???
Hoe dat gaat hebben we al gezien in de Oostvaardersplassen. Uiteindelijk neemt de populatie zo ver toe dat er in de winter hongersnood gaat heersen. Als de Oostvaardersplassen zo groot zouden zijn als Australie zou hetzelfde zijn gebeurd. Uiteindelijk bepaalt de hoeveelheid voedsel hoeveel paarden kunnen overleven. Er heerst dus altijd honger, alles wordt kaalgevreten, er is geen luxe om te selecteren.
> Natuurlijk gaat een paard aannemen wat wij ze aanbieden.
Ook al niet zo. Geef ze maar een biefstuk, dat hoeven ze niet. Paarden zijn ook selectief naar wat wij ze aanbieden, maar in principe eten ze alles zolang het maar vegetarisch is, en is er nauwelijks selectie, dus lijkt het al snel alsof wij bepalen wat ze eten. Maar dat bepalen ze toch echt zelf, alleen stelt het selectieve vermogen van een paard gewoon niet zoveel voor. Een paard wordt in de literatuur niet voor niks een "opportunistic feeder" genoemd.
En natuurlijk, bij een onnatuurlijke overvloed aan voedselaanbod, zonder concurentie, zoals in jouw weide, dan eet een paard als eerste de lekkerste hapjes op en aan de rest komt het nooit toe. Maar vergelijk dat niet met de natuur. Zet er dan een hengst bij, laat de boel vrolijk veulens fokken, en kijk dan over een paar jaar hoe selectief er nog wordt gegraasd.
> maar ga het alsjelieft niet vergelijken met
> een paard dat de vrijheid heeft om zelf te kiezen uit van alles lekkers en
> goeds in een natuurlijke onbemeste met rust gelaten wei. Dat is paddock
> Paradise
Precies een kind in een snackbar. En als die eerst de kroketten eet en daarna pas aan de frikandellen begint dan toont ie dat ie selectief eet en dus weet wat goed voor hem is?
(Ik chargeer dit natuurlijk met opzet, maar in wezen is er weinig verschil tussen een kind en een paard).
> Nog even geduld en dan gaan jullie een onwijs en een wijs rapport lezen
> over die Natuurlijke Paarden,
Mogen die natuurlijke paarden ook zelf kiezen hoe groot de populatie wordt? Of wordt er van tijd tot tijd door mensen aan "beheer" gedaan, al dan niet door geboortebeperking, overschot wegvangen, etc? Hoe natuurlijk is dat als ze niet de concurentie met andere grote grazers aan moeten gaan?
Frans