InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
601 berichten
Pagina 35½ van 41
Je leest nu alle berichten van "Marianne Gomes"
Volg datum > Datum: zaterdag 11 juni 2011, 22:3011-6-11 22:30 Nr:231284
Volg auteur > Van: Marianne Gomes Opwaarderen Re:231283
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Verschil tussen hooi en gras. Structuur
Marianne Gomes
Shangri La


601 berichten
sinds 4-10-2010
Frans Veldman schreef op zaterdag 11 juni 2011, 20:29:

> Dat was al duidelijk. Lees het nog eens terug. Het hele probleem is dat
> jij denkt een natuurlijke situatie te zien omdat jouw paard een OVERVLOED
> aan voedingskeus heeft.

Volgens mij heb ik geconstateerd dat mijn paard in een Bulgaarse wei staat en daar nauwkeurig van eet. Dat ze zich niet de hele dag vol staat te schransen, dat ze om bepaalde planten heen eet. Dat ze dus een ruime keuze heeft en daar gebruik van maakt om te eten wat op mij overkomt als dat wat goed is voor haar. Uit de door jouw gestelde overvloed aan voedingskeus pikt ze toch dat wat haar gezond houdt.

Aan haar gezondheid te zien heeft ze haar eigen beleid wel goed in handen.

Als jij wilt stellen dat paarden alleen natuurlijk leven als ze voedselschaarste hebben dan is dat voor mij OK. Dan leeft mijn paard niet Natuurlijk maar wel gezond en daar gaat het tenslotte om, lichamelijke en geestelijke gezondheid.
Hoe jullie dat met jullie paarden willen bereiken jullie keuze.

Terwijl in een natuurlijke situatie altijd een
> voedingsSCHAARSTE zal heersen. En dus het selectieve eetgedrag, in een
> onnatuurlijke situatie van OVERVLOED, niks zegt over de natuurlijke
> situatie van SCHAARSTE

Dit punt mag je maken, je mag zelf voor je paarden een schaarste situatie creeeren, mijn paarden leven gewoon in de natuur, of dat nou een natuurlijke situatie is of niet.

>> Ik heb geen paarden die in het wild leven, wel paarden die zo natuurlijk
>> mogelijk leven.
>
> Met uitzondering dan van de populatie-expansie met de onvermijdelijke
> voedselschaarste tot gevolg dan, he? En dat maakt een "klein"
> verschilletje.

Maya staat vrij in het land in een gemixte kudde.
Als er hier een veulen geboren 'zou' worden uit Maya dan gaat dat echt niet de hele Bulgaarse paarden populatie om zeep helpen. Wel dat ze dan duidelijk heeft gekozen voor haar enige echte eigen maatje. Sinds haar eerste veulen 6 maanden oud 50 meter van haar vandaan om zeep geholpen is om er salam van te maken, mag ze van mij die keuze maken.

Een paard alleen mag toch niet? Een moeder met veulen in de kudde mag van mij wel. Of dat werkelijk gaat gebeuren dat is nog maar de vraag. Ze moet zo'n hengst dan ook nog leuk vinden. Plus het feit dat als er geen veulens meer geboren worden of ze allemaal dood zouden gaan door overbevolking en voedselschaarste, nou dan hebben jullie ook mooi geen knollies meer om mee te rijden of je zorgen over te maken. Alle problemen opgelost.

Je wilt gewoon perse je punt maken en stellen wat de ENIGE natuurlijke situatie is - mag ook hoor - wat ik steeds lees is dat er ontzettend veel problemen zijn met paarden in Nederland, en met veulens en met voeding en met weidegang en dat dat zg Paard Natuurlijk toch ook niet helemaal supreme werkt.
>
> Nogmaals, mijn paarden krijgen ook geen voedselschaarste. Maar je moet dan
> wel oppassen met observeringen aangaande eetgedrag, want die zijn dan niet
> representatief voor een werkelijk natuurlijke situatie met
> voedselschaarste.

Nogmaals de eetgewoontes van Maya hebben wel degelijk te maken met een natuurlijke situatie, die natuurlijke situatie zoals die in de Bulgaarse wei bestaat. Die is niet schraal er bestaat geen voedsel schaarste en ze eet daarvan wat ze wil, ze schranst zich niet vol, ze is niet dik, ze ziet er gezond uit.
Ik stel niet dat die representatief zijn voor iets, ik deel alleen mede dat dit is wat ik observeer, precies zoals de vrienden van Wil dat observeren. Als dat niet past in het beeld wat jij van Natuurlijk hebt, nou jammer dan. Dit is de werkelijkheid hier. Ik voer niks geen zooi bij om een Natuurlijke situatie te creeeren. Zij eet wat er is en vaart daar wel bij. Rijk of niet rijk, Rolls Royce of Trabant, maakt niet uit, zij staat in haar natuurlijke habitat, de Balkan en eet Balkan eten. Schaars of niet schaars.

Je kunt nooit de situatie van 'gehouden' paarden vergelijken met paarden die dan zg in hun wilde paarden gebied wonen, want wat is dat ? de toendra, de balkan, de steppes, de woestijnen ?? Alsof er maar een soort paard is, met een natuurlijke omgeving.

Ik hoef geen wetenschappelijke puntjes te scoren. Ik hoef er alleen maar voor te zorgen dat de paarden in mijn zorg, waar ik dan toch totaal verantwoordelijk voor ben, gezond zijn, en als ze dat zelf in handen hebben door te eten wat ze willen uit de Bulgaarse weide dan is dat voor mij geen probleem.

Als ze gedrag gaan vertonen dat niet strookt met zg Paardengedrag en het prikkeldraad (als het er nog was) gaan staan eten, ja dan heb ik een probleem en dan moet ik aktie ondernemen.

Het observeren van de eetgewoontes van je paard in de wei geeft alleen maar meer kennis om een verandering in dit gedrag te kunnen waarnemen. Belangrijk volgens mij. Zeker als het een paard betreft dat niet de hele dag op een schrale zandpaddock alleen door mij gegeven hooi staat te schrokken.

Marianne
Volg datum > Datum: zondag 12 juni 2011, 8:3312-6-11 08:33 Nr:231295
Volg auteur > Van: Marianne Gomes Opwaarderen Re:231292
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Verschil tussen hooi en gras. Structuur
Marianne Gomes
Shangri La


601 berichten
sinds 4-10-2010

Tsjonge tsjonge tsjonge Frans ehm

Het wordt steeds interessanter, maar helaas moet ik afhaken, ik ga 250km rijden en naar mijn meissie toe.

Ik probeer uit te leggen wat ik observeer, jij wilt perse bewijzen dat ik het fout zie en dat ik me niet aan de discussie houdt. Nou ook goed.

We proberen er tenslotte achter te komen waarom een paard in een ander gebied wel goed gezond is en als je het verhuist ineens niet. Als een paard hooi eet of gras eet dat er dan verschil is. Mijn paard wat zelf kiest wat het eet heeft geen problemen. That's my point en dat is mijn discussie.

Ik vindt het nogmaals ontzettend moeilijk om te begrijpen ( noem mij maar grijsblond, dom of wat voor woord ook van toepassing is) dat een paard in een wei waar van alles staat met opzet zou uitzoeken wat dan niet de hoogste nutritiele waarde heeft. Dat is een menselijk phenomeen toeschrijven aan een paard. Alleen mensen zijn zo stom om dat te doen.

Maar totdat we dit met de Oh zo aangevallen communicator zelf aan de paarden vragen zullen we alleen maar in het donker blijven tasten. De waarheid weten we gewoon niet.

En ja zoals in andere posts over water gesproken wordt, ik denk dat dat er ook wel het een en ander mee te maken heeft. Als wij onze ongeveer 2 liter goeie kwaliteit water per dag niet drinken krijgen we ook van alles dat fout gaat. Als we zelfs slecht water gaan drinken ... ! Misschien ook maar een stelling, maar in mijn persoonlijke geval toch wel duidelijk bewezen.

Uit observatie heb ik alleen geleerd dat als ik echt heel druk was en niet vaak genoeg met mijn emmers naar de bron ging en die naar Maya bracht dat ze dan toch wel ernstig boos werd en duidelijk liet merken dat er iets fout was. Nu heeft ze haar eigen rivier, ze is niet meer afhankelijk van mijn soms stomme drukke leventje voor haar water toevoer.

Puur observatie en geen stelling, maar voor mij wel :-*

Dat de mensen met de natuurlijke gang van zaken willen bemoeien en duidelijk denken dat ze beter weten wat goed is voor beest is hier op het forum ook wel weer bewezen.

Dazen ; We gaan ze vangen, dus het natuurlijke voedsel voor de vogels in de tijd dat ze het nodig hebben weghalen. OK voor de paarden is het prettiger, maar voor de vogels dus niet. En voor de dazen - shock.. =-)

Dan gaan we ze invriezen en dan als voedsel aanbieden in de winter, wanneer de vogeltjes als je ze observeert, de sneeuw van plantjes af schudden om zaadjes te vinden. Nu gaan wij ze dazen voeren, aan vogeltjes die gewoon overwinteren, niet de zwaluwen die ze bij uitstek uit de lucht pikken, die weten wel beter, die zijn al lang weg.

Die vogeltjes gaan waarschijnlijk wel die vetbollen opzoeken want daar zitten normaal tenslotte die zaadjes in, dat hebben ze ook al lang wel door, nu gaan ze dan ook maar die dazen eten. Hoe weten wij of het spijsverteringsysteem van die vogeltjes zich ook niet aan past aan winterschaarste, dazen zijn geen normaal wintervoedsel en zeker dooie dazen niet. Er wordt vanuitgegaan dat die vogeltjes Oh zo blij zullen zijn met die dooie dazen in hun vetbolletje.
Het kan zijn dat vogeltjes zich in Bulgarije in de winter anders gedragen dan in Nederland, wij hebben tenslotte nog die ouderwetse winters, met sneeuw en koud, waarin je erwtensoep wilt en boerekool.

Dat wij als mens nu het hele jaar door alle soorten groentes kunnen kopen betekend nog niet dat dat ook goed is voor ons systeem, bv sla eten in de winter gaat ons niet warm houden. Hutspot wel.

Hele fijne discussie toegewenst. Ik ga kudde gedrag bekijken en puur alleen voor mijn eigen info. De foto's van het gras zijn ook gemaakt, maar ook alleen voor mezelf nu, ik weet nu dat er een verschil in gras is op haar favoriete plek en op de plek waar ze nooit wilde staan. Grappig dat de gypsy paarden en de boereknollies precies hetzelfde doen.

Ik wil ook wel zien of het verschil tussen 1050 meter en 650 meter een verschil gemaakt heeft voor mijn meissie. Dat ik dat verschil voel dat weet ik zeker. Chao Marianne
Volg datum > Datum: vrijdag 1 juli 2011, 9:271-7-11 09:27 Nr:232712
Volg auteur > Van: Marianne Gomes Opwaarderen Re:232710
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Paardrijden in Roemenie Structuur
Marianne Gomes
Shangri La


601 berichten
sinds 4-10-2010
Sandra van Bommel schreef op vrijdag 1 juli 2011, 8:55:

>
> Ik denk niet dat de paarden erg bewust bezig zijn met wat ze eten, maar
> dat ze onder normale omstandigheden, met genoeg eetbaars voor handen, geen

>
> Zou het verschil uitmaken of een paard is opgegroeid in een extreem
> beschermd milieu (paddock, stal, voetbalveldje) in vergelijk met paarden
> die opgegroeid zijn met buitenleven op natuurgrond?

Interessante aanvulling op deze zeer realistische constatering -

Van onze kollega en mede enthousiastelingen site

www.triplecrownhorsefeeds.com/giftige_planten.html

Op 3 na staan AL deze planten staan in mijn omgeving en nog steeds heb ik een gezond paard, die ik duidelijk om deze plantjes heen zie eten.

Alleen pure observatie en waarneming van wat ik voor mijn ogen zie gebeuren.

Veel plezier met de verdere discussie.

En Caroline - geniet ervan - voor je het weet ben je weer terug en mis je die ''andere'' kultuur en leefgewoontes!
Volg datum > Datum: vrijdag 1 juli 2011, 17:131-7-11 17:13 Nr:232738
Volg auteur > Van: Marianne Gomes Opwaarderen Re:232736
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Verschil tussen hooi en gras. Structuur
Marianne Gomes
Shangri La


601 berichten
sinds 4-10-2010

Wat is gras ...??????

Ik heb hier in Bardo 14 soorten gras geteld.

11 soorten worden volgens mij door alle paarden gewoon gegeten.

1 soort moeten ze allemaal echt niet en dat komt het meeste voor op de weide waar Maya absoluut niet wilde staan. En twee soorten komen in meervoud voor op de weide waar alle paarden graag staan.

Hier is nog nooit bemest niet met organic of kunstmest.

Persoonlijk vindt ik het wel grappig dat 'mens' nog steeds beter denkt te weten wat goed is voor paard dan paard zelf. En dat deze 'kennis' niet voortkomt uit een degelijk onderzoek terwijl de 'mens' lange tijd bij de kudde geleeft heeft en met de kudde mee graasde.

Wat ik ook wel grappig vindt is dat er nu al diverse malen gerapporteerd is door de buitenlanders onder ons dat de paarden die in redelijk vrije en meer natuurlijke omstandigheden leven dan de paarden in Nederland zelf toch wel degelijk een gevarieerd voedsel beleid voeren. Het constant aanhalen van een schaarste situatie tov Walhalla omstandigheden met inderdaad Peter's 100 maagden en Egon's sex vrijheid en eten wat je kunt wanneer je wilt, blijkt toch een gezonde situatie te zijn. Geen overpopulatie en het enige gevaar inderdaad de mens met zijn controlfreakerij.

De Karakanchanka is een Bulgaars origineel wild paard, als de slimme Bulgaar het voor elkaar krijgt om ze te vangen dan gaan ze direkt op transport naar Italie. Er zijn er nu nog maar 54 die absoluut wild leven. Ze bestaan dus wel.

En wat voedsel aanpassingen betreft in grote gevaarlijke schaarste tijden. Mijn moeder heeft tulpenbollen gegeten in de hongerwinter en heeft altijd beweerd dat toen ze de stierenballen had bemachtigd dat de soep die ze daar van getrokken heeft hun leven gered heeft. Na de oorlog heeft ze echter nooit meer tulpenbollen gegeten en ook nooit geen stiereballen soep meer gemaakt.......!

Voor een mens om te beweren dat het alles beter weet dan paard is volgens mij in strijd met het beeld dat wordt gegeven van Paard als het meest intelligente dier dat we kennen.....!

Als een paard af en toe smikkelt aan een plantje dat door ons als giftig aangegeven wordt is het misschien wel dat het paard dit nodig denkt te hebben om natuurlijk te ontwormen natuurlijk een veulen te aborteren etc etc. Zonder dit met een animal communicator direkt aan het paard te vragen kunnen we alleen maar gissen.

Mijn hondjes eten uit de 14 soorten gras maar 1 soort.....! Hondjeswijsheid misschien?
Lovche die een jaar lang wild in de wei geleefd heeft eet sommige bloemen en zaadpotjes wel en andere niet. Kapcho is gek op bosaarbeitjes, wilde frambozen en bramen. Hondjes eten geen fruit nietwaar. En met dat hondenneusje weet hij precies dat aarbeitje voor mijn neus weg te pikken dat rijp is 8-S

Het kruiden vrouwtje in het bos weet ook precies welk plantje voor welke gelegenheid het best geschikt is, zelfs als het abortus opwekt :-*

Helaas heb ik het niet gecopieerd maar ergens onlangs gelezen dat koolmonoxide een effect heeft op paarden en te dik worden - en al die paardjes in Nederland maar braaf op de wei staan - naast de snelweg.

Ik ga nu een maand lang op een hele kudde passen en zal zeker rapporteren wat al die jongens en meisjes en hun kinders zoal uitspoken op zo'n dagje in de wilde gezonde Balkan.

Groetjes Marianne
Volg datum > Datum: zondag 10 juli 2011, 10:3010-7-11 10:30 Nr:233055
Volg auteur > Van: Marianne Gomes Opwaarderen Re:233052
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Paardrijden in Roemenie Structuur
Marianne Gomes
Shangri La


601 berichten
sinds 4-10-2010

Internet hier is goed waardeloos dus ik heb nog niet alles kunnen lezen.

Leuk voor je Caroline dat je een fijne tijd hebt in Roemenie, is het daar nu ook echt heet? Hier 36/40 graden.

In Bulgarije hebben we de koeiewalker, mensen hebben een koe en brengen die na het melken naar het dorpsplein waar de koeie walker dan met de kudde op stap gaat en ze ‘s avonds voor het melken weer terugbrengt. Gemixte herds zie je hier amper, er is een schapenherder en een geitenherder die hetzelfde doen.

Paarden worden hier niet op die manier behandelt. De Bulgaar heeft een paard voor werken, dus de kar treken of ploegen. Die paarden staan normal aan een touw in de wei dicht bij huis. ‘s Avonds of als het weer slecht wordt (zoals een simpele regenbui) worden de paarden binnengehaald en op stal gezet. ‘s Nachts staan ze op stal met nu in de zomer gras dat de eigenaar elke dag voor ze zeist. Touw en stal zijn hoofdzakelijk anti diefstal maatregelen, het paard is een worktool en duur, dus wordt beschermd. Hier zijn amper paarden die aan huis gehouden worden als rijpaard. Toen ik tegen de makelaar zei dat ik velden nodig had omdat ik een paard had wilde hij direct de manege in Gabrovo aanraden en stond met grote verbazing te kijken dat mijn Maya buiten stond, dus Maya was in zijn ogen geen ‘echt rijpaard’ Hier is 24/7 ook een nieuw concept. In de winter staan de paarden praktisch de hele tijd op stal.

Ik ben nog niet bij de wilde paarden geweest dat wordt pas September Oktober denk ik, die hike ga ik niet doen met dit weer.

Groetjes Marianne
Volg datum > Datum: zondag 10 juli 2011, 10:5210-7-11 10:52 Nr:233057
Volg auteur > Van: Marianne Gomes Opwaarderen
Volg onderwerp > Onderwerp: Bit -Bitloos en 5 Turkse Vrachtwagens Structuur
Marianne Gomes
Shangri La


601 berichten
sinds 4-10-2010

Hallo Allemaal,

Dit is de vraag die Rob mij gesteld heeft en waar ik natuurlijk geen antwoord op weet.

De paarden worden met bit bereden en hij geeft me natuurlijk het verhaal dat je dan meer controle hebt. Ik ga daar natuurlijk met mijn lekenwijsheid tegenin.

Hij wil Bitloos proberen, maar dit is het scenario dat hij tegenkomt – Hij komt met zijn groep vakantiegangers het bospad af om een weggetje over te steken dat naar het volgende veld gaat. Dat weggetje is vlak bij een kruispunt dat over de grotere weg loopt. Over deze weg denderen de Turkse joekels van vrachtwagens en die Turken vinden het ontzettend grappig om bij het zien van de paarden allemaal luid toeterend en zwaaiend langs te knallen.

De paarden schrikken hier natuurlijk van.

De vraag is dus van Rob – kunnen de vakantiegangers het paard net zo goed in controle houden met bitloos ???? Deze paarden hebben nooit een bitloos bridle gezien. Rob is verantwoordelijk voor de safety van zijn gasten natuurlijk.

Rob zegt wel dat hij ze zelf zonder bit en met alleen hoofdstel kan rijden, hij is dus niet de probleem ruiter hij is bang dat zijn vakantiegangers de probleem ruiters zijn.

Ben benieuwd naar jullie expertise in deze

Groetjes Marianne
Volg datum > Datum: zondag 10 juli 2011, 10:5810-7-11 10:58 Nr:233058
Volg auteur > Van: Marianne Gomes Opwaarderen
Volg onderwerp > Onderwerp: Very Happy Pnenny Granny met de kudde Structuur
Marianne Gomes
Shangri La


601 berichten
sinds 4-10-2010

Een updateop Happy Pnenny Granny.

Maya is in heaven. Dat kun je aan haar zien, aan haar huid, aan haar ogen, aan haar gedrag. Ze komt je glimmend tegemoet, ze komt met veel trots haar nieuwe vriend Goran laten zien, ze vindt het alleen jammer dat hij geen ballen heeft denk ik ! Maya is veel rustiger geworden, straalt Paard uit.

De kudde werkt hier alsvolgt.

Rob heeft nu nog maar 4 getrainde rijpaarden (e krisis in UK veroorzaakt krisis hier) Alisia is 2day eventing getrained en hij heeft haar gered van de slacht. Privas is een jumper en kan 2 meter doen. Roscoe is een baby van Alisia en heeft een of andere beroemde vader die nu in de Olympics in UK iets gaat doen. Roscoe is nog in training maar wordt alleen getrained voor het vakantie werk dus door de bossen rijden en over de vlakte galopperen. Hij hoeft geen dressage truukjes te leren. Goran kan het vakantie werk al.

Alisia heeft nu een veulen van ongeveer 4 maanden oud ook met beroemde vader. In Arbanassi dicht bij Veliko Tarnovo is een basis met 400 paarden en alles erop en eraan voor competitie, training en alles. Daar komen de daddy’s vandaan en de extra paarden als er een grote groep vakantiegangers is. .

Hij heeft drie jaarlingen.

Alisia is de Queen Merry, Maya is tweede in rang. Alisia kent de hele omgeving hier en neemt de kudde mee op pad, de 3 jaarlingen gaan er vaak alleen op uit. Elke ochtend brengt Alisia de kudde terug naar het huis waar ze dus breakfast krijgen in de vorm van een schepje mais en een schepje echemik (soort geweekte spelt denk ik) De jaarlingen krijgen dit niet maar komen toch terug, zo geleerd van hun Mama’s toen die nog hier waren. Als het heet is zoals nu 36/40 graden dan blijft de kudde dicht bij het huis en in de open stallen die Rob hier heeft. Op koudere dagen neemt Alisia ze nah et ontbijt weer allemaal mee om te grazen. Het breakfast ceremonieel is uitsluitend om Alisia een incentive te geven om thuis te komen. Als Rob klanten heeft dan moet hij Alisia vast zetten anders moet hij de 4 bij 4 km af gaan lopen zoeken om zijn rijpaarden te vinden. Hij weet normaal wel waar ze zo onge veer zijn want ze hebben een duidelijke routine.

Maya heeft zich in ongeveer 2 weken totaal aangepast aan deze routine van vrijheid en is een ander paard. Nog steeds lief en tot mijn grote geruststelling herkende ze me meteen toen ik haar na 2 maanden weer zag. Dus happy cuddles en kopjes als welkom.Toen ik eindelijk voor de eerste keer zonder zadel op haar zat en ze moest echt even achteruit lopen was ik als totale leek helemaal blij dat ze nog steeds luisterde naar ‘stapje achteruit’ het eerste en enige dat ik haar al clickerend geleerd had. Rob denkt ook dat ze nooit een zadel op gehad heeft en niet getrained is om te rijden. Dus daar is hij nu mee bezig.

Rob denkt dat ik al snel over de vlakte zal galopperen!!!! Grapjas.

Maar dit is dus een kudde paarden die behalve Roscoe allemaal een soort stal achtergrond hebben die nu met Natuurlijke vrijheid leven. Rob is een tradi dus heel af en toe komen er wat tradi dingen bij kijken, zoals een winter toen Goran het echt koud had in de –25 graden en toen dus met deken om liep. Ik heb hem alleen een foto laten zien van Maya met dikke sneeuwjas in haar eerste winter 24/7. Goran is hetzelfde soort paard dus kan deze winter volgens mij dezelfde wintercoat maken als Maya doet. Die ze trouwens binnen no-time kwijt was en nu echt glanst. Ze is mooi. En om haar ‘s avonds weg te zien rennen met de kudde is gewoon tja wat is het woord…the best of both world’s – totale voldoening?

Volgens Rob kun je dus wel een verschil zien in Roscoe die nooit een stal heeft gezien en nooit op de tradi manier behandelt is geweest en de andere paarden. Roscoe is een veel rustsiger paard de goeigheid zelve. De andere kunnen nog wel eens nerveus worden. Ik ben hier om op de kudde te letten omdat Goran iedereen die Bulgaars tegen hem spreekt aanvalt…. Als Goran zijn verhaal zou kunnen vertellen hey!

Goran en Maya zijn dikke vrienden, dezelfde hoogte dezelfde kleur, Goran is ook getrained voor de kar dus ze gaan samen de koets trekken en af en toe in Tryavna interessante dingen doen. Ze staan nu kop aan staart elkaars vliegen weg te slaan. Maya vindt de jaarlingen ook leuk maar krijgt geen kans van Goran..

Wat de paarden in de wei eten ben ik nog niet achter. Overdag eten ze amper op het moment en ‘s nachts ben ik niet met ze mee geweest. Voor een wandelingetje in de wei is het nu gewoon te heet. Ze drinken uit de natuurlijke bron of uit de rivier waar Alisia ze naartoe brengt. Dus geen slepen met emmers hier en altijd vers water voor de paarden.

Dit is hier in Bulgarije natuurlijk ook een unieke situatie. Getrainde paarden die vrij leven en als je ze nodig hebt dan hou je ze gewoon binnen. De situatie voor de 400 in Arbanassi is anders, maar daar staan ook de ‘dure’ paarden.

Rob zegt wel dat er seizoen eten gewoontes zijn, als de chicory rijp is dan zijn de paarden amper het chicory veld uit te slaan. Eten zich helemaal rond aan dat spul, Hun caffeine substitute intake voor het hele jaar denkt hij …

Ik had verkeerd begrepen dat de paarden op ijzers stonden, alleen in de echte regentijd krijgen ze twee ijzers voor omdat ze anders met ruiter de Bergen niet op en af kunnen zonder gevaar. Ze worden bekapt door de Bisschop, ja een heuze priester, en volgens Rob weet hij wat hij doet – we gaan het zien – hij komt volgende week. Hij mag Maya als laatste doen … of niet ..!

Verleden jaar is hier in Arbanassi een Engelse geweest en die heeft een week Natuurlijk Bekappen instructie gedaan, of dat een resultaat heeft van blote voeten heb ik nog niet begrepen.

Elke dag leer ik meer, als er vragen zijn roep maar.

Groetjes Marianne
Volg datum > Datum: zondag 10 juli 2011, 20:0510-7-11 20:05 Nr:233079
Volg auteur > Van: Marianne Gomes Opwaarderen Re:233073
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Bit -Bitloos en 5 Turkse Vrachtwagens Structuur
Marianne Gomes
Shangri La


601 berichten
sinds 4-10-2010

Dank jullie wel voor de reakties tot nu toe.

Ik ben er helemaal van overtuigd dat bitloos beter is en heb het bewijs al meer dan duidelijk gezien met Maya. Ik wil alleen goede argumenten kunnen aanvoeren om Rob ervan te overtuigen. Hij gaat woensdag naar Engeland en of komt met bitloos terug of we laten het hier maken of we bestellen het in Nederland. De paarden gaan bitloos bereden worden dat is een feit. Rijders kunnen zelf beslissen of ze met bit of bitloos willen - Ha dat is tot de dag dat Rob er echt van overtuigd is ik denk dat dan de gypsies het oud ijzer wel kunnen komen ophalen. Die keuze blijft niet lang bestaan.

Wat ik niet helemaal duidelijk heb gesteld en mijn excuses daarvoor is het feit dat hij niet die weg oversteekt met de paarden, zij staan nog hoger op de berg en de vrachtwagens kunnen ze dan zien en op het moment dat ze dichterbij zijn begint het getoeter. Door het feit dat die dan ook nog een in een dal rijden wordt het getoeter natuurlijk helemaal een immens lawaai.

Volgens mij is het een kwestie van Rob zelf laten ervaren dat ineens de paarden anders en rustiger gaan reageren als dat stomme stukkie ijzer eruit is. Ik heb hem al een soort test laten doen toen ik voor de eerste keer zelf op Maya ging. Hij zou laten zien wat ik ging doen en Maya was zo ongedurig als de pest, dus ik heb het bit eruit gehaald en gewoon leidsel aan het halster vastgemaakt, en ... wel jullie weten wel wat er dan gebeurd. Niet dat ik al kan rijden maar ik zat wel voor de eerste keer op mijn eigen paard dat toen ineens een stuk kalmer was. Wel zo prettig.

Grappig dat Rob wel tegen alle tradi gewoontes ingaat en de paarden al jaren natuurlijk houdt en toch dat bit nog belangrijk vindt. Gewoon de laatste stap tot werkelijk fantastische bitloze vrije natuur rijden ervaringen voor vele ruiters in de toekomst.
Je leest nu alle berichten van "Marianne Gomes"
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
601 berichten
Pagina 35½ van 41
 InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!

Deelnemers online: 0 verborgen deelnemers.
contact