InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
1834 berichten
Pagina 98 van 123
Je leest nu alle berichten van "Maria Delavega"
Volg datum > Datum: woensdag 15 juni 2011, 13:5915-6-11 13:59 Nr:231583
Volg auteur > Van: Maria Delavega Opwaarderen Re:231580
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Chris Irwin, clinic Structuur

Maria Delavega
Nederland


1834 berichten
sinds 30-10-2007


> Peet schreef op dinsdag 14 juni 2011, 19:19:
>

>>
>> Zelf heb ik niet het idee dat het paard iets geleerd heeft.
>

Hm, wees daar maar zeker van ;-). Ze heeft iets geleerd en is bewuster. Toen ik haar deze week over een plas kreeg en iemand anders daar een eeuwigheid over deed was niet omdat ik beter ben, maar gewoon omdat zij en ik nu de lijnen kennen (ik had enkel daarmee gewerkt, want dwingen helpt geen zier bij haar en een zweep had ik niet bij.)
Volg datum > Datum: woensdag 15 juni 2011, 14:0615-6-11 14:06 Nr:231584
Volg auteur > Van: Maria Delavega Opwaarderen Re:231583
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Chris Irwin, clinic Structuur

Maria Delavega
Nederland


1834 berichten
sinds 30-10-2007

Zie het nu pas, hij zuchtte niet omdat het zo lang duurt, maar omdat ze haar hoofd naar hem draait slaakt hij een zucht van opluchting:-8
Volg datum > Datum: woensdag 15 juni 2011, 20:1415-6-11 20:14 Nr:231650
Volg auteur > Van: Maria Delavega Opwaarderen Re:231636
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Chris Irwin, clinic Structuur

Maria Delavega
Nederland


1834 berichten
sinds 30-10-2007
Anita Cats schreef op woensdag 15 juni 2011, 19:09:

> Hoe en van wie je het oppakt maakt niet uit, als je het maar begrijpt.
> Ik snap alleen niet dat het niet bekent was bij je. Wat we een paard leren
> zijn de gehoorzaamheidsoefeningen en die introduceer je al vrij snel. Het

> zijn belangrijk, kan toch niet voor het eerst zijn, dat het paard en
> jijzelf hiermee in aanraking komen, lijkt mij.
> Als het paard maar zijn eigen ding kan doen zonder begeleiding is het niet
> vreemd dat ze zoekende is naar rust veiligheid.

Het was me wel bekend daarom volgde ik ook de clinic omdat ik het graag zou beheersen, maar ik had het nog niet in de vingers. In twee lessen kan je dit niet beheersen, maar misschien ben ik een uitzondering en heel erg traag van begrip?
Geloof me, wat hij doet is niet eenvoudig. Ik ken maar weinig mensen die hiermee vertrouwd zijn behalve hier dan zo te lezen, wat ik fantastisch vind natuurlijk ;-) . Dit is echter niet iets dat ik zomaar in de vingers heb, vooral de handigheid en de opmerkzaamheid om de achterhand eerst weg te zetten vooraleer de schouder terug bereikbaar is als ze door de lijnen loopt, kan jij dat? Je moet zo subtiel maar doortastend genoeg zijn om resultaat te hebben, het is echt op de seconde reageren met je lichaamstaal want ben je te laat, dan is het 1-0 voor het paard.

Opzij, achteruit enzoverder kent ze wel en dat doet ze goed (Parelli) omdat ze zo gevoelig is. Dat oefen ik enkele keren in de week.
Staar je echter niet blind op het feit dat ik even afgeleid was, hier kan je makkelijk zeggen ik doe dit niet en amai dat je dat niet wist en dat je zo'n grove fout gemaakt hebt door je te laten afleiden door de geslepen clinic-meester, maar ik zie ontzaglijk veel ruiters deze fout maken. Ook is het een stelling en ik veronderstel dat je die ook kent, het is NIET omdat een paard THUIS z'n lesje kent, dat hij dit ook kent op VERPLAATSING. Geloof me, het lijkt of ze even alles vergeten zijn en dat het terug opgefrist moet worden. Je kan niet verwachten van een paard dat in de kudde gelopen heeft en voor de eerste keer in een vreemde omgeving komt, dat hij als een doetje zich zal gedragen, zeker zij niet met al dat bloed. Ik moet in elk geval geen zo'n paard hebben :-D

Tja, nauwe opening, ik kan niet anders dan die nemen om in de weide te komen. M'n paard is heus geen watje en ik wil er jamais de la vie een watje van maken. Als je steeds je paarden dingen gaat ontzien omdat ze er misschien wel eens zouden van kunnen schrikken, dan geraak je nooit nergens. Nu doet ze die doorgang alleen, terwijl ze vroeger stond te wachten op mij. Ik moest nooit trekken, zij gaf aan wanneer ze er klaar voor was en dat ging vrij snel als ik haar aan het touw nam. dat heeft onze band versterkt.
Ik ga haar ook vanaf nu zoveel mogelijk gewoon maken aan enge dingen, op een rustige en kalme manier. Heb ik met de oudste (haar zus) ook gedaan en die is heel erg veranderd.

Lendenen bol? Ja inderdaad, zit wat in haar bloedlijn, de papa had het ook, was nochtans een hele goeie dekhengst.

Misschien ben je zo'n soort paarden niet gewoon? Heb je warmbloeden?
Haar halfzus heeft dit ook. Is typisch iets voor die Veiga-lijn, ze is zowel aan vaders als moeders kant puur gefokt voor stieregevechten (93% veiga en puur stiergevechtersbloed, maravilha/Boca Negra/Bailador). Weet dat jullie niet malen om afstamming, maar ik ben er veel door te weten gekomen over het karakter van het paard.
Hempfling schreef nochtans in z'n boek dat dit een goeie rug was, begrijp niet goed waarom je denkt dat dit niet ok is? Kun je me eens uitleggen?

Geen goede kudde? Ik denk dat ze het niet beter kan treffen? Eentje is haar zus waar ze in de weide bij stond in frankrijk en mee naar huis is gekomen en eentje is ze mee gespeend geweest in Frankrijk samen in dezelfde box, met de Andalusier komt ze super goed overeen want die hebben samen in de Eifel gezeten (die hingen echt aan elkaar), maar ze heeft nu eenmaal zo'n karakter. Als ik hooi geef word er in het begin wel eens wat zenuwachtig heen en weer gelopen, omdat elk paard denkt dat in de ander z'n bak meer en lekkerder hooi zit. Doen jullie paarden dat dan niet? Zij is gewoon het gevoeligste en vind het dan leuk om op haar gemakje in de weide te gaan eten. Voor mij geen probleem, als ze zich maar goed voelt...
In Frankrijk, toen ik haar voor het eerst zag als veulen vertoonde ze al zo'n gedrag (eh, ik ben ook zo, herkende wat dat gedrag van liever aan de zijkant alles gade te slaan, terwijl m'n Andalusiër meer zo eentje is van: ik ben hier, kijk naar mij want ik ben het middelpunt...) voordeel is dan ook dat ze er geen zo'n punt van maakt om eventjes alleen te staan. Ze heeft een sterk karakter en is heel zelfstandig.

Problemen? Niet echt, Ik wou gewoon aantonen dat zij minder respect heeft voor de lijnen dan de andere. Weet je, hoe meer Veiga bloed (zij heeft het grootste percentage van de drie), hoe vuriger en gevoeliger en hoe meer ze je testen. Dat zit in de genen, dat maakt ze ook zo fenomenaal om mee te werken.
Ik snap overigens niet dat hierover zo'n probleem gemaakt wordt. Het is een jong paard en ik vond dat Chris heel goed werk deed.
Volg datum > Datum: woensdag 15 juni 2011, 20:5315-6-11 20:53 Nr:231653
Volg auteur > Van: Maria Delavega Opwaarderen Re:231650
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Chris Irwin, clinic Structuur

Maria Delavega
Nederland


1834 berichten
sinds 30-10-2007

Is geen mooie foto van de papa, maar hij is 28 jaar op deze foto en heeft ergens een been geblesseerd door in een put te geraken. Ik wou gewoon even tonen want was wat geschrokken over je reactie over haar rug... kan altijd zijn dat dat niet normaal is...goed dat je er iets van zei. Ik zal het eens navragen vooraleer ik ze volgend jaar zou zadelmak maken.
Volg datum > Datum: woensdag 15 juni 2011, 23:2615-6-11 23:26 Nr:231673
Volg auteur > Van: Maria Delavega Opwaarderen Re:231666
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Chris Irwin, clinic Structuur

Maria Delavega
Nederland


1834 berichten
sinds 30-10-2007

Ik zal er op letten, thx voor de bemerking. Bij de rasbeschrijving stond dit:
Veiga:...a short-coupled body with powerful loins, the back almost appearing rounded...
Ik citeer even Hempfling, omdat ik juist dacht van een goed paard te hebben :-M ...(bron: lichaamstaal als communicatiemiddel tussen mens en paard, pagina 13, punt 5:
een doorslaggevend punt bij de beoordeling van een paard als rijpaard is de bovenste lijn in de buurt van de nieren. Volgens mij hebben veel paarden tegenwoordig een zwakke rug, flauwe rug. het lijkt iets dat met de mode te maken heeft, want een leek vindt zo'n lage rug pas echt mooi en harmonisch.
Maar zonder het pijn te doen kan je zo'n paard niet berijden.
Weer een duivelse circel.
Ongeveer twee handbreedten vanaf het kruis moet een doorlopende lijn van het paard nog even zichtbaar omhoogkomen. Het pijltje op de tekening heeft dat aan. Bij veel gefokte Andalusiers en andere robuuste rassen kan men dit zien.Een leek zal zo'n paard niet mooi vinden, want de bovenlijn loopt niet door..
De tekening kan ik niet uploaden, maar ik denk dat te zien bij te twee zussen:

Haar zus:
.

Ik ben een Hempfling-fan, maar begrijp z'n oefeningen niet altijd. Door de oefeningen van Chris valt alles op z'n plooi, Hempfling doet ongeveer hetzelfde, maar Chris biedt een concept aan.voor dummie's zoals ik en legt uit stap voor stap hoe je met de juiste lichaamstaal een begrijpelijke taal voor je paard spreekt. Zo snap ik HF ook beter.
Volg datum > Datum: woensdag 15 juni 2011, 23:2815-6-11 23:28 Nr:231674
Volg auteur > Van: Maria Delavega Opwaarderen Re:231673
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Chris Irwin, clinic Structuur

Maria Delavega
Nederland


1834 berichten
sinds 30-10-2007

Mistypte me, De twee zussen :-8
Volg datum > Datum: woensdag 15 juni 2011, 23:3315-6-11 23:33 Nr:231675
Volg auteur > Van: Maria Delavega Opwaarderen Re:231666
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Chris Irwin, clinic Structuur

Maria Delavega
Nederland


1834 berichten
sinds 30-10-2007
Anita Cats schreef op woensdag 15 juni 2011, 22:07:

>
>
> Ik train op mijn manier en ik heb het idee dat dat goed gaat. Het
> verdiepen in de biomechanice vind ik erg interessant. Ik zeg niks over
> deze man, ken hem verder niet, ieder heeft wel iets waar je wat mee kan.
> En uitgeleerd zijn we nooit ;-)
>
Biomechanica is razend interessant!

> Ik had begrepen uit eerdere mail dat je haar beschermde tegen andere
> paarden?...maakte daaruit op dat ze zich misschien niet goed kon redden in
> de kudde. Het was voor mij iets om evt. iemand daarop te attenderen, niet
> geheel onbelangrijk dat het paard zich goed voelt gedurende de dag.
>
gedurende de dag zitten ze allemaal in de weide nu, gezellig bij elkaartjes. Slechts tegen 21 uur komen ze op de paddock en doe ik de mest weg. Dan komt zij altijd liefjes bij mij staan, niet om lief te doen wellicht, maar omdat ze liever stro/hooimengeling in de weide eet en niet graag tussen het gewemel zit van de andere die van bakje naar bakje lopen. Tegen 21/22 uur haal ik haar terug op de paddock voor de nacht.
Volg datum > Datum: woensdag 15 juni 2011, 23:4515-6-11 23:45 Nr:231677
Volg auteur > Van: Maria Delavega Opwaarderen Re:231661
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Rust of niet? was: Chris Irwin, clinic Structuur

Maria Delavega
Nederland


1834 berichten
sinds 30-10-2007


Ik denk dat er ergens een verwarring is. Rust zoals in het topic van Irwin is geen pauze/stoppen met werken, het is een manier om een paard op te leren van 0 af aan, dat niets kent. De rust is een afwezigheid van signalen naar het paard toe, als boodschap dat hij het goed gedaan heeft. Rust is dus niet stoppen met werken/spelen, het is consequent zijn en het moment van ontspannen van je lichaam timen omdat alle spanning uit je eigen lichaam wegvalt (R-). Zo kan je ook iets toevoegen als beloning, zoals bij clickeren. Dat is R+.
Bij paarden die langs hier gefokt zijn, is de gevoeligheid voor lichaamstaal iets minder dan paarden die in het wild/natuur geleefd hebben. Zo is werken met rust als beloning bij mijn merrie die 4,5 jaar in de pyreneën geleefd heeft een betere manier om te belonen dan het toevoegen van een beloning omdat ze anders tureluut wordt, bij een ander paard bvb werk ik meer mét beloning. Als je werkt mét beloning, is het wel een feit dat ze uren zouden kunnen blijven doorgaan en zelfs achter je aan zouden komen om nog te spelen :-D
Volg datum > Datum: donderdag 16 juni 2011, 0:4916-6-11 00:49 Nr:231681
Volg auteur > Van: Maria Delavega Opwaarderen Re:231678
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Chris Irwin, clinic Structuur

Maria Delavega
Nederland


1834 berichten
sinds 30-10-2007

Haha, jennet, da's een goeie ;-). Je hebt in feite gelijk. In feite had ik Una niet hoeven mee te doen. Ik heb er alleen veel aan gehad om een dag lang te analyseren zodat ik het uiteindelijk snapte.
Ik dacht dat Chris MIJ eens onder de loep zou nemen en haarfijne feedback zou geven op MIJN lichaamstaal en ik nog meer zou leren dan dat ik les zou volgen bij een gecertificeerde trainer van hem, maar het is dus volledig anders uitgedraaid, waarbij enkel mijn paard onder de loep nam. Ik vond het niet erg, alleen jammer, maar er was geen tijd genoeg omdat ik maar betaald had voor een halve les (dat was ook al genoeg geld hoor...)
Dus JA, je hebt gelijk duim
Volg datum > Datum: zondag 19 juni 2011, 10:2119-6-11 10:21 Nr:231900
Volg auteur > Van: Maria Delavega Opwaarderen Re:231696
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Chris Irwin, clinic Structuur

Maria Delavega
Nederland


1834 berichten
sinds 30-10-2007
Ans Jondral schreef op donderdag 16 juni 2011, 10:51:

>
> Je ziet het inderdaad wel vaker bij dat ras. Is inderdaad gewoon de bouw
> van je paarden.

> Maar dat is dus iets anders als bij jouw paarden.
>
> Ik kan trouwens je filmpjes niet meer zien.
> Als ik de links aanklik, zijn ze volgens Youtube zijn privé?

Thx Ans voor de toevoeging. Ik heb erop gelet, maar ik denk dat het opvalt in het filmpje omdat ze erg gespannen was in het begin. Hier thuis bemerk ik daar niets van, dan staat ze gewoon ontspannen en is de rug gewoon recht.
Ze is inderdaad ongetraind, daar werk ik nu aan met een mevrouw want alleen kan ik dat niet (grondwerk). Pas aan 5 worden ze bereden hier, net zoals m'n oudste merrie.
Ik had ze privé gezet, zal het dan nog eens openbaar maken.
Volg datum > Datum: zondag 19 juni 2011, 11:3219-6-11 11:32 Nr:231906
Volg auteur > Van: Maria Delavega Opwaarderen Re:231727
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Chris Irwin, clinic Structuur

Maria Delavega
Nederland


1834 berichten
sinds 30-10-2007
Peet schreef op donderdag 16 juni 2011, 15:16:

> e m kraak schreef op donderdag 16 juni 2011, 14:10:
>
>> Ongeveer tweederde van het gewicht van een paard steunt normaalgesproken
>> op de voorbenen.
>
> En zo is het.
> Rechtrichtgoeroes en hun volgelingen beweren dat het paard van nature op
> de voorhand loopt. Dit is absoluut niet waar. De voorhand draagt meer
> lichaamsgewicht, wat logisch is, want zo is het paard nu eenmaal gebouwd.
> Maar dat is heel wat anders dan 'op de voorhand lopen'.
> Een ookal zòu dat zo zijn, wie zijn wij dan om dat van-nature-zo-lopen
> opeens te willen corrigeren van 'dat mag niet want dat is slecht voor je'.

Interessant....maar we kunnen niet anders, omdat wij 'plots' besluiten om op zijn rug te kruipen. 'Opeens corrigeren' vind ik heel leuk uitgedrukt, was het maar waar :-M ... ik hoorde dat dit proces toch wel een aantal jaren in beslag nam (durf er geen cijfer op te plakken), maar als ik het goed wil doen, dan ben ik met 4 paarden wel een heel eindje zoet....
Dit vind ik een leuk filmpje, was deze eens tegen gekomen tijdens m'n zoektocht naar info om paarden te tekenen:
http://www.youtube.com/watch?v=INQx-Lzs8mU&feature=feedlik
Volg datum > Datum: zondag 19 juni 2011, 11:5419-6-11 11:54 Nr:231907
Volg auteur > Van: Maria Delavega Opwaarderen Re:231851
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Chris Irwin, clinic Structuur

Maria Delavega
Nederland


1834 berichten
sinds 30-10-2007
Sandra van Bommel schreef op zaterdag 18 juni 2011, 9:33:

> Maar waar het mij nu om gaat is:
> Wat is noodzakelijk voor een paard om de mens op een zo optimaal mogelijke
> wijze te kunnen dragen.
>

>
> Maar in hoeverre het verder oprichten dan zinvol/nodig is, puur fysiek gezien, ontgaat mij dan weer een beetje.
> Het is natuurlijk wel zo dat door het gewicht te verplaatsen naar achteren van het paard dmv ver ondertreden achterbenen en zakken kont de schouders vrij komen, nodig in bv hengstengevecht.
> Maar in hoeverre is dat van toegevoegde waarde voor de gewone ruiter/nodig voor de gewone ruiter
>
> Hierbij wat boeiende filmpjes, die kunnen helpen bij de discussie (denk ik)
> Leuk om te zien wat hoofd/nek/rug/benen doen
>
> http://www.youtube.com/watch?v=DzpArHH1zWU&feature=related
>
> http://www.youtube.com/watch?v=-asB5KT7aas

Dat is heel mooi geschreven Sandra! Ik volg jouw redenering en vraag me hetzelfde af na de clinic van Bent.
Ik heb er nog geen antwoord op gevonden, maar heb voor mezelf besloten dat het niet hoeft, die verdere verzameling (ook door de post van Piet te lezen ivm rechtrichten kwam ik tot dat besluit).
Als m'n paardjes in orde zijn en niet door de bochten gaan als een dweil, maar zich hebben leren dragen onder m'n gewicht, ga ik veel liever wandelen dan te gaan verzamelen. Dressuur is gebleken 1 van de meest stressvolle bezigheden te zijn voor het paard, dus ik beperk dit tot het hoogst noodzakelijk.
Dit soort verzamelen vind ik dan wel weer fantastisch om te zien en ongelofelijk als je dit zo kan leren, ook plezierig voor je paard:
http://www.youtube.com/watch?v=BpzpHa233qM&feature=player_embedded

http://www.youtube.com/watch?v=ZI5MgTZGX6c&feature=player_embedded#at=22
Volg datum > Datum: zondag 19 juni 2011, 12:2319-6-11 12:23 Nr:231908
Volg auteur > Van: Maria Delavega Opwaarderen Re:231907
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Chris Irwin, clinic Structuur

Maria Delavega
Nederland


1834 berichten
sinds 30-10-2007
...het ganse pakket rechtrichten dat oorspronkelijk geschreven is en dat ik denk dat bent gewoon overgenomen heeft, was bedoeld om paarden te hebben die klaar waren om ten oorlog te trekken, voor zover ik weet heb ik daar nog geen plannen voor :-P ...
Dus in feite mag wel eens een pakket rechtrichten aangeboden worden op maat voor het bosklossers-paard...
Volg datum > Datum: zondag 19 juni 2011, 17:4119-6-11 17:41 Nr:231927
Volg auteur > Van: Maria Delavega Opwaarderen Re:231919
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Chris Irwin, clinic Structuur

Maria Delavega
Nederland


1834 berichten
sinds 30-10-2007
Sandra van Bommel schreef op zondag 19 juni 2011, 14:18:
:
>>
>
> Beginnetje met Rappa... en dat was niet de makkelijkste dame :-M
>
> http://s119.photobucket.com/albums/o160/frans_photo/?action=view¤t=oe
> feningen004.mp4
>
> http://s119.photobucket.com/albums/o160/frans_photo/?action=view¤t=oe
> feningen003.mp4

Sandra, ik denk dat ik deze filmpjes al ergens gezien heb, kan dat? Fantastisch begin alleszins, geeft inspiratie ;-)
Volg datum > Datum: zondag 19 juni 2011, 18:1119-6-11 18:11 Nr:231930
Volg auteur > Van: Maria Delavega Opwaarderen Re:231918
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Chris Irwin, clinic Structuur

Maria Delavega
Nederland


1834 berichten
sinds 30-10-2007
marianne laenen schreef op zondag 19 juni 2011, 14:11:

>
> Daar heeft Solinski een paar boeken over geschreven.
>
> Maar daar zoek ik eigenlijk ook naar. Ik wil niet de hele reutemeteut
> doorworstelen.Ik zoek simpele oefeningen die resultaat hebben. Ik doe nu
> vooral schouderbinnen met Mel, ik ernaast, in stap en draf, cirkels en
> rechte lijnen, van Jossy geleerd, dus Branderup. En alleen door dit te
> doen is Mel al veranderd. Haar zadel past verdorie ook niet meer. Dat is
> minder natuurlijk.
>
> Marianne

Super! Goeie tip om naar toe te werken.
Ach Solinski, daar is hij weer. Ik was hem al vergeten...het boekje ligt hier zwijgzaam op m'n nachttafeltje, ik heb de lettertjes er ook nog niet afgelezen...dat Duits is toch ook niet m'n sterkste kant helaas...
Je leest nu alle berichten van "Maria Delavega"
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
1834 berichten
Pagina 98 van 123
 InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!

Deelnemers online: 0 verborgen deelnemers.
contact